Sport

Vil vite mer om hjertedød

Alexander Dale Oens tragiske bortgang ryster fortsatt Idretts-Norge. Tidligere idrettspresident, Tove Paule (61), etterlyser nå mer forskning.

Tove Paule ble valgt til idrettspresident i 2007, og hun satt som president til idrettstinget i 2011. I hennes periode var hjertescreening et tema på flere idrettsstyremøter. Derfor er hun nå opptatt av det som har skjedd med Alexander Dale Oen.

- Først vil jeg si at folk ikke må la seg skremme fra å drive toppidrett. Det er jo få som lider den skjebnen som Alexander Dale Oen har lidd. Dette er noe som også skjer med folk som ikke driver idrett, sier Paule til Dagsavisen.

- Jeg er imidlertid mer opptatt av økt forskning på hva som skjer med et menneskehjerte når du driver trening på dette nivået. Forskning på hva slags risiko du kan utsette deg for. Jeg har tenkt på det mange ganger: Hva skjer med utøvere som trener så hardt som mange av disse utøverne gjør, spør hun.

- Jeg vil at folk må vite at de er trygge. Det er fremdeles noen «hvite» flekker som ikke er utforsket på dette området.

Diskusjoner

Diskusjonene om hjertescreening kom opp på bakgrunn av en del episoder som hadde skjedd i 2005 og 2006. Dessuten hadde alle Ståle Solbakkens hjertekollaps i 2001 i friskt minne. Han hadde en hjertestans på sju minutter.

Tidligere idrettspresident og nåværende håndballpresident Karl-Arne Johannessen var opptatt av denne problematikken.

- I kappgang hadde det også vært episoder som aktualiserte dette spørsmålet, og diskusjonen gikk på om vi skulle begynne med hjertescreening eller ikke. Det var delte meninger om dette, og det endte med at det ikke ble noen obligatorisk screening av topputøvere, forteller Tove Paule.

- Nå er dette aktualisert igjen. Men som sagt: Jeg er opptatt av mer forskning for å kunne skape en trygghet rundt det å drive idrett på toppnivå.

Hun viser til hvor uforutsigbart dette kan være når noe slikt kunne skje selv om Olympiatoppen stilte opp med sitt beste støtteapparat til samlingen i Flagstaff, USA.

Vil ha hjertetest

Hjertespesialist Kenneth Knutsen etterlyser et screeningprogram for norske toppidrettsfolk.

- Det er ikke noe som tyder på at det er noen spesiell økning i antall slike tilfeller (akutt hjertestopp for unge utøvere) de siste årene. Det er nok heller slik at det omtales stort i aviser, På Facebook, Twitter og andre steder. Det gir inntrykk av at det skjer ofte og skaper en form for blest. Det er ikke en bølge av slike tilfeller, sier han til NTB.

Kenneth Knutsen er seksjonsoverlege på Sykehuset Vestfold i Tønsberg. Han har interessert seg for og jobbet med idrettsfolk i flere år.

- Jeg mener at hjertescreening (spørreskjema, EKG og undersøkelse av kardiologi) av toppidrettsfolk i Norge bør settes i system. Dette selv om kapasiteten ikke er hundre prosent til stede. Slike undersøkelser vil ikke avdekke alt, men mye. Det er ikke vist særlig interesse for dette i Norge. De bør tenkes mer i de baner. I Italia har de interessert seg mer, og de har et omfattende opplegg.

Medfødt hjertefeil

Knutsen anser det som sannsynlig at Dale Oen døde av en akutt hjertesvikt på grunn av en medfødt hjertefeil, ikke ulik den Ståle Solbakken og Brann-spiller Carl-Erik Thorp hadde.

- Obduksjonen av Dale Oen vil gi svarene. Dødsfallet kan også skyldes en hjerneblødning eller et såkalt virus på hjertemuskelen, sier han.

Om faren ved hard trening sier han:

- Trening og mosjon er bra. Det man skal passe på er å ikke presse kroppen hvis man ikke føler seg bra eller har en pågående infeksjon i kroppen, legger han til.

Anslag viser at cirka 50 yngre nordmenn - de fleste menn - rammes av hjertestans i forbindelse med fysisk aktivitet hvert år. Mange redder likevel livet.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen