Sport

Vrien maraton 
i New York

Verdens største maratonløp avvikles i New York i morgen. Det er ikke problemfritt.

Mens oppryddingen fortsatt pågår for fullt og hundretusener er uten strøm, skal det klassiske maratonløpet i New York gå som planlagt. Flere hundre nordmenn står på startstreken på Staten Island. Men hvordan skal de over 40.000 løperne komme til start? Fortsatt er store deler av T-bane-nettet ute av drift.

Stengte hoteller

Det lurer også innbyggerne i New York på. Staten Island ble hardt rammet av «Sandy» i starten av denne uka. Her er fortsatt 470.000 innbyggere uten strøm. Busser skal frakte deltakerne til start. 30.000 deltakere trenger overnatting i byen, ifølge USA Today. Mange har meldt seg av på grunn av problemer med flytransporten. Arrangøren regner med at opptil 8.000 av de nær 47.000 påmeldte ikke stiller. Mange av hotellene som skulle brukes, er stengt.

- Dette er en by der livet bare må gå videre. New York Marathon kjører vi som planlagt, sa byens borgermester, Michael Bloomberg, torsdag.

Kritiserer timingen

I går kom målseilet opp i Central Park, der målgang etter de 42 kilometerne er. Parken ble lite rammet av stormen. Løypa går ikke i nedre del av Manhattan, der oversvømmelsene var store.

Bystyremedlem Diminic Recchia synes arrangementet er umusikalsk.

- Det blir helt feil å kjøre dette arrangementet når tusener fortsatt ikke har noe sted å bo og strømmen er borte i mange områder, sier hun.

De løpende turistene legger igjen om lag 340 millioner dollar. Deler av disse pengene skal gå til opprydningsarbeidet, lover arrangøren. I fjor satte løpet verdensrekord i antall deltakere med nesten 47.000 totalt. Løpet ble første gang arrangert i 1970 og har aldri vært avlyst. Det ønsker arrangøren New York Road Runners å opprettholde.

PS. Grete Waitz er maratondronningen av New York med ni seirer.

reidar.sollie@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen