Vinn eller forsvinn

Nå er det bare seire som er godt nok for å redde håndballjentene. Ungarn er motstander klokka 21.00 fredag kveld.

NANCY: De norske håndballjentene satser på en reprise av Danmarks Houdini-tittel fra 2012-EM for menn. Fredag går Norges første av tre «finaler» i EM.

For snart sju år kom danskene til hovedrunden uten poeng, men spilte seg til finalen og tok gullet etter at alt gikk deres vei i hovedrunden. Tittelen kom fullstendig mot alle odds ettter innledningen. Danmark kom seg ut av knipen som håndballens utbryterkonge Harry Houdini.

– Jeg vet at det er så mye moral og vilje blant spillerne og lederne i denne, at vi kommer til å slå tilbake, sier Veronica Kristiansen til NTB.

– Vi må tilbake til røttene og få orden på forsvarsspillet. Dette kan snu for oss, sier lagkaptein Stine Bredal Oftedal til NTB.

Torsdag fløy laget en svipptur fra Brest i vest til Nancy i øst. Norge spilte en nesten historisk svak pulje med et stygt tap (32-33) for Tyskland og total utklassing (23-31) mot Romania.

Mulig?

Dette er stillingen før fredagens kamper: 1) Nederland og Romania 4 poeng, 3) Tyskland og Ungarn 2, 5) Norge og Spania 0.

Spilleprogrammet for hovedrunden, fredag: Spania-Tyskland 18.00, Norge-Ungarn 21.00.

Søndag: Ungarn-Tyskland 15.00, Nederland-Romania 18.00.

Tirsdag: Spania-Romania 18.00, Nederland-Norge 21.00.

Onsdag: Spania-Norge 15.45, Ungarn-Romania 18.00, Nederland-Tyskland 21.00.

Norge må vinne alle sine tre kamper og ikke minst håpe at Romania slår Nederland søndag. Slår det inn, kan det bli spennende dager også for de smått nedslåtte norske jentene.

De to beste går til semifinale. Tredjelaget spiller om 5.-plassen.

Når EM fortsetter i kveld, er alt press på de norske jentene. Det er vinn eller forsvinn. Og det er ikke sikkert det er nok å vinne heller.

– Dette er en ny utfordring for oss som vi må takle, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson etter torsdagens reisedag fra Brest til Nancy.

5. plass i VM i 2013 er hans svakeste plassering i mesterskap.

Søvnmangel

Det er ikke bare to tap som sliter på jentene. Flere av dem sliter med søvnen i EM. De spiser ofte kveldsmat godt utpå natta, men sovetabletter er nesten tabu.

Troppen må kaste delvis om på døgnet for å fungere i mesterskap. Norge har spilt flest sene kamper av alle i mange år i VM og EM etter ønske fra TV-selskapene.

Nattmaten kommer på bordet ved 00.30-tida etter flere kamper. Etter kjempetapet (23–31) mot Romania onsdag ble det en tilnærmet søvnløs natt for mange.

Og avkast klokka 21.00 venter i de to neste kampene også.

Oftedal sliter

– Jeg er en av dem som sliter veldig med å sove dersom det er sene kamper. Er det 21-avkast blir det gjerne noen ekstra timer hvor man ligger og vrir seg litt, sier lagkaptein Stine Bredal Oftedal til NTB.

– Jeg har unngått å bruke medisiner hittil, men dersom det en dag føles nødvendig, så vil jeg bare bruke det.

Frokost klokka 10

– Det er alltid en utfordring med 21-kampene. Vi må skyve litt på døgnet og starte senere. Samtidig er det en grense for hvor sent vi skal starte dagen. Frokost klokka ti er grensen, sier en av landslagets leger, Anne Froholdt.

– Vi har vært gjennom dette før, men i denne troppen er det en del unge jenter. De må på et vis lære seg dette. Det er en utfordring.

– Vi er veldig restriktive når det gjelder bruk av medisiner med tanke på søvn. Vi har tidligere brukt et allergi-preparat som gjør deg litt klarere til å sove uten at det er en sovetablett med de bivirkningene det kan ha. Man blir kort og godt litt fortere sigen, sier Froholdts kollega Nils Ivar Leraand.

TV2s ekspert Bent Svele har aldri sett et norsk landslag bli så utspilt som mot Romania.

– Norge ble spilt helt ut av hallen av et meget godt lag med en meget god trener (spanjolen Ambros Martín), sier Svele. (NTB)