Karsten Warholm har akkurat krysset målstreken og det går opp for ham hva han har prestert.

Warholm-bragden: - Er dette virkelighet?

Det skjer ikke så ofte lenger. Men en 21-åring fra Ulsteinvik fikk det norske folk ytterst på stolene onsdag kveld. VM-gull i friidrett i løpsøvelse for menn er han altså den aller første nordmann som tar. Dette er øvelsen som gjorde Edwin Moses til et verdensnavn.

KOMMENTAR

Da er bragden plassert og i øyeblikkets hysteri i regnværet i London, kan det glatt plasseres på linje med Vebjørn Rodals OL-gull på 800 meter fra Atlanta i 1996. Derfra husker vi blikket til Rodal i det han krysset målstreken, et blikk der følelsen av uvirkelighet skinte helt hjem til klippelandet. Løpet foregikk midt på natta, norsk tid. 

Datoen 9. august 2017 blir noe å huske for dem som satt seg ned og så på løpet klokka 22.33 denne kvelden. Noe av det samme blikket så vi denne gangen også. Karsten Warhollm skjønte ikke omfanget av sin egen prestasjon da han oppdaget at han ikke hadde noen foran seg, ingen på siden. Men alle de andre bak seg. Han hadde vunnet øvelsen som legenden Edwin Moses eide i ti år fra 1977 til 1987.

Det store publikum har knapt rukket å bli kjent med denne oppkomlingen fra Ulsteinvik, uredd og offensiv i sine uttalelser. For i visshet om hvor umulig det er å vinne en løpsøvelse i friidrett tok også vi alt gullsnakket med stoisk ro. Her var det mye som måtte bevises først.

Beviset fikk vi denne kvelden. Det regnet enda mer i London enn i Oslo og Ulsteinvik. Det vi visste var at Karsten Warholm måtte lede løpet ganske klart ut på oppløpet hvis han skulle vinne. Han måtte lede fra første hekkepassering. Han gjorde akkurat det. Som han ledet på hver eneste hekkepassering helt til det ikke var flere hindere igjen. Da handlet det bare om å holde rytmen i beina og hodet klart.

Det siste var kanskje ikke det enkleste. En oppsiktsvekkende kometkarriere endte i en sensasjon. Og bragden er det definitive beviset på at verdensmestre kan komme fra alle kroker på globusen. Det er ikke løping i slaps og snø, regn og vind på nordvestlandet som skaper globale vinnere, skulle man tro. Men eksemplene begynner å bli mange. Å utvikle seg som toppløper handler om miljø og eget hode. Og allsidighet. Da Karsten var femten år så det ut som han skulle bli høydehopper. Og det er altså bare seks år siden....

Grete Waitz og Ingrid Kristiansen har vunnet VM-gull og Vebjørn Rodal OL-gull. Men ingen norsk mann har vunnet VM-gull i en løpsøvelse noensinne. Det er spydkasterne vi har lent oss til. Her kom en kar som har vært ganske nølende til hvilken øvelse han skulle satse på, men som har utviklet seg i det lille idrettslaget Dimna IL med allsidighet og idrettsleik som varemerke.

"Er dette virkelighet", var noe av det første han uttrykte denne eventyrkvelden. Ja, han visste at han kunne vinne i en av VM-historiens mest åpne finaler. Tenningsnivået fikk vi se rett før start. Var det for høyt? Var han litt hyper? Kanskje. Kanksje det var det som skulle til. Ingen har fasiten for hvordan man blir verdens beste i en idrett. Det man vet er at blant jevngode løpere er det den psykiske styrken som kan gi utslaget. Men hekkeløp handler ikke bare om styrke og tempo. Man skal ha teknisk ro ti å passere hinderne uten å tape for mye fart. 

Derfor er det beste bildet fra denne finalen det som fanger blikket hans rett etter målpassering. Det forteller hva som har skjedd. Ren vare. Når han blir påkledd norsk flagg og vikinghjelm er det det litt påtrengende norske som overtar. Men det er til å skjønne at omgivelsene tar av.

Her blir det en fortsettelse vi foreløpig ikke kan se rekkevidden av. Og det bør han kanskje tenke minst mulig på akkurat nå. Karsten Warholm er verdensmester på 400 meter hekk. Den setningen kan altså skrives. Den er ikke fake news. Den er helt ekte.

FAKTA

Menn, 400 m hekk:

Gull: Karsten Warholm, Norge 48,35,

sølv: Yasmani Copello, Tyrkia 48,49,

bronse: Kerron Clement, USA 48,52,

4) Kemar Mowatt, Jamaica 48,99, 5) TJ Holmes, USA 49,00, 6) Juander Santos, Dominikanske republikk 49,04, 7) Abderrahman Samba, Qatar 49,74, 8) Kariem Hussein, Sveits 50,07.

Norge har totalt tatt åtte VM-gull i friidrett siden det første mesterskapet i 1983:

* 2017: Karsten Warholm (400 m hekk)

* 2009: Andreas Thorkildsen (spyd) og Trond Nymark (50 km kappgang*)

* 1997: Trine Hattestad (spyd) og Hanne Haugland (høyde)

* 1993: Hattestad (spyd)

* 1987: Ingrid Kristiansen (10.000 m)

* 1983: Grete Waitz (maraton).

* Nymark tok opprinnelig sølv, men den russiske gullvinneren ble senere tatt i doping. (NTB)