Innenriks

VIF-triumf verdt millioner

ISHOCKEY: Vålerenga tok i går et langt skøyteskjær mot sin 27. NM-tittel. Men seieren over Storhamar i den sjuende og avgjørende semifinalekampen satt langt, langt inne.

JORDAL AMFI (Vålerenga - Storhamar 2-1, 4-3 i kamper): Jonte Berg og Erik Follestad Johansen er utvilsomt dagens VIF-helter. Førstnevnte sendte Vålerenga foran drøye kvarteret ut i midtperioden, mens Follestad Johansen sendte laget foran med 2-1 sju minutter før slutt.

Kampen sto og vippet fra første dropp, og det var helt fortjent at Pål Johansen drøye tre minutter ut i sluttperioden utlignet til 1-1 for Storhamar.

Men så dukket altså Erik Follestad Johansen opp foran Storhamar-buret, og avgjorde finaleretten med sin 2-1-scoring.

Også økonomisk suksess

Men det er ikke bare på isen Vålerenga gjør suksess på tampen av en lang hockeysesong. For aldri før har det rullet så mange millioner kroner inn i semifinalistenes klubbkasser som det har gjort i år. De fire klubbene får en samlet semifinaleinntekt på rundt 9 millioner kroner.

Nærmest fullsatte tribuner både på Jordal Amfi og i Stavanger Ishall i går da de siste av de sju kampene mellom Vålerenga og Storhamar og Stavanger og Lillehammer ble spilt om retten til årets NM-finale, sendte det samlede publikumstallet opp i 45.000 tilskuere på de 14 kampene.

I tillegg til at dette er publikumsrekord for et semifinalespill i norsk ishockey, har også tidenes største seddelbunker «rast» inn i klubbkassene:

De fire klubbene har hatt en gjennomsnittlig billettpris på 200 kroner i sine haller, og med 45.000 tilskuere på tribunene er 9 millioner kroner blitt lagt igjen i telleapparatene.

Første gang

At begge årets semifinaleoppgjør fikk en såpass dramatisk føljetong som sju kamper, må ha framskaffet det største gliset noen gang hos de respektive klubbkassererne. Det er selvfølgelig også første gangen at alle de fire semifinaleklubbene har vært så økonomisk heldige at alle sju kampene måtte spilles før finalelagene var klare.

Både Vålerenga, Storhamar, Stavanger og Lillehammer sliter med økonomien. Årets sluttspill betyr derfor sårt tiltrengte inntekter i klubbkassene.

En annen verden

For bare fem måneder siden truet Norges Ishockeyforbund med å trekke lisensen til Storhamar tilbake på grunn av skakkjørt økonomi. Driften viste blodrøde tall, og forbundets kritikk var ikke til å misforstå:

- Økonomisk bloddoping, kalte ishockeypresident Gerhard Nilsen det som åpenbarte seg i Hamar-laget. Forbundets gransking av lagets drift, viste at Storhamar brukte masse penger som klubben ikke hadde.

De sju semifinalekampene mot Vålerenga må derfor ha blitt mottatt med varme takksigelser på Hamar:

De tre hjemmekampene mot Vålerenga i semifinalen viser et samlet tilskuertall på 11.210. Billettprisen på Hamar i sluttspillet har ligget på 220 kroner i gjennomsnitt. Det gir brutto inntekter på nesten 2,5 millioner kroner.

Fordel VIF og Stavanger

Vålerenga og Stavanger har begge spilt fire av de sju semifinalekampene på egen is fordi de ble nummer en og to i serien og derfor hadde fordel av hjemmekamp først.

På sine respektive hjemmearenaer har Vålerenga samlet snaue 12.000 tilskuere mens Stavanger har hatt 1.000 flere. Men det hører med til publikumstilstrømningen til de spennende kampene at også hockeyfolket på Hamar har kjent sin besøkelsestid etter hvert som laget begynte å slå tilbake mot Vålerenga.

PS! I gårsdagens andre semifinaleoppgjør vant Stavanger Oilers 6-2 over Lillehammer. Dermed blir det finalerunde mellom seriens to beste lag.

tor-erik.roeberg-larsen@dagsavisen.no

Vålerenga ishockey

Vålerenga Ishockey er underordnet Vålerengens Idrettsforening, som ble stiftet den 29. juli 1913, med bakgrunn i Idrætspartiet Spark.

Norgesmestere: Vålerenga Hockey har siden 1960 blitt norgesmestere 26 ganger, senest i 2009.

Seriemestere: Vålerenga har blitt seriemestere 28 ganger, senest i 2012/13-sesongen.

Vålerenga spiller sine hjemmekamper på Jordal Amfi som har en kapasitet på 4.450.

Mer fra Dagsavisen