Helse

Kulturendring i glasset

Mange starter året med en hvit måned, og flere velger alkoholfrie alternativer til maten. Med nye trender settes norsk drikkenorm på prøve.

Maren Adserø er 31 år, bor i Oslo, og jobber som markedssjef på BI. I januar i år har hun hatt hvit måned, altså at hun har avstått fra å drikke alkohol.

– Det er jo fordi det blir mye alkohol i jula som regel. Da er det mange anledninger, man har ferie, og det blir litt ekstra vin og øl, og generelt mer alkohol. Da er det greit å ta en pause, synes hun.

Det er hun ikke alene om. Ifølge foreningen Av-og-til, har 1 av 4 nordmenn vurdert en hvit måned. I 2021 gikk også salget av alkoholfrie alternativer til øl, vin og cider kraftig opp. Det harmonerer med den internasjonale NoLo-trenden, altså «no or low alcohol», som flere hiver seg på.

Kommuneoverlege i Fredrikstad, Anne Kristine Nitter, synes NoLo-trenden er en positiv ting, og at det er spennende at dette ser ut til å påvirke både tilbudet og etterspørselen etter alkoholfritt eller lavprosentsdrikke.

– Det skal dog store omlegginger til av folks vaner for at det skal få en effekt på den generelle folkehelsa.

Å endre vaner tar tid.

For Maren Adserøs del, er en alkoholfri måned noe hun har hvert år. I år hadde i tillegg barene skjenkestopp halve januar. Derfor har det heller ikke vært noe problem å holde seg unna.

– Det er jo i utgangspunktet egentlig ikke noe vanskelig å ikke drikke alkohol, men hadde det vært en januar med mange sammenkomster, bryllup eller bursdager, så hadde det vært vanskeligere.

Hun er ikke den som er ute og fester til langt på natt hver eneste helg, men likevel merker hun til noen endringer. For det blir jo ofte litt vin i helgene, uansett anledning.

– Jeg merker at jeg nå har litt mer energi, og er litt mindre trøtt når jeg står opp, sier hun, og utdyper hvorfor en hvit måned kan være nyttig:

– Litt av målet er jo også å tenke litt på hvor mange ganger man drikker alkohol, og ta en evaluering av hvor mye man normalt egentlig drikker.

Maren Adserø, langt blondt hår henger nedover den ene skuldra. Hun smiler. Hun holder rundt et vinglass med vann i

Det er mange anledninger der alkohol har en naturlig plass, og hun vet at noen kan få kommentarer på at de er kjedelige om de drikker. De har hun imidlertid ikke fått selv.

– Det er ganske normalt å ha hvit januar føler jeg, så jeg får ikke noe særlig kommentarer på det. Jeg kjenner ikke på noe drikkepress, jeg bestemmer selv og har normalt et ganske avslappa forhold til alkohol.

I fem år bodde Adserø i England. Der opplevde hun at drikkekulturen var en helt annen enn den hun ser i Norge.

– Det er typisk at man her skal drikke så mye som mulig på lørdag, istedenfor et glass til maten i hverdagen. Det er en sånn bingedrikkekultur, som jo kan være litt skummel. Jeg er glad i og interessert i vin, så for meg handler det om å ta en evaluering på hva slags forhold jeg har til det, rett og slett.

Litt av målet er jo også å tenke litt på hvor mange ganger man drikker alkohol, og ta en evaluering av hvor mye man normalt egentlig drikker.

—  Maren Adserø

Vil ha alkoholfritt til maten

Å avstå fra alkohol i en måned har blitt en utfordring flere nordmenn bryner seg på, men man kan også se en trend med at vi er mer interessert i øl, vin og drinker uten alkohol, eller med lavere alkoholprosent, enn tidligere.

Det forteller Jens Nordahl, kommunikasjonssjef i Vinmonopolet.

– NoLo-trenden er generelt en trend vi har sett lenge også i salget av alkoholholdige drikker. Folk velger vekk de tyngste varekategoriene, og velger seg de som er fattigere på alkohol, kalorier og sukker. Det har vi snappet opp, monitorert og studert i salgstall siden 2014.

Mann med briller og skjegg og t-skjorte foran en hylle på vinmonopolet

I 2021 så man en kraftig vekst i salget av alkoholfri drikke. Det merket også Vinmonopolet.

– Alkoholfritt er en relativt liten kategori for vår del, men den vokser betydelig totalt sett. I fjor økte salget av alkoholfritt med 21 prosent, mot 2,5 prosent for Vinmonopolets øvrige salg. Det er en produktgruppe vi skal føre, og vi skal ha alkoholfrie alternativer. Denne produktgruppa blir stadig med differensiert, sier Nordahl.

