Sport

- WADA er ikke tr overdig

World Anti Doping Agency ble startet opp i 1999 som et organ uavhengig av idretten. Men er det blitt sånn?

ULLEVAAL STADION: I 1998 rullet fransk politi opp den største skandalen innen sykkelsporten noensinne - Festina-skandalen. Da skjønte internasjonal idrett at noe måtte gjøres innen ant-dopingarbeidet. Det resulterte i opprettelsen av WADA som et organ som skulle være mest mulig uavhengig av idretten.

I går var presidenten i WADA, Sir Craig Reedie, på besøk i Norge for å ha samtaler med Antidoping Norge, Norges Idrettsforbund, Olympiatoppen og kulturminister Thorhild Widvey.

Men så er det bare det at Sir Craig Reedie også er visepresident i Den Internasjonale Olympiske Komité (IOC). Hvor uavhengig er idretten, da?

 

Enda mer uavhengig

Mads Kaggestad (37) syklet profesjonelt for Acrédit Agricole fra 2003 til og med 2007. Etter det har han vært engasjert i dopingproblematikken. Hva sier han om WADAs uavhengighet?

- Ikke nok med at presidenten i WADA er visepresident i IOC, men ti av styremedlemmene i WADA sitter også i IOC, sier han.

- Derfor har ikke WADA troverdighet. De må bli enda mer uavhengig.

Han er ikke imponert over antidopingarbeidet internasjonalt.

- Festina-skandale, en stor italiensk dopingskandale, saken mot legen Eufemiano Fuentes, Operacion Puert og mot Lance Armstrong, var det jo ikke idretten som rullet opp. Det var fransk, italiensk og spansk politi og amerikanske myndigheter, sier han.

 

Dårlig testing

Mads Kaggestad mener at WADA kunne ha presset på mye mer når det gjelder testing internasjonalt.

- Det er noe galt når Spania står for 0,01 av all testing i verden, og Norge, med sine fem millioner innbyggere, står for fem prosent, sier han.

- Dette viser store forskjeller på idrettene og landene. 40 prosent av alle blodtestene som blir tatt, blir tatt i sykkel. I tennis testes det nesten aldri.

- Likevel er jeg optimist. Antidopingarbeidet har tatt seg opp de siste årene.

 

 

Både og

Anders Solheim er leder av Antidoping Norge. Han ser problematikken rundt WADAs uavhengighet.

- Dette er et både og-spørsmål. På den ene siden kunne vi ønsket større uavhengig, men så trenger WADA et anker også, som IOC blir. Men styret i Antidoping er oppnevnt med bare folk som er uavhengig av idretten, sier han.

Sir Craig Reedie berømmet samarbeidet med Norge og det antidopingarbeidet Norge gjør internasjonalt.

- Norge er én av våre beste allierte, mener han.

PS: Den tyske regjeringen la i går fram et lovforslag om fengsel og store bøter for idrettspersoner involvert i doping. Forslaget skal drøftes i landets parlament før det kan bli vedtatt. Det skjer trolig ikke før til våren. Loven skal rette seg mot toppidrettsutøvere som er støttet av statlige midler. Den angår ikke amatører.

Mer fra Dagsavisen