Ved Frognerseteren var det gratis med telting under VM for fire år siden.FOTO: KYRRE LIEN/NTB SCANPIX

VM i Falun tar 7000 kroner, mens i Kollen er det gratis

Skal du ha teltplass i nærheten av VM-løypene i Falun, er billigste pris 7.000 kroner. I Holmenkollen er slikt gratis.

Arrangørene av ski-VM i Falun ønsker seg mest mulig folkeliv rundt løypene i slutten av februar. Men noe frislipp for overnatting langs løypene, slik det er i Holmenkollen i 2011, blir det ikke.

- VM-løypene som går ut fra Lugnet skistadion går i all hovedsak i et naturreservat, så der er det forbudt å sette opp telt og lage bål, skriver Rony Forsberg, sjef for arrangement og seremonier under VM i Falun, i en epost til Dagsavisen.

Men de som vil overnatte i telt, kan gjøre det i organiserte teltleirer som både svenske og norske arrangører står bak.

Forskjellen fra gratis-tradisjonen i Holmenkollen, er at i Falun koster dette tusenvis av kroner. I Falun er minsteprisen for eksempelvis avslutningshelgen, 7.000 kroner for et telt med plass til seks personer. Da har du plassen fra onsdag til søndag. I tillegg må du kjøpe billett til øvelsene.

Mange norske turister har reagert på dette.

Disse plassene ligger på Lugnet camping, der det bare er få plasser igjen.

Alt av hotellplasser i Falun-området er fulltegnet.

 

Norske arrangører

VM-arrangøren i Falun var på studietur både til Holmenkollen og Val di Fiemme i 2013, der det var en stor norsk campingleir som skapte liv på skistadion.

- Nordmenn er best i verden på å skape stemning rundt langrenn, så vi vil tilrettelegge så langt vi kan innenfor våre rammer, sier Forsberg.

Camp Norge og SponsorCompagniet er to av aktørene. Førstnevnte etablerte seg i Val di Fiemme og regner med å ha om lag 250 nordmenn i sin leir. For avslutningshelgen koster det opp mot 9.000 kroner for plass i en timanns-lavvo. Men da er frokost og middag inkludert og det er dusjmuligheter i en idrettshall like ved.

- Fordelen ved å være her er at man er midt i smørøyet hele tida. Det er 100 meter til inngangen, sier Svein Bergheim i Maxpulse «The Viking».

Alle lavvoer er utstyrt med feltsenger og reinsdyrskinn. Og i en felleslavvo er det plass til 300 personer der det blir restaurant og arrangementer om kvelden.

 

Over 115.000

Det er solgt over 115.000 billetter til firmaer og privatpersoner til mesterskapet og VM-sjefen Sven von Holst sier at over en tredel av disse er solgt til nordmenn. Det kan bety norsk totaldominans på mange av øvelsene.

- Vi regner med økt svensk trykk de siste ukene opp mot VM, sier von Holst.

Det er fjerde gang Falun arrangerer ski-VM, de tre første var i 1954, 1974 og 1993.