Spesielt er det musserende uten alkohol som har gjort seg populær blant de alkoholfrie varegruppene.

– En av hovedgrunnene til at de vokser, er at det er mange som har fått øynene opp for det som matdrikk. Mat og vin i kombinasjon har smittet over til alkoholfritt og mat, og mange lurer på hva som passer sammen.

Kommunikasjonssjefen ser at dette er et tilfelle der tilbud og etterspørsel går hånd i hånd.

– En ting er at publikum er opptatt av hva uten alkohol som passer til maten, men produsentene er jo også interessert i å lage disse produktgruppene. Så vi ser en felles interesse på begge sider av markedet.

---

NoLo-trenden

  • Handler om å drikke ingen alkohol (No) eller alkohol med lav alkoholprosent (Low)
  • Trenden løftes fram av utfordringer som «hvit januar» og «Sober October», eller «Ocsober» som det også kalles, der man inngår en avtale med seg selv om å avstå helt fra alkohol i en kalendermåned.
  • 1 av 4 nordmenn sier de har vurdert å ta en hvit måned – og halvparten av unge voksne svarer det samme.

Kilde: avogtil.no

---

Personlig valg eller sosial norm?

Camilla Pedelino Ek er leder for prosjektet BedreUten, som er et initiativ fra ungdomsorganisasjonen Juvente.

De ønsker å gjøre det lettere for alle å utforske alkoholfrie valg og alternativer.

– Ønsket vårt er å viske ut skillene mellom dem som velger å drikke alkohol og dem som velger å avstå. På den måten vil vi sammen fremme en mer inkluderende drikkekultur i Norge, hvor individuelle valg og grenser blir akseptert. I tillegg ønsker vi å belyse sosiale trender og samfunnsendringer, sier Ek, og fortsetter:

– Det er jo en norm at man drikker, og det vil vi utfordre litt.

Kvinne med langt mørkt hår og rosa strikkegenser, en hånd på hoften

De bruker sosiale medier, og særlig Instagram, til å dele artikler, tips og oppskrifter til alkoholfrie drinker som de håper både kan inspirere og motivere. I februar starter de en kampanje kalt Drikkeprat, en miniserie der de inviterer gjester til å snakke om alkoholens plass i samfunnet.

– Her ønsker vi å sette i gang en samfunnsnyttige og engasjerende samtale rundt alkohol og den rolle i eget liv og i samfunnet, blant annet influensere og eksponering av alkohol, alkohol og psykisk og fysisk helse, personlige valg og erfaringer, forteller Ek.

Det er jo en norm at man drikker, og det vil vi utfordre litt.

—  Camilla Pedelino Ek, BedreUten

En av gjestene vil være Stian «Staysman» Thorbjørnsen, eller «Kongen av rølp» som han også kalles. Det var kanskje noen som hevet øyenbrynene da han i starten av januar annonserte at han skulle avstå fra alkohol ut måneden, etter å ha blitt utfordret av Juvente og BedreUten.

Han er et klassisk eksempel på norsk rølpekultur, men samtidig opplever vi at han er en profil som er reflektert og tar utfordringer, påpeker prosjektleder Ek.

– Han er jo festen, så det er spennende å få hans perspektiv på det. Hvordan er det å være på bakrommet fullt av alkohol? Kan man fortsatt dra i gang festen selv om man ikke drikker? Hvordan er det at andre har forventninger til at man drikker?

Ek håper at rølpestjernens velvillighet til å ta utfordringen kan føre til at folk tenker over hvorvidt det er de som velger alkohol, eller om det er de sosiale normene og forventningene rundt oss.

– Og begge deler er helt greit! Vi ønsker ikke å komme med en moralsk pekefinger, for det handler ikke om det. Vårt ønske er å skape bevissthet og initiere samtaler rundt alkoholens rolle i ens eget liv og samfunnet generelt.

Ifølge Ek har også 3000 nordmenn lastet ned Try Dry, en app som også Stian Thorbjørnsen har brukt gjennom januar. Det er et bra tips for dem som vil kutte ned på alkoholen, eller prøve en hvit måned, forteller hun.

– Det viktigste er måtehold

Å kutte ned på eget alkoholbruk, eller å prøve en hvit måned for å reflektere over når, hvorfor og hvordan man drikker, kan være givende for mange.

En som derimot ikke opplevde å bli frelst, er Marius Larsen (25). Han jobber til daglig innenfor kulturlivet, der en øl eller to etter arbeidstid ofte hører med.

– Jeg drikker nok mer enn gjennomsnittsmannen, og det henger sikkert sammen med at jeg har vært i kulturbransjen i noen år. I tillegg er puben et viktig samlingssted når jeg skal henge med venner på fritida, og det er kanskje litt vanskeligere å komme unna pilsen når man fører en sånn livsstil. Men samtidig er det livet jeg har lyst til å leve, forteller han.

