Sport

Vil tillate proffboksing

BOKSING: Idrettsstyret i Norges Idrettsforbund vil oppheve forbudet mot proffboksing i Norge. Men de vil ikke oppheve 
knockoutforbudet.

Ja til proffboksing. Nei til knockout og boksing uten hjelm.

- Det betyr at Cecilia Brækhus kan trene i Norge, men med våre sikkerhetsregler blir det sikkert uinteressant å proffbokse i Norge, sier idrettspresident Børre Rognlien til Dagsavisen.

Venter på IOC

Norges Bokseforbund ønsker å tilpasse sine regler etter retningslinjene i Det internasjonale bokseforbundet (AIBA). De har delt boksing inn i tre plattformer.

- AIBAs regler sier at senior herrer kan bokse uten hjelm, at aldersgrensen oppad er satt til 40 år, og det gjelder antall runder som kan gås, forteller Børre Rognlien.

- Nå venter vi på hva Den Internasjonale Olympiske Komité (IOC) kommer fram til når det gjelder boksing i OL. Hvis IOC sier at det skal bokses med hjelm i OL, må AIBA godta det. Og motsatt, fortsetter han.

Han poengterer også at for å oppheve knockoutloven, må det gjøres av Stortinget. Og sånn tar tid. Det er for eksempel ett og et halvt år siden Idrettsstyret foreslo å oppheve forbudet mot proffboksing.

Ikke EBU-arrangement

I Europa er det EBU som organiserer proffkampene som Cecilia Brækhus bokser i. Men norsk idrett er ikke en del av EBU.

- Vår linje er helt klar. Det er medlemmene i norsk idrett som gjennom sine særforbund eier arrangementene. Og det er et prinsipp i norsk idrett, sier Børre Rognlien.

Det betyr at EBU ikke kan arrangere kamper i Norge. Og det betyr igjen at Cecilia Brækhus ikke kan bokse sine kamper i Norge siden hun er en del av EBU-systemet. Så de som tror at en opphevelse av forbudet mot proffboksing gjør at Brækhus kan bokse sine kamper i Norge, vil bli skuffet.

Verne norsk idrett

Børre Rognlien framhever at de strenge norske sikkerhetsreglene, når det gjelder ulike typer kampsport, er der blant annet for å verne om norsk idrett.

- Ja, vi vil verne norsk idrett mot andre typer kampsport som vi ikke vil at i norsk idrett. Eksempler på det er nye kampsporter som man for eksempel kan se på TV 2.

- Folk som har slike underholdningsbehov, får gå en annen vei, mener idrettspresidenten.

Antidoping

Idrettsstyret drøftet også i går forslag til nye koder som skal godtas på WADA-kongressen i Sør-Afrika om 14 dager. Her har Norge fått gjennomslag for flere av sine forslag.

- Vi er veldig fornøyde med at vi nå vil få en førstegangsdom på fire år ved bruk av tunge dopingmidler, og at også helsefarlige stoffer, ikke bare prestasjonsfremmende, nå skal inn på dopinglista, sier Børre Rognlien.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen