Generalsekretær Kjetil Siem i NFF åpner for mer investorinnflytelse i fotballen. FOTO: SCANPIX

Vil gi investorene innflytelse

Fotballsupportere frykter 
investormakt. 
Kjetil Siem tar til motmæle.

I gårsdagens avis varslet Per Arne Flatberg i Norsk Supporterallianse et opprør mot Norges Fotballforbund (NFF) dersom de lar investorer eller aksjeselskaper få større makt innen fotballen. De mener at NFF inviterer investorer til medbestemmelse i klubbene, og at den medlemsbaserte klubbfotballen dermed får mindre makt. Dette mener de truer medlemsdemokratiet i klubbene.

 

Vil ha dialog

Nytilsatt generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, nærer ikke de samme bekymringene som supporterne. Tvert om ønsker han å gå inn i en dialog med investorene slik at man kan få et regulert samarbeid.

- Ja, vi må få til en dialog om dette forholdet. Å fastslå at det ikke skal være noen dialog, er i alle fall udemokratisk, sier han til Dagsavisen.

Kjetil Siem avviser at det er snakk om å gi investorene makt. I stedet handler det om innflytelse.

- Men jeg syns jo at medlemsdemokratiet er viktig, sier han.

 

Hjertet i Molde

Kjetil Siem frykter ikke investorene.

- En investor er ikke mot klubben. Kjell Inge Røkke har et stort hjerte for Molde. Dessuten tror jeg supporterne er glade når det kommer en investor inn i klubben, sier han.

- Spør en Molde-supporter om han vil at Røkke skal trekke seg ut, eller en Lillestrøm-supporter om hun vil at Pål Berg skal trekke seg ut. Det vil de naturligvis ikke, fortsetter han.

Kjetil Siem vil regulere forholdet mellom klubb og investor.

- Nå kan en investor plutselig trekke seg ut mens det ennå er forpliktelser igjen for klubben. Dette er en sunn debatt, og vi må lytte til de ulike aktørene i en diskusjon. Kan hende vil investorene kunne få større innflytelse på noen områder, mens de kan få mindre på andre.

 

Støtter supporterne

Gunnar-Martin Kjenner er jurist med idrett som spesialområde. Han leste artikkelen i Dagsavisen i går.

- Og jeg synes det er riktig det som kommer fra supporterne. Å åpne for at investorer og selskaper skal få større innflytelse, er et frisk utspill, sier han til Dagsavisen.

- Jeg mener at dette rører ved grunnprinsippene i norsk idrett. For det er noen grunnleggende prinsipper man har vært enig om.

Da tenker han på at norsk idrett skal være medlemsbasert og medlemsstyrt.

 

Klare grenser

I 2002 skrev Gunnar-Martin Kjenner en lengre artikkel i den svenske «Idrottsjuridisk skriftserie». Her tok han nettopp opp forholdet mellom NIF, kretser, forbund, klubber og private aktører. Her viser han til at NIFs lover sier at aksjeselskap eller andre selskapsformer enn foreninger ikke kan være medlemmer av idretten og heller ikke av idrettslag. Ingen former for selskap kan følgelig være medlem av NIF eller utøve medlemsrettigheter i organisasjonen.

Endringer på disse lovene kan bare gjøres av et idrettsting. Derfor mener han at Siems syn også må drøftes på et fotballting.

Ellers har han denne oppfordringen til supporterne:

- Svaret er at supporterne melder seg inn i klubbene og velger det styret som støtter deres saker.

tor.karlsen@dagsavisen.no