Sport

VIFs utfordring: Hvem skal bli spissen de kan stole på?

Hva må Vålerenga forsterke foran 2020-sesongen? En spiss som garanterer et tosifret antall mål.

Alle var ikke klar over det, men det var først søndag kveld Vålerenga definitivt sikret plassen i Eliteserien for 2020.

De to siste kampene mot seriemester Molde (24. november) og Mjøndalen (1. desember) handler kun om prestisje. Og er første del av forberedelsene til neste år.

Alt tyder på at VIFs sportslige ledelse blir den samme. Men målsettingen om topp fire forsvant med høstens mareritt der 12 kamper på rad endte uten seier.

Større effektivitet

– Vi spiller en god bortekamp i Tromsø, men vi scorer ikke mål og vinner ikke. Det er skuffende, sier trener Ronny Deila til Dagsavisen.

Han er fornøyd med det defensive, men ikke med det offensive sluttproduktet.

0–0-kampen i Tromsø var tredje kamp på rad uten baklengs og en spillemessig prestasjon som fulgte opp seieren over Brann. Vålerenga skapte sju sjanser mot Tromsøs tre.

Men blant mange i og rundt klubben er temaet nå: Hvem skal være Vålerengas frontspiss?

Bør ha tosifret

To kamper før slutt er Bård Finne lagets toppscorer med sju mål. Aron Dønnum og Herolind Shala står med seks hver. Det gjør også Chidera Ejuke, men han ble solgt i sommer.

Sannheten er at Vålerenga har spisser i fleng for de to neste sesongene:

* Matthías Vilhjálmsson (32), som skulle være løsningen (og kanskje blir det) startet med to scoringer i serieåpningen mot Mjøndalen i mars. Uka før scoret han tre i siste treningskamp mot Lillestrøm og alt så rosenrødt ut. Nå står han med fem mål og har ikke scoret siden 4. august. Han har kontrakt med VIF til 1. august 2021.

* Fitim Azemi (27) kommer tilbake etter utlån til Tromsø der han har scoret fem mål i høst. Han scoret ingen i Vålerenga. Også han har kontrakt til 1. august 2021.

* Peter Michael (21) har vært utlånt til Skeid i høst der han scoret ett mål. Han har kontrakt med VIF ut 2021-sesongen.

* Ousmane Camara (20) fra Guinea er hentet inn som erstatter for Ejuke, men har startet bare en av de fem kampene han har spilt. Han er primært kantspiller. Han har kontrakt ut 2022-sesongen.

* Bård Finne (24) kan bli årets toppscorer, har spilt både spiss og kant og hans fireårskontrakt går ut etter 2020-sesongen.

* Mayron George (26) fra Costa Rica har scoret ett mål etter at han kom på utlån fra FC Midtjylland. Den avtalen går ut etter denne sesongen.

Kantspillere

Deyver Vega, Aron Dønnum og Herolind Shala er alle definert som kantspillere og er ikke tiltenkt noen spissrolle.

For Ronny Deila handler det om å komponere alle de offensive kreftene riktig.

Hvis det skal handles ny spiss, må en selges. Det er kjøreregelen i Vålerenga nå.

Sportssjef Jørgen Ingebrigtsen bekrefter at alle utlånte spillere hentes tilbake foran neste sesong, mens Mayron George returnerer til Danmark.

– Eneste endring er at utlånsavtalen med keeper Petter Karlsen i Gjelleråsen ligger an til å bli forlenget, sier Ingebrigtsen til Dagsavisen.

Evalueringen i gang

Ettersom det nå er to ukers landslagspause starter VIF prosessen for neste år allerede nå. Man må oppsummere og definere stallen. De fleste spillerne har langtidskontrakter.

– Vi har to kamper igjen, men starter evalueringen nå. Og så blir det som alltid bevegelser i en spillerstall fram mot jul, sier Ingebrigtsen, som ikke kan være konkret ennå.

PS I: I fjor ble Sam Johnson VIFs toppscorer med 11 mål.

PS II: Årets toppscorer i Eliteserien er Odds Torgeir Børven med 20 mål. Han spilte i VIF i 2012/2013 der han scoret totalt 18 mål på 44 kamper.

PS III: VIF ligger nå på 10. plass og kan i beste fall bli nummer sju i årets liga.

Mer fra Dagsavisen