Sport

Vil tilbake til Paris

Norge møter Frankrike i Paris i kveld. Om to år starter EM-sluttspillet her. Og da skal Norge være med.

SAINT-DENIS:  Norges landslagsspillere går i kveld ut på Stade de France for å møte Frankrike i håp om at de om to år kan oppleve en deja vu-følelse når EM-sluttspillet tar til.

10. juni 2016 innledes det neste sluttspill Norge kan kvalifisere seg til på Stade de France med Frankrike som det ene laget. Ideelt sett kan Norge være det andre.

– Absolutt ønsker vi å komme tilbake hit om to år. Vi har veldig lyst til å gjøre det bra i kvalifiseringen, og vi vet at vi har kvalitet til det. Dette blir en skikkelig test, sier Håvard Nordtveit til NTB.

Om Norge tar seg helskinnet gjennom kvalifiseringen, vil 22 spillere allerede ha sett (den ordrette betydning av «déjà vu») hvordan det er å spille i fransk fotballs fullsatte storstue.

Frankrike forbereder seg til fotball-VM i Brasil, som starter om noen uker, men først og fremst forbereder Didier Deschamps laget til mesterskapet på hjemmebane om to år. I 1998 var han kaptein da Frankrike ble verdensmester på hjemmebane. Det nasjonale løftet det medførte skal gjentas i 2016.

De beste

– Vi vil alltid møte de beste, og vi får sjansen til det tirsdag. Det er viktig å trene mot de beste og tørre å gjøre det vi er i stand til når vi møter dem, sier Mats Møller Dæhli til NTB.

Den 19-årige Cardiff-spillerens rykte vokser stadig, og Per-Mathias Høgmo fikk spørsmål om ham fra franske journalister på pressemøtet mandag.

– Mats Dæhli er en av flere norske spillere som har utviklet et høyt ferdighetsregister. Han har en fin utvikling, men han skal få skynde seg langsomt, sa Høgmo i et forsøk på å ta ned forventningene noe.

– Vi har mange sterke lederskikkelser i laget som er gode forbilder for Mats, og det gleder meg også å se at det nå i norsk fotball kommer veldig mange unge spillere fra 15-16 år og oppover som har en spennende framtid foran seg. Det gjør det veldig motiverende å jobbe som trener i norsk fotball.

Déjà vu

Blir Norge tilstrekkelig mye bedre, kan sluttspilltørken som har vart siden 2000 ta slutt om to år. Da kan norske spillere igjen få vise seg fram på Stade de France, som er en av ti arenaer under EM-sluttspillet i 2016.

Fire gruppekamper, en åttedelsfinale, en kvartfinale og finalen skal spilles der. Norge vil veldig gjerne være med i noen av de kampene, og hvorfor ikke selve finalen mot Frankrike 10. juli?

Den kampen har vi allerede sett.

Sakho kaptein

I sin forrige kamp på Stade de France scoret Mamadou Sakho to mål mot Ukraina og sendte Frankrike til VM. Tirsdag vender han tilbake som kaptein.

– Når jeg velger ham som kaptein, er det fordi jeg regner med ham, sa landslagssjef Didier Deschamps da han presenterte sitt valg mandag.

Liverpool-stopperen vikarierer som kaptein fordi keeper Hugo Lloris spares på grunn av en liten skade, men Deschamps har gitt et signal om hvilken posisjon Sakho har i gruppa i oppkjøringen til VM.

– Jeg har valgt ham både på grunn av det han gjør på banen og hvordan han opptrer utenfor den. Lederrollen ligger naturlig for ham, mener Deschamps, som selv var kaptein da Frankrike vant VM-gull på Stade de France for 16 år siden.

Nå er oppdraget å prestere i VM-sluttspillet i Paris, og deretter i EM på hjemmebane om to år. Men først er det kamp mot Norge tirsdag kveld.

Glemmer aldri

Sakho sa at han gleder seg til å spille på Stade de France igjen for fulle tribuner. Omspillet mot Ukraina var en opplevelse han aldri glemmer.

– Jeg hadde følelsen av å ha deltatt i noe fantastisk, men nå har jeg lagt det bak meg. I fotball må man alltid begynne på nytt og settes på prøve igjen.

Han avviser at kapteinsvervet vil endre ham.

– Jeg er alltid den samme. Jeg jobber hardt og stiller meg til disposisjon for laget, sa Sakho, som på vei ut fra pressemøtet fikk et «takk, kaptein» med seg på veien fra Deschamps. (NTB)

Mer fra Dagsavisen