Et rieslingkupp

De beste vinene fra Chile er utrolig gode kjøp til prisen.

 

Av Knut-Espen Misje

Saftige kyllinglår og nanbrød rett fra grillen, servert med spenstig chilimajones, er genialt enkelt og utrolig godt. I glasset foretrekker jeg lyse øltyper eller lette, ungdommelige hvitviner.

Valget falt på en vellaget riesling fra et av Chiles sørligste vinområder, Bio Bio Valley. Chiles har perfekte klimatiske forutsetninger for vinproduksjon, og landets vinhistorie strekker seg flere hundre år tilbake. Det var likevel først på 1980-tallet man for alvor begynte å eksportere vin i stor stil. Eksporten ble nærmet tvunget fram etter en formidabel nedgang i chilenernes eget vinkonsum.

Les også: Påskekylling på grillen

Firmaet Cono Sur ble etablert i 1993, og har på kort tid vokst til å bli en betydelig aktør med et godt rykte. De lager vin i de fleste vinregionene i landet, og kombinerer tradisjonelle teknikker med innovasjon.

Cono Sur Single Vineyard Block no 23 Rulos del Alto Riesling 2016 (varenr. 6849101, kr 146,20, butikkategori 5) kommer fra en enkelt vinmark med kjølig mikroklima og jernholdig leirjord som klarer å holde på så mye vann at vinmarken ikke trenger kunstig vanning. Vinen er skrudd sammen så den ligner veldig på en klassisk tysk riesling fra Rheinhessen, med epler, blomster, sitrus og litt eksotisk frukt som de mest fremtredende luktene og smakene. Den har balansert alkohol og høy forfriskende syre som balanseres av noen gram sukker.

Vinen speiler på mange måter de dominerende smakene i retten, der mango, lime og grønn chili dominerer. Vinen takler chilien, den saftige, lettsaltede kyllingen og det grillede brødet på en utmerket måte. Dette er vel å merke ingen stor vin som egner seg til lagring over tid, og den er heller ikke kompleks eller lang på noen måte – men den er utrolig bra laget, og til 146 kroner er jo det helt strålende.