VM-lagets midtbaneduo er «framtidens fotballspillere»

Martin Sjögren er imponert over det Ingrid Syrstad Engen (21) og Vilde Bøe Risa (23) har prestert som Norges sentrale midtbaneduo i fotball-VM.

– De er moderne fotballspillere. Begge er gode pasningsspillere som mestrer å spille fotball, er gode til å forflytte seg og greier å håndtere forsvarsspillet. Det er slik fotballspillere kommer til å se ut i framtiden. De må være gode på alt, ikke bare på én ting, sier han til NTB.

– Jeg synes de har vært gode i hver eneste kamp, tross sin unge alder. Dette er deres første store mesterskap. De har spilt aldersbestemte mesterskap, men det er noe helt annet på seniornivå, og Vilde og Ingrid har virkelig vist at de holder absolutt høyeste internasjonale nivå. Jeg er kjempeimponert.

Ingrid Syrstad Engen takker for rosen og synes samarbeidet på midten fungerer bra.

Les også: Slik spilles VM i fotball for kvinner 2019

Viktig del av laget

– Det har kommet seg mer og mer. Jeg liker godt å spille med Vilde. Jeg føler at vi utfyller hverandre, og nå har vi klart å bli enda mer involvert og enda roligere i vårt spill. Da er vi en veldig viktig del av laget, sier hun.

– Vi har en god relasjon på banen, og det er viktig.

Engen har spilt hvert minutt av Norges fire kamper så langt, mens Risa mangler sju minutter pluss tilleggstid i to kamper på full spilletid.

Før Engen til slutt satte inn straffesparket som sendte Norge til kvartfinale, hadde Risa to ganger vært nær et vinnermål med farlige langskudd. Det første ble så vidt fistet over av keeper, det andre duppet ned og traff tverrliggeren.

– Det var noen som sa til meg at jeg må begynne å skyte, og så prøvde jeg meg et ganger. Det første ga corner, så jeg prøvde meg igjen. Jeg så at keeper sto litt langt ute. Ballen duppet litt, men ikke nok, sa Risa etter lørdagens dramatiske åttedelsfinale.

Lette og fant

Norge har gjennom tidene vært velsignet med mange sterke sentrale midtbanespillere: Heidi Støre og Hege Riise fra generasjonen som vant titler i VM, EM og OL. De fikk sine arvtakere i Solveig Gulbrandsen, Ingvild Stensland og Lene Mykjåland, for å nevne noen. Da de sistnevnte la opp, oppsto et vakuum. Nå er det fylt.

– Men det tok litt tid før vi fant de rette. I tillegg til Vilde og Ingrid har Frida Maanum spilt en hel del og gjort det bra. Hun er en lignende type. Spillsmart, god og rolig med ball, har god fysikk og greier å håndtere alle spillets faser, sier Sjögren.

– Nå har vi tre sterke spillere til de rollene, men vi måtte lete en stund. Vi gikk gjennom en hel del sentrale midtbanespillere, men de vi har funnet er veldig bra.

Engen går gjerne i fotsporene til Norges store midtbanespillere.

– Vi har ikke vært med så lenge, men det har gått bra så langt. Hvis vi fortsetter utviklingen så kan det bli virkelig bra, sier hun før sin og Risas første VM-kvartfinale.