Sport

Vil ha omkamp om omstridt tennisanlegg

Kampen om et nytt tennisanlegg ved Midtstuen fortsetter. Holmenkollen Tennisklubb håper byrådet kan snu enda en gang.

Få planlagte idrettsanlegg i Oslo har vært gjennom en mer tidkrevende prosess enn det anlegget Holmenkollen Tennisklubb ønsker å bygge. Klubben fikk klarsignal av bystyret i 2017, men i september i år snudde byrådet da Miljøpartiet de Grønne ombestemte seg, stikk i strid med lokalpartiet i bydelsutvalget.

Mandag var det ny gjennomgang i byutviklingsutvalget i Oslo kommune. Nå var også Oslo Idrettskrets involvert for å belyse et prosjekt man nå har diskutert i over ti år. Nå håper de involverte på enda en ny runde i de politiske organer.

En hån mot frivilligheten

– Idrettslaget har fått poltitisk klarsignal gjennom det nesten enstemmige vedtaket i bystyret i 2017, så ombestemte byrådet seg i september i år og sa nei. Dette er en hån mot idretten og frivilligheten som har brukt krefter og ressurser på å realisere noe som er et rent vinn-vinn-prosjekt for kommunen, sier leder i Oslo Idrettskrets, Magne Brekke til Dagsavisen.

Les også: Byrådet snur trill rundt om tennisanlegg

Han holdt sitt innlegg for byutviklingsutvalget sammen med representanter for tennisklubben, Norges Tennisforbund, bydelsutvalget i Vestre Aker og representanter for barn og ungdom i bydelen.

Striden står om den såkalte Bautatomten i Midtstuen, der Holmenkollen Tennisklubb ønsker å bygge sitt nye anlegg med tolv tennisbaner, seks utendørs og seks innendørs, behørig omtalt i Dagsavisen tidligere.

Det nye nå er at bydelen har kommet opp med et forslag til erstatningsareal, noe Fylkesmannen mener har manglet i prosjektet.

Les også: Tennistrøbbel i Holmenkollen

– Vi har funnet et erstatningsareal som bymiljøetaten i dag bruker som lagringsplass, men som egentlig er et friområde, sa leder av bydelsutvalget, Yngvar A. Husebye (H) på mandagens møte.

Området er det såkalte Himstadjordet, som i motsetning til Bautatomten ligger innenfor markagrensen.

Eivind Trædal stilte kritiske spørsmål på vegne av MDG, mens den lokale MDG-politikeren Knut Frederik Horn ba moderpartiet løfte blikket og se hva dette ville bety for barn og unge i bydelen.

Men Trædal varslet at et eventuelt nytt vedtak også ville bli påklaget til Fylkesmannen, som har sagt nei til prosjektet.

Er barnas stemme

Cathrine Borch-Nielsen snakket også om mangelen på tilbud til barn og unge i bydelen.

Hun representerte sju FAU fra bydelens skoler, som igjen representerer 3500 barn.

– Jeg er barnas stemme i dette, sa Borch-Nielsen som pekte på anleggets miljømessige gevinst samtidig som bydelen skriker etter idrettsanlegg med den dårligste dekningen i byen. Hun sitter også i hovedstyret i Heming Idrettslag.

– Tennisklubben vil legge beslag på 5 av 19 mål på denne tomta og de vil i dag gjøre et forsøplet område om til noe helt nytt og delikat som blir en flott innfallsport til marka. Barna har krav på idrettsanlegg også i vår bydel, sa hun.

Anlegg for hele byen

Tennisklubbens formann, Bjørne Byhring fortalte om sjokket de fikk da de fikk høre at byrådet plutselig hadde snudd i saken. Skyldtes det en politisk hestehandel?

– Vi har brukt ti år og 4,2 millioner kroner på å utvikle planene som vi nå hadde klarsignal til. Dette skal bli et anlegg ikke bare for Holmenkollen, men hele Oslo by, sa han.

Nå skal byutvklingsutvalget lage en innstilling som de sender videre til bystyret. Prosjektet har vært i strid med kommuneplanen og MDG mener tennisklubben har planlagt prosjektet med høy risiko om at det ikke ville bli vedtatt.

Idrettskretsen håper byrådet kan snu igjen.

– Jeg anser dette prosjektet som en gavepakke til kommunen, Vestre Aker har dårligst anleggsdekning i Oslo og det ble oppfattet som en provokasjon da byrådet plutselig snudde og sa nei. Det er politikerne som fortsatt sitter med nøkkelen, sier Magne Brekke.

I følge Aslak Paulsen, konstituert generalsekretær i Norges Tennisforbund er det omlag 10.000 barn som spiller tennis, to tredeler av disse holder til i Oslo.

– Dette er en livsstilsport som du kan holde på med fra du er seks til 90 år, sier han.

Den spilles også uten kontakt mellom utøverne, som et apropos til dagens koronasituasjon.

Mer fra Dagsavisen