Russlands president Vladimir Putin lot i går sin talsmann Dmitry Peskov (bak) svare på vegne av russiske myndigheter. FOTO: SERGEI GUNEEV/NTB SCANPIX

– WADA har ingen bevis

I går kommenterte for første gang Russlands president, Vladimir Putin, sjokkrapporten om omfattende juks i russisk friidrett. – Fullstendig grunnløse beskyldninger, sier Putin via sin talsmann Dmitry Peskov.

Det er i et intervju med det russiske nettstedet lifenews.ru at Russlands president går til angrep på den knusende Wada-rapporten.

– Det finnes ikke noe hold i at det jukset som skal ha foregått skal ha vært støttet av den russiske staten. Staten har aldri vært involvert, sier Peskov på vegne av presidenten.

LES OGSÅ: Mener Russland bør utestenges fra all idrett

– Ingen bevis

– Og det er ikke akkurat enkelt å kommentere en sak som dette når det ikke finnes fnugg av bevis. Alt virker grunnløst, sier talsmannen videre i intervjuet.

Dermed reagerer russiske myndigheter på samme måte som Russlands antidopingorganisasjon, Rusada, gjorde mandag da WADA presenterte sjokkrapporten. Da var Rusadas styreleder, Nikita Kamajev, helt klar i hva han mente om rapporten: – Når det gjelder de 1417 dopingprøvene som skal ha blitt ødelagt, har jeg bare sett en rapport uten noen som helst bevis. Det samme er tilfellet når det hevdes at store beløp skal ha skiftet eiere for at positive tester ikke skal bli kjent. Det finnes heller ingen bevis for noe slikt, sa han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skjeller ut

I går skjelte den russiske laboratoriesjefen, Grigory Rodtjenko, ut WADA så det virkelig sang etter. Til nettstedet lifenews.ru ga han i klare ordelag uttrykk for hva han mener om verdens antidopingbyrå, WADA:

– Jeg ble forhørt av tre idioter, sier han.

I Wada-rapporten er det et eget avsnitt om hvordan de tre Wada-utsendingene opplevde intervjuet – og ikke avhøret – med Rodtjenko:

«Han var alt annet enn samarbeidsvillig. Det var derfor umulig å gjennomførte noe fornuftig intervju».

REIDAR SOLLIE: I fanget på Vladimir Putin

Få dager

Sebastian Coe, presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), har gitt russerne frist til ut uka med å svare på anklagene i WADA-rapporten. Dersom russerne skal utestenges fra det internasjonale samarbeidet, er det nettopp IAAF som har kraft og myndighet til å gjøre det.

En eventuell utestengelse vil først gjelde OL i Rio, deretter friidretts-VM i London.

LES OGSÅ: En idrettsverden i dopsjokk