Russlands visestatsminister Vitali Mutko vil straffe utøvere som oppfordrer til boikott av idrettsstevner.

Vil straffe dem som vil boikotte Russland

Russlands visestatsminister Vitali Mutko er rasende etter vestlige oppfordringer til boikott av idrettsstevner i landet.

Av Sjur Natvig

Mutko, som tidligere var idrettsminister, mener at utøvere som oppfordrer til boikott bør straffes.

- Det strider mot sunn fornuft og det olympiske charter. Det er et politisk spill og handler om press, sier han til nyhetsbyrået Tass.

- Utøvere bør bli straffet om de kommer med slike oppfordringer.

Mutko uttalte seg etter at Russlands skiskytterforbund så seg tvunget til å gi fra seg vinterens tildelte arrangementer, både verdenscuprenn og junior- og ungdoms-VM.

Den franske stjernen Martin Fourcade var først ute med å ta til orde for boikott. Det gjorde han etter at McLaren-rapporten impliserte 31 russiske skiskyttere i organisert doping.

- Dette handler ikke om en eller to stykker. Det er 31 stykker i tillegg til de 12 vi har hatt i sporten vår de siste årene, sa Fourcade.

Flere nasjonale forbund, deriblant det norske, bidro til presset som til sist resulterte i at det ikke blir internasjonale renn i Russland i vinter.

Russlands nåværende sportsminister Pavel Kolobkov mener i likhet med Mutko at utfallet er urettferdig.

- Slike avgjørelser bør ikke tas under press fra utøvere. Idretten må heve seg over press og trusler om boikott, sa han til Tass.

Den internasjonale olympiske komité (IOC), som tidligere i måneden ba internasjonale særforbund om å vurdere om de skal holde konkurranser i Russland, uttrykte for øvrig tilfredshet med torsdagens utvikling.

- Avgjørelsene i IBU rimer godt med våre anbefalinger, uttalte en IOC-talsmann. (NTB)