Zlatan vant for fansen

For Zlatan Ibrahimovic var det viktig å avslutte EM med stil. Etter kampen mot Frankrike takket stjernespissen de svenske supporterne for støtten.

KIEV: Sverige var allerede utslått etter tap i de to første kampene og hadde kun æren å spille for mot Frankrike tirsdag. Ibrahimovic scoret ett av målene da svenskene vant 2-0.

– Det var viktig å vinne en kamp som dette. Vi måtte vinne. Vi viste at vi har et bra lag, og at vi kan vinne mot de beste nasjonene, sa Zlatan etter kampen.

– I kveld leverte vi en flott forestilling. Vi fikk en god avslutning foran supporterne våre. Det ønsket vi å gjøre, slik at de ikke hadde reist ned hit for ingenting. Det føles som om vi har spilt på hjemmebane. Jeg vil gjerne takke dem, sa Milan-stjernen om de svenske supporterne.

Drømmemål

Frankrike kjempet om seier i gruppe D, men ble satt i skyggen av Zlatan Ibrahimovic' kunster . Svensken hentet fram et volleyskudd av de sjeldne i de blågules 2-0-seier.

Frankrike gikk riktignok videre fra gruppespillet, men tapte førsteplassen til England. Laget måtte vinne fredag, men Zlatans drømmemål og oppofrende svensk forsvarsspill gjorde at Laurent Blancs menn møter Spania i kvartfinalen.

– Hele laget klarte seg bra. Vi trodde på det, vi trodde på hverandre og vi kommuniserte bra. Alle gjorde en kanonjobb, sa Zlatan etter kampen som endte med Frankrikes første tap på 24 kamper.

Snytt for straffespark?

Franskmennene så ut til å ha grei kontroll innledningsvis, men startet som i tidligere kamper noe forsiktig. Den første sjansen kom likevel etter åtte minutter, og da ble de muligens snytt for et straffespark:

* Franck Ribéry utnyttet en forsvarsglipp av Andreas Granqvist og fikk skutt fra skrått hold. Karim Benzema kom aldri nær en retur fordi han ble løpt rett ned av Jonas Olsson i Sveriges straffefelt. Dommer Pedro Proenca valgte uansett å vinke spillet videre.

Minuttet senere var det Philippe Mexès som bommet i duell med Ola Toivonen, og gultrøyene fikk en mulighet. Dessverre for Toivonen fikk han en uheldig berøring og fikk for skrå vinkel da han forsøkte å runde keeper Hugo Lloris.

Toivonen tilbrakte for øvrig mesteparten av omgangen i offside og ble avblåst da han kom til nestensjanser. Frankrike satset på sin side på langskudd, men var aldri særlig nær scoring.

Friskt Sverige

Etter hvilen gikk franskmennene hardt ut da de fikk vite at Wayne Rooney hadde scoret for England i Donetsk. Men så –  etter å ha vært omtrent usynlig i 53 minutter –  forandret Zlatan kampen med en genistrek. Sverige-kapteinen slo ut til Sebastian Larsson og fikk ballen tilbake. 15 meter fra mål kastet han seg rundt og saksesparket ballen inn i lengste hjørne.

Etter scoringen måtte Frankrike ha to mål for å ta tabelltoppen i gruppen. Blancs hvitkledde disipler jaget framover, men ble gang på gang hindret av en svensk forsvarsmur som fungerte for første gang i årets EM-turnering. Og da gikk det også som det måtte gå: I tilleggstiden avgjorde Larsson til blågul tomålsseier. Han banket inn en retur etter at Samuel Holmén hadde avsluttet i tverrliggeren.

– Sverige slo et middels fransk lag. De var bedre i alle deler av spillet, sa en skuffet Blanc.

Ukraina snytt

I den andre kampen i gruppa mellom Ukraina og England fikk ikke dommerne med seg at Ukraina hadde en ball i mål. Dermed ble Wayne Rooney stående som eneste målscorer i en kamp der England ville ha gått videre med uavgjort, mens Ukraina hadde gått videre med seier.

For England var det kjærkomment at lagets store stjerne, Wayne Rooney, var tilbake etter å ha stått over de to første kampene med karantene. For Ukraina måtte derimot landets store håp, Andrej Sjevtsjenko, starte kampen på benken grunnet en kneskade.

Før pause skapte lagene lite annet enn halvsjanser. Nettopp Rooney fikk Englands største sjanse, men headingen fra kort hold strøk utenfor. For Ukraina var det kantspilleren Andrej Jarmolenko som sto bak det meste, men han traff ikke godt nok de gangene han kom seg fri. Dermed gikk lagene målløse til pause etter en litt forsiktig omgang.

Enkel scoring

Bare to minutter etter pause slo Rooney til. Steven Gerrard kom seg rundt på høyrekanten og fikk slått godt inn mot første stolpe. Der klarte Danny Welbeck å forstyrre forsvaret og keeper Andrej Pjatov nok til at sistnevnte lot ballen glippe under seg. Rooney fikk verdens enkleste jobb med å heade ballen i åpent mål fra meget kort hold.

– Rooneys mål viser hvor viktig han er for laget. Han tilfører oss mye, spesielt ved at han kan score mål fra alle hold, sa Gerrard etter kampen.

Ballen var inne

Etter 62 minutter trodde Ukraina at Marco Devic hadde utlignet. Sjevtsjenko-erstatteren gikk på et fint løp, fintet vekk en forsvarer, og fikk skutt via keeper Joe Hart og mot mål. John Terry fikk klarert på heroisk vis, men TV-bildene viste klart at ballen hadde vært inne. Det fikk ikke Viktor Kassai og hans meddommere med seg, og Ukrainas protester var fånyttes.

– Vi var bedre og hadde større sjanser enn England. Så ble vi frastjålet et mål som var klart inne. England var heldige, sa Ukraina-trener Oleg Blokhin etter kampen. Han lot sinnet gå ut over fjerdedommer Tom Harald Hagen da målet ikke ble godkjent.

Tankene hos mange gikk da tilbake til VM i 2010, da Frank Lampard og England trodde de hadde utlignet mot Tyskland i en lignende situasjon.

Etter Ukrainas tap er begge vertsnasjonene ute av EM da Polen heller ikke klarte å ta seg til kvartfinale.

England ble gruppevinner og møter Italia i kvartfinalen.