VIF snublet i nest siste hinder, Lyn vant og berget plassen

(Lyn - Vålerenga 3-2). Hvordan er det å sikre plassen og ødelegge gullfesten for erkerivalen i samme moment? Spør Lyn.

Bilde 1 av 5

KRINGSJÅ (Dagsavisen): For det var nettopp det som skjedde på Kringsjå denne lørdagen. Lyn tok sesongens største triumf da det gjaldt som mest. Og Runa Lillegård, jenta som har vært ute med skade i et år, fikk følelsen av hvordan det var å bli en ekte matchvinner igjen. Hun avgjorde kampen i siste spilleminutt.

– Min største opplevelse som fotballtrener, sier avtroppende Lyn-trener Ole Johan Aas til Dagsavisen.

Vålerenga hadde los på seriegull, Lyn skulle berge plassen. Toppserien for kvinner var inne i sin nest siste, dramatiske runde. VIF tok ledelsen, VIF hadde tilsynelatende kontroll på spillet, men så slo Lyn til.

To giftige kontringer og plutselig var Lyn i ledelsen på Kringsjå. Camilla Linberg og Runa Lillegård hadde på hvert sitt vis utnyttet Lyns farlige kontringer.

Skal gullplanen til VIF rakne?

Fire minutter før slutt: Vålerengas sterke serber, Dejana Stefanovic får satt inn utligningen. Fortvilte Lyn-jenter ser seieren glippe . Men så setter Runa Lillegård ballen i vinkelen i siste minutt.

– Bedre enn dette blir det ikke, sier Runa Lillegård til Dagsavisen.

VIF-spillerne freste over dommeren som de mente dømte feil straffespark til Lyn samtidig som de ble snytt selv.

– Dommeravgjørelser må vi leve med. Det er andre ting vi bør lære av denne kampen, sier VIF-trener Jack Majgaard Jensen til Dagsavisen etter kampslutt. Han ville åpenbart ikke at man skydte på dommeren fra Nordstrand.

Nerverpirrende

Kampen ble akkurat så jevn som ventet, med mye nerver og spenning som preget en førsteomgang med mange dueller og få sjanser.

De eneste supporterne som hørtes var den lille mini-Klanen som hadde tatt plass utenfor gjerdene med noen store VIF-flagg. Bortesupportere har som kjent ikke adgang.

Lyn er kjent for sin kollektive arbeidsinnsats og denne var synlig på Kringskå også. Camilla Linberg fikk avgårde kampens første skudd retning klubbhuset, men det harde skuddet gikk over.

Linberg spilte for øvrig sin kamp nummer hundre for klubben.

Målfesten

Vålerengas ledermål kom i deres sterke periode rett før pause. Etter kontinuerlig press fikk laget en corner rett før pause. Sehrida Spitse markerte tidlig at hun ville ha kort corner, ønsket ble innfridd og innlegget fra hanne kunne Janni Thomsen sende videre inn i mål bak Lyn-keeper Lirvil Odden Sundsfjord.

Vålerenga ville avgjøre dette etter pause, Lyn la seg ultralavt og lukket alle rom. Og i et slikt kampbilde blir det selvsagt kontringer av.

Og hvem andre enn Camilla Linberg fikk sjansen, ble felt og fikk straffe. Fra vår posisjon så taklingen helt ren ut, men dommeren dømmer.

Og Sarah Fetemeh Zangeneh mente det var straffe. Den satte Camilla Linberg selv kontant i mål.

Lyns ledermål var en ny oppvisning i kontringsfotball. Runa Lillegård, som har slitt i over et år med skader, hadde akkurat kommet inn da hun startet sin lille oppvisning. Hun kjørte karusell med VIF-forsvareren, tok en klassisk Lyn-finte (høyre-venstre) og banket ballen i mål bak VIF-keeper Jalen Tompkins.

Så kom utligningen, så kom seiersmålet i sluttminuttene på Kringsjå.

Lyn-jentene kastet seg om hverandre etter sesongens største seier, Vålerenga noterte sesongens andre tap, et nederlag som gjør at de ikke har kontroll på seriegullet lenger.

Nå ligger Vålerenga og Rosenborg likt før siste serierunde, mens Avaldsnes (ett poeng bak) også er med i kampen. Vålerenga avslutter hjemme mot Arna-Bjørnar og med seier kan gullet være i boks ettersom de har fire mål bedre målforskjell enn Rosenborg.

Lyn har berget plassen og har de feste spillerne på kontrakt, men trener Ole Johan Aas gir seg.

Røa rykker ned til 1. divisjon, mens Kolbotn må spille kvalifisering for å overleve.

En runde gjenstår!

Toppserien kvinner, nest siste serierunde lørdag:

Lyn - Vålerenga 3-2 (0-1)

Mål: 0-1 Janni Thomsen (44), 1-1 Camilla Linberg (str. 58), 2-1 Runa Lillegård (74), 2-2 Dejana Stefanovic (86), 3-2 Lillegård (89).

Dommer: Sarah Fatemeh Zangeneh, Nordstrand.

Gult kort: Mimmi Löfwenius Veum, Lyn, Ingibjörg Sigurdardóttir, Dejana Stefanovic, Sherida Spitse, Vålerenga.

Lyn (4-4-2): Kirvil Odden Sundsfjord – Emilie Bølviken, Trine Skjelstad Jensen, Iselin Sandnes Olsen, Emilie Raaum Closs – Sofie Mykkeltveit Tunes (Runa Lillegård fra 70.), Selma Ørstavik Hernes, Laura Gashi (Joanna Bækkelund fra 69.), Emma Stølen Godø – Camilla Linberg (Cathinka Tandberg fra 90.), Mimmi Löfwenius Veum (Una Roaldseth Søyland fra 90.).

Vålerenga (4-3-3): Jalen Tompkins – Janni Thomsen, Ingibjörg Sigurdardóttir, Stine Ballisager Pedersen, Andrine Tomter – Sherida Spitse, Dejana Stefanovic, Sigrid Heien Hansen (Njoya Ajara fra 67.) – Marie Dølvik Markussen (Celin Bizet Ildhusøy fra 81.), Rikke Marie Madsen (Rikke Nygard fra 89.), Synne Jensen.

Øvrige kamper:

Arna-Bjørnar – Røa 0-0

145 tilskuere.

Avaldsnes – Klepp 3-0 (1-0)

Mål: 1-0 Andrea Norheim (6), 2-0 Olaug Tvedten (50), 3-0 Holmfridur Magnusdottir (67).