I fjor høst bestemte han seg likevel for å teste 30 dager med alkoholfrie alternativer, som en slags utfordring til seg selv.

Mann, mørke krøller, ser ned mot kameraet. Han har piercing i nesa og et nøytralt uttrykk.

– Men også fordi jeg var nysgjerrig på effektene, etter at jeg vel egentlig ikke har hatt noen lengre pause fra alkohol på mange år. Det man kanskje tenker er at man vil føle seg bedre, sove bedre og få andre helsemessige gevinster, men jeg følte ikke på noe av dette i det hele tatt.

– Jeg trodde også det skulle bli vanskelig, men særlig de første 15 dagene var veldig enkle. Så begynte jeg rett og slett å kjede meg litt, for jeg skulle jo ikke gjøre noe annerledes ellers, fortsette å gå ut på byen eller være med på fest. Det jeg merket var at man fort blir litt sosialt utfryst når man er helt edru blant folk som drikker, og da begynte jeg å lure på hvorfor jeg holdt på med dette når det var så kjedelig og jeg ikke følte det gjorde noen forskjell, beskriver Larsen.

Ved siden av å droppe alkoholen, avsto han også fra både koffein og nikotin i den samme perioden. Det mener 25-åringen var en mer opplysende reise.

– Nå var kanskje jeg litt ekstra streng med meg selv, men nikotin er heller ikke så viktig for meg, bare når jeg drikker. Det jeg syns var mye mer interessant, var å kutte koffein. Og ikke minst den effekten det hadde da jeg begynte igjen.

– Det har gitt meg større bevissthet rundt koffein som rusmiddel. Nå drakk jeg ikke så mye kaffe i utgangspunktet, kanskje en kopp om dagen, men det opplevdes utrolig oppkvikkende. Jeg jobbet kjempebra og mer fokusert. Så nå skal jeg prøve å drikke kaffe enda sjeldnere, bare når jeg virkelig trenger å stå på, sier Larsen.

På bakgrunn av hans øvrige egne erfaringer med hvit måned, kommer han neppe til å prøve seg på det samme igjen.

– Noen lørdager var det kanskje litt lettere å våkne, men for meg hadde det ikke så stor uttelling i det store og hele. Jeg satt egentlig mer igjen med veldig mye negativitet, og at dette var et dumt prosjekt. Det er nok mange andre og morsommere ting man kan teste med tanke på å oppleve helsegevinst.

– Vi mennesker er tilbøyelige til rus, og jeg mener at det ikke nødvendigvis må være en uting. Folk må få lov å ruse seg uten å føle på skam og skyld, og det viktigste er å utvise måtehold. Selv trener jeg flere ganger i uka og jobber stort sett som en hest. Så lenge man ikke forsømmer pliktene sine, har ting på stell og spiser sunt, klarer å jobbe og ta vare på seg selv fysisk, tenker jeg at man ikke trenger å være fullt så rigid at man kutter det helt ut, mener Larsen.

Nyttig erfaring om eget forbruk

– Alle prosjekter som handler om bevisstgjøring av vaner er spennende, synes jeg.

Det sier kommuneoverlege Anne Kristine Nitter. Hun forteller at omtrent 1 av 3 drikker ukentlig, mens 1 av 4 drikker månedlig.

Det er særlig de som drikker ukentlig som kan ha utbytte av en hvit måned, mener hun.

– Nytten av en hvit måned avhenger naturligvis av hvor mye alkohol du pleier å drikke i utgangspunktet. De kortsiktige virkningene man kan merke, kan for eksempel være at man kan føle seg mer uthvilt når man våkner, at det er lettere å bygge et overskudd.

Kvinne, pannelugg og bluse, står smilende i en korridor. Halvportrett

Likevel kreves det mer enn avholdenhet i en måned for å endre de skadelige effektene alkohol kan ha på kropp og sinn, sier Nitter.

Effekten av en hvit måned blir dermed avhengig av hva som er motivasjonen bak avholdenheten.

– Det spørs hva du ønsker å oppnå. Det blir ikke varige endringer i kroppen i løpet av en måned som du kan ha glede av hvis du begynner å drikke alkohol igjen. Men hvis du har lært noe nytt om drikkemønsteret ditt som du tar med deg, kan det være nyttig.


Fem alkoholfrie alternativer

Alkoholfrie alternativer.
Alkoholfrie alternativer
Alkoholfrie alternativer
Alkoholfrie alternativer


Alkoholfrie alternativer. Packshots



Mer fra Dagsavisen