VIF og Røa i medaljekamp, Lyn skal overleve

KOMMENTAR: Vålerenga bør kjempe om medalje. Kanskje Røa også. Og Lyn bør berge plassen.

Toppserien er først ut av startblokkene i fotballsesongen 2019. Lørdag er serien i gang, tidligere enn alle andre serier fordi de har et VM-sluttspill å ta hensyn til i sommer.

Alle peker på LSK Kvinner som den opplagte favoritten. De er like suverene i Norge som de var underlegne mot Barcelona i mesterligaen onsdag (tap 0-3). Bak dem skal Vålerenga ta nye steg. Men holder det til medalje? For det er Klepp og Sandviken som rangeres høyere.

Men i Vålerenga fortsetter byggingen av et lag som har som ambisjon om å bli landets beste. Monica Knudsen går på sin andre sesong og vet hva som skal til. Etter at konflikten med Isabell Lehn Herlovsen ble avsluttet, har laget hentet inn ny angrepskraft. Det er blitt enda mer internasjonalt på Valle.

I vinter kom Ajara Njoya fra Sandviken der den kamerunske landslagsspilleren banket inn 15 mål i fjor og ble toer på toppscorerlista. For få uker siden ble veteranen Natasje Dowie hentet på lån fra Melbourne, den 31 år gamle briten har spilt toppfotball i fem land og åpnet med scoring i den siste treningskampen mot Kungsbacka (seier 4-0) sist helg.

Utfordringen til VIF er å bygge kontinuitet og samhandling i en tropp som er i konstant endring. Men ettersom spissen Synne Sofie Christiansen også har kommet tilbake fra Røa, virker laget styrket offensivt. Bakerst er det den finske landslagsspilleren Tina Korpela som skal kjempe med Guro Pettersen om keeperplassen. Og Sherida Spitse er fortsatt kaptein og sentralen i laget.

Vålerenga serieåpner mot Stabæk på Intility søndag, som også er TV-kamp på NRK. Og dette er en åpningskamp de skal vinne mot et sterkt forynget Stabæk-lag.

Lyns utfordring er å berge plassen ettersom antall lag skal kuttes ned fra neste år. Den nye treneren Ole Johan Aas har masse talent rundt seg og treningskampene har vært lovende. Fjorårets mange ettmålstap må snus til poeng. Laget spilte med få unntak jevnt med de beste. Men tapte mange poeng i sluttminuttene. OBS. Lyns serieåpning lørdag spilles i Telenor Arena på grunn av for store snømengder på Kringsjå.

 Røa er fortsatt lengst framme på Oslo vest. Og er laget fra Oslo med lengst topperfaring. De vet hva som skal til. Kontinuitet skal ikke undervurderes.

Stor-Oslo har et massivt grep om kvinnefotballen. Ved siden av de tre Oslolagene er LSK Kvinner lokomotivet, mens både Kolbotn og Stabæk har vært det. Halve ligaen kommer fra stor-Oslo. Blir det flertall når neste års liga bare skal bestå av ti lag?

Slik spilles åpningsrundet i Toppserien for kvinner:
LØRDAG: 14.00: LSK Kvinner – Kolbotn, Sandviken – Røa, 15.00: Klepp – Avaldsnes, Lyn – Fart (Telenor Arena).
SØNDAG: 14.00: Trondheims Ørn – Arna-Bjørnar, 17.00: Vålerenga – Stabæk (Intility Arena).
LSK Kvinner ble suveren seriemester i fjor etter at de kun gikk på ett tap. LSK tok gull med 61 poeng, Klepp sølv med 48 og Arna-Bjørnar bronse med 39.
Vålerenga ble beste Oslolag på 6. plass, Røa 7 og Lyn 11, men Lyn berget plassen ved å vinne kvalifiseringen etter sin debutsesong på øverste nivå.