Sport

Vil ha mer nødhjelp til idretten

Idrettspresident Berit Kjøll mener kulturminister Abid Raja raskt må komme på banen med mer penger for å hjelpe idretten ut av koronakrisen.

Av Stian Grythaugen

Tirsdag la regjeringen fram sine forslag til revidert statsbudsjett for 2020. For idretten kom det gode nyheter i form av full momskompensasjon på anleggsfronten og utvidet adgang til å søke kompensasjon for bortfall av inntekter under viruskrisen.

Idrettspresident Kjøll applauderer naturlig nok de grepene, men fikk ikke innfridd andre ønsker.

I et intervju med NTB nylig ba idrettspresidenten om at det i revidert budsjett ble bevilget 300 millioner kroner i likviditetstilskudd til klubbkasser som er hardt rammet av viruskrisen. I tillegg ville Kjøll ha 50 millioner kroner i støtte til OL-utøvere som har måttet endre sine OL-planer som følge av at sommerlekene i Tokyo er utsatt til neste sommer.

Ingen av ønskene ble innfridd.

– Mange idrettslag har allerede store likviditetsutfordringer. Derfor er det helt avgjørende å få på plass en «nødhjelpsordning» til idrettslag som nå opplever at klubbkassen er i ferd med å gå tom, og som ikke kan få dekket sine løpende kostnader i andre tiltakspakker, sier Kjøll.

Ikke tilfreds

Mandag anslo idrettspresidenten at idretten samlet sett har tapt 1,5 milliarder kroner som følge av koronakrisen. Idrettslagene står for 972 millioner kroner av det estimerte tapet.

Idrettsforbundet har også, med støtte fra Stortinget, argumentert for at kompensasjonsordningen som er etablert for næringslivet må favne bredere slik at idrettsklubber og lag som driver utstrakt næringsvirksomhet kan omfattes av denne.

Regjeringen mener justeringen som er gjort i kompensasjonsordningen etterkommer vedtaket som er gjort i Stortinget, men idretten er ikke tilfreds.

– Norges idrettsforbund vil følge opp Stortingets bestilling tilbake til regjeringen, slik at ordningen justeres og i større grad treffer den delen av norsk idrett som driver utstrakt næringsvirksomhet, sier Kjøll.

Utvider ordningen

Kort tid etter at Norge ble stengt ned i mars ble idrettens egen kompensasjonsordning opprettet. Kulturdepartementet satte da av 700 millioner kroner for å dekke idrettens og frivillighetens tap i mars og april. Nå tilføres nye 320 millioner kroner til ordningen som er blitt kritisert for å være for smal.

Kulturminister Abid Raja har erkjent det siste og åpner for at det i tiden som kommer kan søkes kompensasjon for et større spekter av utgifter og for en lengre periode. Den drøye milliarden som ligger i ordningen etter økningen skal dekke inntektstap fram til 15. juni.

Regjeringen åpner i den justerte ordningen for å kompensere opp til 70 prosent av tapte inntekter knyttet til kiosksalg, parkering og loppemarked – viktige inntektskilder for mange aktører i norsk idrett.

Samtidig er det satt en maksgrense for enkeltsøknader på 9,3 millioner kroner.

Vil kompensere i lang tid

Kulturminister Abid Raja varslet videre i et intervju med NTB mandag at kompensasjonsordningen vil bli forlenget også etter 15. juni. Blant annet er det klart at eliteserieklubbene i fotball må spille for tomme tribuner i overskuelig framtid, og Raja er innstilt på å kompensere dette.

– Vi vil utvide ordningen for en lang periode, sa kulturministeren.

Hvor mye penger som er satt av for perioden etter 15. juni, er ikke kjent. I dokumentene som følger revidert budsjett varsler imidlertid regjeringen at den vil komme tilbake med en vurdering av videre varighet og eventuelle justeringer i kompensasjonsordningene i slutten av mai.

Klart er det derimot at regjeringen foreslår å øke bevilgningen til momskompensasjon for bygging av idrettsanlegg med 106,5 millioner i forslaget til revidert budsjett. Det legges dermed opp til at alle godkjente søknader får full kompensasjon i 2020.

Får regjeringen det som den vil, økes ordningen til 301 millioner kroner fra de 194,5 millionene som opprinnelig var satt av.

Mer fra Dagsavisen