Fotball

Vil krige Norge til EM

Like før de to siste og avgjørende EM-
kvalifiseringskampene gjorde Marit Fiane Christensen comeback. Det kan sikre Norge EM-billett.

ULLEVAAL (Dagsavisen): Norge hadde kniven på strupen før de to avgjørende kampene mot Belgia og Island, men med lørdagens seier mot førstnevnte er i alle fall kvinnelandslaget sikret omspill.

I dag venter Island i gruppefinale. Hvis Norge tar tre poeng, er laget sikret plass i EM-sluttspillet i Sverige.

- Vi må bare benytte oss av den muligheten vi har fått til å avgjøre selv, og det er artig at vi kan avgjøre her på Ullevaal, sier Marit Fiane Christensen til Dagsavisen.

For noen måneder tilbake var det ingen selvfølge at den høyreiste stopperen skulle spille en nøkkelrolle i sluttfasen av kvalifiseringen. Christensen hadde ikke spilt landslagsfotball siden 2010, men gjorde i likhet med Solveig Gulbrandsen comeback for et Norge i poengnød. Mot Belgia skallet til og med Christensen inn 3-1-målet på et hjørnespark.

- En periode ble det mindre fotball på meg. Jeg hadde holdt på lenge og var litt lei. I tillegg fødte jeg også en sønn, og med både han og full jobb var det ikke mulig å være med på alt. Likevel visste jeg hele tida at det var mulig å komme tilbake, sier Christensen.

31-åringen kunne glede seg over et sjeldent dobbeltjubileum lørdag. Ikke bare rundet Christensen 70 landskamper; hun noterte seg også for sitt tiende landslagsmål.

Møter krigelag

Midtstopperen, som nå spiller for Amazon Grimstad, ser fram til den avgjørende Island-kampen. Der får 31-åringen en nøkkelrolle.

- Island betyr krig. Det er et robust lag med gode duellspillere.

Norges landslagssjef, Eli Landsem, er dermed glad hun har Christensen tilbake på landslaget.

- Det er ikke bare for rutinens skyld jeg er glad for å ha henne tilbake, men hun har ekstremferdigheter i luftrommet. Mot Island, som har sin styrke på dødballer, kommer Marit til sin rett, sier Landsem til Dagsavisen.

Landslagssjefen mener Island spiller «typisk norsk».

- De tar lange innkast og slår mange lange baller. De spiller veldig direkte og er sterke på kontringer, forteller Landsem.

Norge kjenner godt til Island fra før, men har ikke bare gode erfaringer. Bortekampen tidligere i kvaliken endte med 3-1-seier til Island.

- Da tapte vi på en dårlig første halvtime. Island ledet 3-0 etter den, sier Landsem.

Skadetrøbbel

Likevel har Norge også flere gode erfaringer fra møter med Island. Blant annet møttes lagene i playoff om EM-plass i 2005. Da trakk Norge det lengste strået.

- Og i forrige EM slo vi dem 1-0. Det gjorde så vi gikk videre i mesterskapet, sier Landsem.

Dermed er landslagssjefen optimistisk før den avgjørende kampen på Ullevaal. Det til tross for at Landsem har fått mer å tenke på rundt laguttaket etter at både Trine Rønning og Lene Mykjåland er ute med hver sin skade etter forrige kamp.

- Det er alltid dumt med skader, men vi har mange gode spillere å ta av. Jeg har laget ganske klart for meg, men vi diskuterer fortsatt én til to plasser, sier Eli Landsem.

are.kolstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen