VIF slo serielederen for andre gang på to døgn

(Vålerenga - Frisk Asker 3-2). Full pott mot serielederen i to kamper. Hockeyåret fikk sin beste avslutning for Vålerengas iskrigere.

Mandagens 6-4-seier i Askerhallen ble fulgt opp med en høyst fortjent ettmålsseieer på lille nyttårsaften.

Brødrene Spaberg Olsen fikk to av hovedrollene. Denne gang var det lillebror Calle som scoret to ganger, akkurat som Colin gjorde i forrige hjemmekamp mot Frisk Asker. Calle var også så full energi at hans lange boksekamp mot Eskil Wold endte med marsj i garderoben i sluttminuttet av midtperioden.

Men masse hadde skjedd før det.

Frisk Asker med keeperbytte

For det var Frisk Asker som kom best i gang på Jordal da Bobby Macintyre gikk på en 40-meters-spurt langs venstre vant og avsluttet med å skjære inn og sette pucken bak VIF-keeper Steffen Søberg.

Det vil si, pucken lurte seg inn mellom beina på Søberg og keeperen fikk umiddelbart følelsen av at dette skuddet kunne vært stoppet.

Frisk Asker har kanskje landets beste keeper i Niklas Dahlberg, men denne kvelden var det bestemt at han skulle hvile og kun opptre som døråpner i boksen. Derfor var det Henrik Fayen-Vestavik som fik jobben med å stoppe VIF-skuddene.

Det gjorde han bra. Men VIF vasket fram store sjanser de ikke scoret på. Først kom Tobias Lindström alene mot Frisk-keeperen, men skled og falt i det han skulle skyte. Så kom Kalle Ekelund alene, skuddet satt i innsiden av stolpen og returnerte ut bak Frisk-keeperen. Gode målvakter skal også ha flaks.

Spaberg Olsens show

Men så kom den fortjente utligningen snaut fire minutter før slutten av perioden da Calle Spaberg Olsen gikk alene på venstrekanten og satte pucken knallhardt opp i venstre hjørne. Scoringen kom i et power play der VIF hadde presset hardt på da Mats Frøshaug satt i utvisningsboksen.

Om første perioden var jevn og tøff (9-6 i skudd) var det Vålerenga som viste alle sine muskler i midtperioden.

Før to minutter var spilt var det brødrene Spaberg Olsen som sendte VIF i ledelsen. Colin fikk brutt og sendte pucken til Calle som vispet inn 2-1. Målet kom etter aggressivt og våkent duellspill og det var dette som gjorde at VIF rev til seg initiativet i det meste av det som skjedde.

Lange videostudier

Fem minutter senere satt kveldens tredje VIF-puck i mål da Andreas Stene fikk gleden av å score sitt første mål for sesongen. Men dommerne trengte noen videostudier før de godkjente målet.

Og VIF kunne økt ledelsen da Filip Gunnarsson prøvde å lirke pucken i mål over spaken til Fayen-Vestavik og pucken forsvant såpass at dommerne måtte igjen til videostudier. Men denne gang var konklusjonen at pucken aldri var inne. Ingen VIF-spillere protesterte på det.

En svært innholdsrik periode ble avsluttet med at tomålsscorer Calle Spaberg Olsen og Frisk Askers Eskil Wold gikk i duell. De to 18-åringene hadde masse energi å få ut i en intern boksekamp som endte med at begge ble sendt i garderoben.

– Artig at det smeller litt. Det skal være temperatur mellom disse lagene, sa Colin Spaberg Olsen om den episoden.

Også Axel Eidstedt fyrte på alle sylindrene denne kvelden og var involvert i to heftige slåsskamper. Skuddene i midtperioden endte 12-7 i VIFs favør.

Flying start

– Vi har utviklet oss først og fremst offensivt denne sesongen, sa Frisk-trener Vidar Wold før kampstart.

Men det var nettopp den offensive samhandlingen som manglet denne kvelden. Derfor ble det så få avslutninger i denne Jordal-duellen.

For Vålerenga ble det en romjulsdrøm å slå serielederen to ganger. Laget viste en mye større fightervilje enn tidligere i desember og klarte å etablere et trøkk på Frisk Askers halvdel.

Men det ble også ny spenning etter at Axel Eidstedt mistet pucken til Mikael Dokken som fikk den videre til målscorer Thomas Valkvæ Olsen som satte inn reduseringen åtte minutter før slutt.

Og da ble det selvsagt ny temperatur. Som Vålerenga også klarte å håndtere. Frisk Asker tok ut keeper i sluttminuttet uten at det hjalp. Dermed bruker VIF disse to kampene som en flying start på det nye året.

Kalle Ekelund ble kåret til VIFs beste spiller og VIF vant skuddstatistikken 27-20.

Johansen: Best i begge kampene

– Jeg synes vi vinner begge kampene fullt fortjent, men vi bør score mer på alle sjansene våre i midtperioden, sier VIF-trener Roy Johansen til Dagsavisen.

Frisk Asker er fortsatt serieleder tross to strake tap og skal ut i ny toppkamp mot Stavanger Oilers lørdag, mens Vålerenga starter det nyåret med to kamper borte mot Narvik.

PS. Frisk Askers velkjente 7-er, Mats Hildisch, som havnet i rullestol i høst, var på plass og fikk igjen se en frisk toppkamp mellom to tungvektere.

Eliteserien ishockey onsdag:

Vålerenga – Frisk Asker 3-2 (1-1, 2-0, 0-1)

Jordal amfi: Ingen tislkuere.

1. periode: 0-1 (3.39) Bobby Thomas Macintyre (Hampus Gustafsson, Nicolay Andresen), 1-1 (16.12) Calle Rune Spaberg Olsen (Thomas Olsen, Wade Murphy).

2. periode: 2-1 (21.56) Olsen (Colin Spaberg Olsen), 3-1 (27.09) Andreas Stene (Murphy, Tommi Taimi).

3. periode: 3-2 (52.05) Thomas Valkvæ Olsen (Mikael Dokken).

Utvisninger: Vålerenga 7 x 2 min., Frisk Asker 6 x 2 min.

Vålerenga: Tobias Johansen Breivold, Steffen Søberg, Axel Eidstedt, Kalle Ekelund, Albind Lindgren, Andreas Stene, Villiam Strøm, Tommi Taimi, Emil Holm Larsen, Filip Lalande, Thomas Olsen, Axel Sundberg, Filip Gunnarsson, Tobias Lindström, Colin Spaberg Olsen, Martin Røymark, Magnus Brekke Henriksen, Jørgen Karterud, Wade Murphy, Calle Rune Spaberg Olsen, Jonas Oppøyen.

Frisk Asker: Nicklas Dahlberg, Henrik Fayen-Vestavik, Nicolay Andresen, Victor Björkung, Patrick André Bovim, Max Krogdahl, Kristoffer Thomassen, Mikael Dokken, Jimi Kuronen, Bobby Thomas Macintyre, Sondre Bolling Vaaler, Thomas Valkvæ Olsen, Eskil Wold, Mikkel Christiansen, Viktor Granholm, Erik Jensen, Anders Bastiansen, Magnus Tveit Geheb, Hampus Gustafsson, Fredrik Bjørndal, Mats Frøshaug, Fredrik Lystad Jacobsen.