Slik ser gullmedaljen ut, tatt av tidenes første nordmann i en løpsøvelse i fridrett, Karsten Warholm.

Warholm med gullet dro rett til BBC-studio

Karsten Warholm (21) ble fraktet rett fra torsdagens medaljeseremoni på stadion til BBCs studio.

Av Egil Sæther

LONDON: Nordmannen fikk stor jubel da han tok steget opp på pallen og fikk medaljen rundt halsen av selveste Lord Sebastian Coe, presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Warholm er en blitt en populær mann i England.

Les kommentar: Det sterkeste blikket siden Rodal: http://www.dagsavisen.no/sport/warholm-bragden-er-dette-virkelighet-1.1006891

– Du er allerede blitt en nasjonalhelt i Norge. Er du i ferd med å bli det i England også?

– Nei, da måtte jeg nok ha drevet med fotball, tror jeg.

Warholm storkoste seg da han igjen fikk lov til å komme inn på stadion der han ble verdensmester på langhekken i striregnet onsdag kveld.

– Dette var fantastisk bra. Det var litt mindre press, og det var deilig. Jeg hadde gledet meg til det, og nå har jeg beviset på at jeg ble verdensmester også.

– Alle idrettsstjernene hjemme i Norge hyller deg i sosiale medier?

– Det er klart det er hyggelig å få respekt fra sine egne. Det vet sikkert hva som ligger bak, på samme måte som jeg respekterer andre norske idrettsutøvere. Det er klart at det er hyggelig.

– Har du fått med deg alt som skrives med deg i sosiale medier?

– Jeg har fått med litt. VGs hekkevideo og noen «barisbilder»: Nei, da. Jeg vet nesten ikke i hvilken ende jeg skal begynne. Det begynner å bli ganske massivt.

Gullet gjør at Warholm tror det blir enda viktigere enn før å holde føttene på jorda, å holde seg ydmyk.

– Det blir enda viktigere enn før. Jeg liker meg best på jorda. Jeg har inntrykk av at det fungerer best for alle. Jeg har ikke lyst til å være en slitsom type. Jeg har lyst til å være den jeg er.

Nytt av året er at det også vanker gullmedalje til trenerne. Derfor ble det også en til Leif Olav Alnes.

Søvnløs natt

 Warholm fikk knapt til å sove etter VM-gullet på 400 meter hekk onsdag. 21-åringen er fortsatt i gullrus, men har allerede begynt å tenke på nye mål.

– Jeg har begynt å «lande litt» mer nå, men jeg fikk faktisk ikke sove så mye i natt. Det er viktig å la det synke litt inn. Jeg håper jeg klarer å sove litt i natt i hvert fall, sa en humrende Warholm til NTB torsdag. Han snakket med pressen på et European Athletics (EA)-arrangement for å promotere neste års friidretts-EM i Berlin, et mesterskap han også skal være ambassadør for.

– Jeg husker ikke alt som skjedde da jeg kom i mål i går. Det var veldig, veldig spesielt. Jeg ble litt fanget av øyeblikket, sa Warholm om det historiske gullet.

Takker for støtten

Warholm har naturlig nok fått massevis av gratulasjoner etter gulløpet.

– Jeg har snakket med de nærmeste, men jeg ga opp å svare på alle meldingene. Jeg setter uansett veldig pris på alle sammen, sa han.

– Hvordan skal man toppe det du gjorde i London?

– Det beste hadde sikkert vært å legge opp eller dø etter en slik bragd, spøkte Warholm.

– Men jeg har lyst til å drive det videre. Jeg tror Diamond League-finalen i Zürich kan bli bra. NM må jeg også få med meg. Litt fri blir også fint, la 21-åringen til.

– Har du reflektert over hvordan livet ditt blir nå?, fikk Warholm også spørsmål om.

Beina på bakken

– Egentlig ganske lite, men foreløpig går det fint. Jeg håper ikke mye blir annerledes. Det viktigste for meg er å holde på de samme taktene som jeg alltid har hatt. Jeg skal prøve å være avslappet, ydmyk og holde beina på bakken. Så langt har det fungert godt å være seg selv, sa Warholm, som ga mye ros til trener Leif Olav Alnes.

– Leif Olav fortjener «kred» for jobben han har gjort. Vi har god kommunikasjon og et veldig fint samarbeid.

Spesielt ett bilde av den norske gullvinneren gikk sin seiersgang etter VM-triumfen. Etter målgang onsdag tok Warholm hendene til ansiktet med et måpende uttrykk, noe som til forveksling kunne ligne på det kjente maleriet «Skrik» av Edvard Munch.

– Jeg har vel sett bedre bilder, sa han humrende.

– Men det har foreløpig blitt greit mottatt, sa en fornøyd Warholm.

Fredag reiser friidrettsstjernen hjem til Norge igjen. Da kan han for alvor fordøye onsdagens utrolige prestasjon.

Hyllet av Northug

Petter Northug er full av lovord om Karsten Warholms gullprestasjon i London-VM. – Fantastisk, sier langrennsstjernen.

Seiersmarginen var på 14 hundredeler. Det var Norges første VM-gull av en baneløper på herresiden noensinne.

– Det Warholm har vist gjennom hele mesterskapet er imponerende. Han sto imot presset i finalen og leverte et fantastisk løp, sier Northug til  TV 2.

– Jeg tror Friidretts-Norge trengte dette nå. De har utøvere som er på vei opp og en som bryter igjennom nå. Dette kan være en ny gullalder for friidretten. Vi får håpe de fortsetter å jobbe bra. Nå viser Karsten at dette er mulig. Da blir det spennende i fremtiden, legger trønderen til. (NTB)