Sport

– Viktig å bygge en vinnerkultur og skape gode vaner

VIF-trener Roy Johansen er mer fornøyd med at laget holdt nullen, og opprettholdt den gode defensive starten på sesongen, enn at laget scoret seks mål og fikk revansjert forrige sesongs pinlige tap i Grünerhallen.

I fjor gikk mye på tverke for Vålerenga. Laget slet med skader, og hadde fortsatt ikke kommet hjem til nye Jordal. For å gjøre vondt verre gikk man også på et pinlig 5-1-tap for Grüner i Grünerhallen. Kontrastene til torsdagens møte kunne ikke vært særlig mye større, siden Vålerenga denne sesongen stort sett har vunnet alle kampene de har spilt.

Dermed ble det tydelig temmelig tidlig at det var klart for revansje for «Iskrigerne» da lagene møttes i Grünerhallen torsdag. Vertene holdt stand i 10-12 minutter, men etter det var det jevnt over slutt. Tre mål på fem minutter mot slutten av den første perioden drepte kampen, og sørget effektivt for nye poeng for seiersmaskinen fra Jordal.

– Vi tapte her i fjor, og Grüner har tatt en del poeng i år, så det var viktig å komme inn med riktig mentalitet til denne kampen. Både for å vinne her, men også for å skape gode vaner og ha den disiplinen som trengs til å vinne. Det var også viktig for oss å holde nullen, sier VIF-trener Roy Johansen til Dagsavisen.

Les også: Vålerenga kontrollerte inn en grei seier mot Grüner (+)

Bygger en vinnerkultur

Thomas Olsen, Wade Murphy og Villiam Strøm sto for målene i den første perioden, mens Daniel Sørvik, Sondre Olden og Tobias Lindstrøm scoret de tre siste målene i periode to og tre slik at det til slutt ble 6-0. Nok en gang var det seks ulike målscorere, og selv om det naturlig nok gledet Johansen, er det en ting som gleder VIF-treneren mer.

– En god defensiv enhet vinner deg serier, turneringer og mesterskap, mens en god offensiv enhet vinner deg kamper, selv om du kanskje ikke går hele veien i de tøffeste kampene. Derfor er du nødt til å jobbe med det defensive, som kanskje er litt kjedelig, men desto viktigere, sier Johansen og fortsetter:

– Vi har en ung og veldig talentfull målvakt, som vi skylder å spille opp mot vårt beste for. Å hjelpe målvaktene våre på den måten vi gjør i dag er en viktig del av det å bli et vinnerlag, sier Johansen.

VIF-treneren sier at spillerne ikke trenger å bli fortalt viktigheten av å være skjerpet mot presumptivt dårligere motstandere, men at det skal ligge i vinnerkulturen som nå gjenreises på Jordal.

– Ord er nok overvurdert. Det handler om å bygge gode vaner og en vinnerkultur, ha respekt overfor hverandre og for målvakten som står bakerst ved å ikke slippe til noe ekstra. Du skal ikke spille for deg selv, men for laget og lagkameratene i hver kamp, og gjennom det skal vi unngå å gå på miner mot dårligere lag. Selvsagt kan det skje fra tid til annen på grunn av gode prestasjoner fra motstanderen, men vi skal ikke være i posisjon til å gi vekk noe. Det synes jeg er unødvendig, forteller Johansen.

Les også: Disse har utmerka seg: Ukas Oslo-femmer (+)

Skryter av Grüner

VIF-treneren sier at det tar tid å bygge en kultur, og vil stresse hvor viktig det er at de lærer seg å spille bra uten puck.

– Vi må vite hva vi skal gjøre uten pucken, og være samvittighetsfulle mot hverandre da vi ikke har pucken. Hockey er veldig mye spill uten puck, og det tror jeg er litt undervudert i norsk hockey. Spiller du bra uten puck slipper du inn lite mål i mot, og vi har nå sluppet inn 15 mål på åtte kamper i mot. Det er absolutt godkjent, sier Johansen.

Han er enig i at de to siste periodene ble litt transportetapper for Vålerenga, men gleder seg over at laget hevet seg fra den første perioden. I tillegg ønsker han å skryte av innsatsen Grüner la ned for å forhindre større sifre.

– Du kan si at det ble litt transportetappe de to siste periodene, men jeg vil gi honnør til Grüner som er nede og dekker skudd, kaster og ofrer seg. De har gode målvakter, og innsatsen laget legger ned er med på å holde sifrene nede. Vi har tross alt 49 skudd og mange store sjanser utenom målene, men jeg synes Grüner kjemper bra. De gir seg aldri, og står på for å unngå ytterligere baklengsmål, sier Johansen og fortsetter:

– Jeg synes Grüner stadig tar nye steg. De har mange gode unggutter som får muligheten, og det er veldig bra. De forsvarer seg bedre enn i fjor, er kvikke og raske og jeg synes de er et mye bedre lag denne sesongen, skryter VIF-treneren.

Les også: Grüner-treneren skuffet over at spillerne ikke møtte opp: – Langt unna der vi vil være (+)

Mer fra Dagsavisen