Verden

Stressreaksjoner fra fortida

KLAR TIL FLUKT: Kroppen er gammeldags - den reagerer på stress ved å forberede seg til kamp eller flukt. Men det løser sjelden problemene som stresser oss i dag.

For lenge siden - da villdyr og ondsinnede fiender var typiske utfordringer - var kroppens reaksjon på stress helt passende. For oss i dag er det motsatt: Stressreaksjonen er nedbrytende og helt ute av proporsjoner.

Men ved å holde signalene fra kroppen din under oppsikt, kan du forhindre at stresset blir skadelig for deg.

En typisk situasjon

Småbarnsforeldre kjenner seg kanskje igjen i dette: Du står i gangen med alt yttertøyet på. Etter en lengre brytekamp med toåringen har du innsett at du blir minst et kvarter forsinket til det viktige jobbmøtet.

Med svetten silende nedover ryggen leter du desperat etter den forsvunne barnevotten. Pulsen øker, pusten blir overfladisk og blikket stirrende. Du blir tørr i munnen og fokuserer med tunnelsyn på kleskurven.

Når hjernen tolker en situasjon som truende eller akutt utfordrende, sender den signaler til det autonome nervesystemet, som styrer alt som fungerer automatisk i kroppen, og ber det om å skifte modus.

- Man kan sammenligne det med brems og gass i en bil. Parasympaticus er bremsen, et slags «ro- og orden»-system som tar seg av forbrenningen, jevn puls og blodtilførsel til organene. Sympaticus er gassen, dette systemet tar seg av alt som gjør oss girede og aktive, forklarer psykolog Giorgio Grossi.

I hverdagssituasjonen ovenfor trykkes altså gassen i bånn samtidig som foten letter fra bremsen. Hele kroppen stiller seg om til kamp- eller fluktmodus.

Feil reaksjon

Kroppen er programmert til å reagere på farer ved å gi seg selv de beste forutsetningene for å møte dem. Problemet er at kroppens stressreaksjon ikke bare dukker opp når vi møter en bjørn i skogen, men også når vi tenker på å møte en bjørn i skogen. Eller når vi har en deadline på jobben. Og når vi ligger i senga klokka to om natta og tenker på at vi har en deadline - og derfor ikke får sove.

- Den typen stress som de kroppslige reaksjonene er tilpasset, er det lite av i vårt moderne samfunn. Våre typiske problemer løses ikke med kamp eller flukt. I dag kan vi bli syke av disse uhensiktsmessige reaksjonene, sier Giorgio Grossi. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen