Fotball

VM-fest gir OL-medvind

OL 2016: Selv om Brasil sviktet på banen, leverte VM-arrangøren et mesterskap i toppklasse. Det skal Rio-OL utnytte.

Mens fotballgale verden rundt sliter med å fylle dagene etter at VM tok slutt, har ikke Brasil tid til å puste ut. Om bare to år er det duket for en ny idrettsfest når sommer-OL arrangeres i Rio de Janeiro.

Og OL-forberedelsene, som i lang tid var preget av usikkerhet og utsettelser, har plutselig havnet i flytsonen.

- Bekymringene vi hadde for to måneder siden, er ikke lenger til stede. Vi er sikre på at vi skal levere alt i tide. OL kommer til å bli en herlig fest, sier borgermester i Rio, Eduardo Paes, ifølge den engelske avisen The Guardian.

IOC har snudd

Den internasjonale olympiske komité (IOC) uttrykte senest i april stor skepsis til OL-planleggingen, og både president Thomas Bach og visepresident John Coates fryktet Rio de Janeiro ikke skulle bli klar i tide til OL. Planen er at hele ti nye sportsanlegg skal stå klare til mesterskapet.

Nå, bare tre måneder senere, har IOC-høvding Bach plutselig fått en annen innstilling:

- De brasilianske OL-arrangørene nyter godt av et vellykket VM. De viser herlig entusiasme for å kjempe seg forbi forsinkelsene som har preget forberedelsene til nå, sier Bach ifølge nyhetsbyrået AP.

Borgermester Paes er selv klar over utfordringene han står overfor. I VM var Rio én av totalt 12 vertsbyer. OL skal derimot den brasilianske byen arrangere alene. Det er ventet så mange som 10.500 utøvere, 45.000 frivillige og 21.500 pressefolk.

- IOC vil trolig få det enklere i Tokyo, der alt allerede er bygd. Men hva vil et OL bety for Rio sammenlignet med Tokyo?, spør Paes retorisk og legger til at målet med OL er å modernisere hele Rio.

Dette lærte Brasil

Mario Andrada er kommunikasjonsdirektør for Rio-OL. Han legger ikke skjul på at OL-staben har planer om å bruke erfaringene fra VM.

- Brasil klarte den første testen, og om to år står vi overfor den neste. Da er det klart at vi må lære fra den første, sier Andrada.

Det er spesielt ett område han mener må forbedres før OL.

- Brasil er ikke så vant med campingturister. Vi er nødt til å gjøre det enklere både når det gjelder parkering og mulighet for å slå opp telt. Da må også en del fasiliteter, som vann og toaletter, på plass.

Andrada understreker at Brasil svever på en medgangsbølge etter et vellykket VM.

- Stemningen i landet har endret seg. Frykten for at transporten skulle svikte, var ubegrunnet. VM var en stor suksess. Nå skal vi trappe opp arbeidet, slik at vi kommer i mål til OL, sier Mario Andrada.

are.kolstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen