Sport

Vil innfri åpenheten. Og litt til

Idrettspresident Tom Tvedt tror idrettsforbundet ender på en enda større grad av åpenhet enn det kulturministeren har fremsatt krav om.

Av Stian Grythaugen

Det sa en presset idrettspresident da han møtte pressen på sitt kontor tirsdag ettermiddag. Noen timer tidligere hadde han mottatt et skarpt brev fra kulturminister Linda Hofstad Helleland, der statsråden krever at Norges Idrettsforbund gir offentligheten innsyn i regnskaper ned på bilagsnivå i framtida.

Innsynet gjelder for «sentralleddet» i forbundet.

– Dette er en tydelig tilbakemelding fra ministeren om at det blir økte rapporteringskrav på de pengene vi får bra departementet som spillemidler. Hun har vært konkret på noe, og samtidig varslet at hun kommer nærmere tilbake til en del ting, sier idrettspresident Tvedt til NTB.

Transparent samfunn

Selv møtte han statsråden for andre gang på kort tid mandag for å diskutere åpenheten rundt pengebruken i Norges Idrettsforbund og de største norske særforbundene. Hofstad Helleland var ikke fornøyd med det hun hørte, hvilket ledet til tirsdagens brev.

Norges Idrettsforbund har selv satt ned et utvalg, ledet av tidligere kringkastingssjef John G. Bernander, som skal kartlegge åpenheten i idretten. Tvedt tror konklusjonen på det arbeidet blir mer vidtrekkende enn de kravene han tirsdag mottok fra departementet.

– Jeg tror vi lever i et samfunn som må bli mer og mer transparent. Idrett er en stor del av dette. Det som nå kommer fra ministeren er én ting, men jeg tror vi kommer til å åpne også på andre områder når utvalget er ferd med sitt arbeid, sier han til NTB.

– Hadde det skjedd dersom ikke mediene hadde tatt tak i dette?

– Det er et evig spørsmål, men jeg tror at dette ville presset seg fram. Vi er en del av en stor verden, og åpenhet og tillit er helt avgjørende. Jeg tror svaret er ja, sier Tvedt.

Kulturen

Etter mandagens møte med kulturministeren bøyde idrettspresidenten av for kravet om å gi innsyn i hans og generalsekretæren Inge Andersens reiseregninger. De nøyde seg samtidig med å legge fram bilagene fra tiden Tvedt har sittet som idrettspresident.

– Det viktigste for meg er det utvalget vi har satt ned. For oss handler ikke det eksplisitt om vedlegg eller reiseregninger, men om åpenhetskulturen i hele norsk idrett. Dette arbeidet kommer til å gå ufortrødent videre. Vi må gjennom dette, komme ut i andre enden og ha tillit hos det norske folk. Det er ikke noe vi vedtar, det er noe vi skaper, og da må vi begynne med oss selv, sier Tvedt.

– Hva tenker du om det bildet som er skapt av idretten den siste tiden?

– Jeg synes det bildet som nå skapes, er veldig trist. Jeg er den eneste presidenten i hele verden som har ansvar for både det olympiske, paralympiske, psykisk utviklingshemmede og døve. Når jeg så blir sammenlignet med min svenske kollega, som har en tredel av det ansvaret, er det trist.

Idrettspresidenten hevder han ikke har noen planer om å holde egne reisekostnader skjult i framtiden.

– Det kommer fortsatt til å være reiseregninger fra meg, og så har vi ingen problemer med å legge de fram sånn at alle kan se dem, avslutter han. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen