Wales puljevinner foran England

(Russland - Wales 0-3, Slovakia - England 0-0).

Av Per-Kristian Eriksen

Stadium Municipal de Toulouse i Toulouse ble som et drømmenes teater for Aaron Ramsey og Wales i den siste gruppespillskampen mot Russland.

Allerede før det var gått 20 minutter hadde russernes keeper Igor Akinfejev måttet hente to baller ut av målet etter supre scoringer av Aaron Ramsey etter 11 minutter og Neil Taylor ni minutter senere.

Waliserne hadde full kontroll og kjørte over uinspirerte russere de første 20-25 minuttene av kampen. I perioder virket det nesten som om det bare var et ett lag på banen. Russerne forsøkte seg og måtte fram på banen. Wales utnyttet dette og kontret seg elegant til ledelse.

Liverpools Joe Allen spilte Ramsey helt fri ved den første scoringen, og alene med keeper gjorde ikke Arsenals midtbanespiller noen feil.

Det gjorde ikke Neil Taylor snaue ti minutter senere heller. Også han kom alene gjennom og scoret sikkert etter at keeper hadde blokkert det første skuddet hans. Returen smalt i nettmaskene.

Rekordmange skuddforsøk

Wales-spillerne hadde ni skudd på mål i første omgang i Toulouse. Ingen andre lag har klart det i løpet av en førsteomgang så langt i årets mesterskap som har vært målfattig. Skuddstatistikken viser også at det var «lille» Wales som kjørte kampen mot et russisk lag som ikke har fått det til i mesterskapet, og som må reise hjem med ett fattig poeng.

Det er slåsskjemper og hooliganer som har markert seg mest fra russisk side i Frankrike under dette mesterskapet, og det har folket fra kjempelandet i øst liten grunn til å være stolte av.

Etter oppkjøringen til kampen mot England i åpningen av mesterskapet, og det som skjedde under og etter selve kampen som endte 1-1, truet Det europeiske fotballforbundet (UEFA) med å kaste både russere og engelskmenn ut av mesterskapet.

Det skjedde ikke. Russerne klarte å sette seg selv utenfor, for spillet i resten av EM har vært svakt, utrolig svakt.

Bale lyktes

Gareth Bale hadde flere gode forsøk i kampen mot russerne, men det skulle gå hele 67 minutter før han lyktes. til gjengjeld ble det en scoring for minneboka.

Etter en veldig god start av Wales også i den andre omgangen, ble Bale spilt alene gjennom halvveis ut i annen omgang. Alene med keeper stoppet han opp og vippet ballen i mål på utsøkt vis. Det var en superspiss verdig.

Seieren betyr at Wales vinner gruppa i og med at England bare klarte uavgjort mot Slovakia, selv om engelskmennene har mer enn nok av sjanser til å avgjøre. Det var bare det at marginene ikke var på engelskmennenes side.

Wales er med i EM-sluttspillet for første gang, og det er bare Sverige som har vunnet gruppen tidligere som debutant i et så stort mesterskap.

Også russerne hadde sine sjanser mot Wales, men laget truet aldri den walisiske dominansen eller seieren. Russerne ble stående med det ene poenget laget sikret seg på overtid i åpningskampen mot England og allerede tirsdag er russerne på vei hjem.

England bommet

Roy Hodgson vraket kaptein Wayne Rooney og fem andre fra start mot Slovakia, men selv med friske sjanseskapende bein på banen klarte ikke England å vinne. Det ble 0-0 i Saint-Etienne.

Engelskmennene gjorde seks endringer fra oppgjøret mot Wales før kampen mot Slovakia på Stade Geoffret-Guichard mandag kveld. Med Tottenham-firkløveret Eric Dier, Harry Kane, Danny Rose og Kyle Walker, samt Raheem Sterling og Wayne Rooney på benken, var det plass til, blant andre, Jamie Vardy og Jordan Henderson, som var med på å sette preg på første omgang.

Oppofrende slovakere, med neseblødene Peter Pekarík i spissen, stoppet Vardy fra å holde party de første 45 minuttene. Og etter at det kom rapporter fra Toulouse om Wales-scoringer fortsatte England å kjempe for å komme seg gjennom den slovakiske veggen.

Prinsen på tribunen

Men selv med prins William på tribunen, klarte ikke England annet enn å stange og stange mot veggen, og laget måtte dermed ta til takke med kun ett poeng.

Med 3-0-seieren til Wales over Russland ender waliserne på topp i gruppe B med seks poeng. England blir nummer to med fem, mens Slovakia kjemper om å bli blant de beste treerne for å ta seg videre med fire poeng.

Tre av de «nye spillerne», Jamie Vardy, Nathaniel Clyne og Daniel Sturridge, kombinerte fint før det var spilt ti minutter. Vardy satte i gang angrepet med et løp i bakrom, hvor han fikk pirket ballen ut til Clyne som slo inn. Sturridge fikk sjansen foran mål, men Ján Durica kastet seg ned og blokkerte.

Vardy fortsatte å løpe på alle muligheter han fikk, og det resulterte i en stor sjanse etter 18 minutter. Leicester-spissen distanserte Martin Skrtel, men avslutningen ble stoppet av keeper Matús Kozácik.

Én mann mindre på slutten

Det meste handlet om England i den første omgangen. Liverpool-trioen Jordan Henderson, Nathaniel Clyne og Adam Lallana viste gode relasjoner etter 33 minutter. Sistnevnte banket til, men en god Slovakia-keeper stoppet 28-åringen fra å score sitt første landslagsmål.

I andre omgang fortsatte England kjøret og etter 54 minutter var Clyne på ferde igjen. Høyrebacken kom alene gjennom fra spiss vinkel, og kunne slått inn til Vardy, men valgte å skyte. Kozácik stoppet imidlertid det forsøket også.

Etter 60 minutter åpnet Jordan Henderson opp forsvaret til Slovakia med en pasning fra høyresiden i retning motsatt side, men forsøket til Dele Alli på bakre stolpe ble reddet på streken av kaptein Skrtel.

England øynet en mulighet til endelig å score da Slovakia måtte spille med ti mann etter at Róbert Mak hinket av banen med fem minutter igjen, men Skrtel og hans menn holdt unna til poengdeling i Frankrike. (©NTB)