Sport

Vil ha ny organisering av dopingtesting

Norges Idrettsforbund mener det bør opprettes et felles internasjonalt organ med ansvar for gjennomføringen av samtlige dopingkontroller i idretten.

Av Stian Grythaugen

Idrettsforbundet opplyser i en pressemelding at det har anmodet Verdens Antidopingbyrå (WADA) om å vurdere å sentralisere ansvaret for dopingkontrollene.

– Hvis alle som ønsker en dopingfri idrett kunne støttet en slik organisering økonomisk, kunne dette organet tatt dopingprøver over hele verden. Dette vil sikre at alle utøvere, uavhengig av idrett og nasjonalitet, blir underlagt et identisk og kompetent testregime, sier idrettspresident Tvedt.

Han mener også det er behov for å etablere klare prosedyrer som sikrer at alle dopingkontrollører i framtiden har «det samme høye kompetansenivået».

Kritikkverdige forhold

– Vi skylder de rene utøverne å gjøre det vi kan for å sikre like konkurransevilkår, og for å møte de utfordringene vi ser i det internasjonale antidopingarbeidet, er vi nødt til å tenke nytt, sier Tvedt.

Det har vært avdekket kritikkverdige forhold knyttet til dopingprøvetakingen både under sommer-OL i Rio de Janeiro i 2016 og vinterlekene i sørkoreanske Pyeongchang tidligere i år.

Flere norske idrettsprofiler har fortalt om episoder som skapte utrygghet i Pyeongchang.

– Prosedyren rundt prøvetaking må være lik fra gang til gang, slik at den blir gjenkjennbar for utøverne, og dopingkontrollørene må ha samme kompetanse. Alle som utfører dopingtester må følge det samme regelverket, men det er ingen sentral instans som kvalitetssikrer kompetansen og sertifiserer dopingkontrollørene, sier idrettspresident Tvedt.

Peker på ITA

NIF-ledelsen peker på den uavhengige stiftelsen International Testing Agency (ITA) som en mulig kandidat til rollen som et felles internasjonalt testorgan. ITA ble etablert for å bidra til å beskytte de rene utøverne og idrettens integritet, og tilbyr et uavhengig, non-profit dopingkontrollsystem til idretten.

Tirsdag ble det også kjent at Antidoping Norge ikke ønsker å sende dopingkontrollører til sommerlekene i Tokyo i 2020. Grunnen er at organisasjonen verken er fornøyd med arbeidsvilkårene for kontrollørene eller måten testingen blir gjort på.

Antidoping Norge reagerer blant annet på at ordningen i OL i stor grad er basert på frivillighet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen