Sport

VIF må stoppe stjernerekka

Philip Zinckernagel, Jens Petter Hauge og Kasper Junker har 38 seriemål i 2020 – ni mer enn Vålerenga har til sammen. Men et formsterkt Vålerenga mister slett ikke motet av den grunn. Kanskje kan også et møte på San Siro telle i VIFs favør.

Bilde 1 av 2

VALLE (Dagsavisen): Bodø/Glimt-trioen har herjet med motstanderne så langt i Eliteserien 2020. Bodøværingene topper serien hele 16 poeng foran Molde på annenplass, og Kjetil Knutsens mannskap har vunnet samtlige hjemmekamper så langt. Spesielt Zinckernagel (13 seriemål, 13 målgivende) og Hauge (14 seriemål, sju målgivende) har vært toneangivende. Spissen Kasper Junker har slitt med skader, men har likevel bidratt med elleve fulltreffere og fem målgivende pasninger.

– Jeg tenker ikke så mye på angrepsrekka. Glimt er et lag. Men de er det beste laget. Da er det en tøff bortekamp som venter, men vi reiser dit med Vålerengas filosofi. Holder ikke det til å vinne, så er de bedre enn oss per dags dato. Men vi har møtt dem to ganger i år, og slo dem i treningskamp før seriestart. I hjemmekampen i serien spilte vi uavgjort (2-2), men da burde vi ha vunnet. Jeg håper vi tar med oss dét, samt den selvtilliten vi har fått gjennom de siste kampene, sier Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen.

Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo gleder seg over at laget er blitt mer målfarlig den siste tiden. Det kan bli avgjørende på Aspmyra søndag. Her på onsdagens trening på Intility Arena. Foto: Jørn H. Skjærpe

Dag-Eilev Fagermo på onsdagens trening på Intility Arena. Foto: Jørn H. Skjærpe

Les også: Vålerenga takler minst (DA+)

Farligere foran kassen

Han peker på at nykommerne Vidar Örn Kjartansson og Henrik Bjørdal har vært viktige brikker siden ankomsten.

– Vi har vært gode i mange kamper i år, men har tidligere slitt med å omsette sjansene. Nå scorer vi flere mål. Greier vi det mot Glimt på søndag, kan vi vinne, sier Fagermo.

– Både Vidar og Henrik har vært viktige. De har gitt oss trygghet og ny spisskompetanse. De er farlige foran mål, noe som også gjør lagkameratene farlige. Motstanderne må passe på dem, noe som gjør at andre kan tre mer fram, legger VIF-treneren til.

– Hvorfor har Bodø/Glimt lyktes så godt, tror du?

– Det er flere grunner til det. De har holdt på lenge, og de har fått fram egne spillere som er veldig gode – for eksempel Jens Petter Hauge, Fredrik Bjørkan, Patrick Berg, Ulrik Saltnes og så videre. De har også vært gode på spillerlogistikk. Bodø/Glimt har holdt på samme filosofi, de har hatt kontinuitet og trent bra. I tillegg var de ikke permittert i koronaperioden i vår, så da fikk de jobbet hele perioden med laget. Det fikk få andre norske lag gjort. Det tror jeg har hatt noe å si, svarer Fagermo.

Milan-faktor

En ting som kanskje kan virke til Vålerengas fordel, er Bodø/Glimts europaligakvalifiseringskamp mot AC Milan torsdag. Kampen spilles på mektige San Siro i Milano.

– Hvor mye vil resultatet og prestasjonen i den kampen eventuelt kunne påvirke søndagens kamp på Aspmyra?

– Uansett resultat blir det en stor opplevelse for Glimt å spille mot AC Milan. Jeg har selv opplevd å møte lag som Dortmund og Dinamo Zagreb, og vet hva det betyr. Så gjenstår det å se hva Glimt stiller med på søndag – om de rullerer, sparer noen, eller hva som skjer. Det er helt umulig å si, mener Vålerenga-treneren.

– Spiller belastningen inn?

– Det er sannsynligvis ikke et problem. Vi spiller jo torsdag-søndag i Eliteserien også, påpeker Fagermo.

Les også: Mener han har blitt mer moden av utenlandsoppholdet (DA+)

Lekven-ros

VIFs midtbaneveteran Magnus Lekven skal sitte klistret foran TV-skjermen når Glimt møter Zlatan Ibrahimovic og co. på San Siro.

– Jeg må se den, ja. Det er jo moro for norsk fotball. Og det er ikke umulig at de kan klare noe. Det har skjedd større ting før, sier han smilende til Dagsavisen.

###

Magnus Lekven (midten) i aksjon på onsdagens trening. Foto: Jørn H. Skjærpe

Han sier følgende om Glimts offensive trusler:

– De har vært flyvende i år. Man kan ikke ta fra dem noe som helst, det er bare å rose det de har levert. Men jeg synes vi har gjort det bra i kampene vi har spilt mot Glimt. Vi ser at det er muligheter, sier han.

– Glimt er veldig giftige framover, så vi må prøve å demme opp for det. Samtidig må det ikke gå altfor mye ut over vårt eget spill – det gjelder å finne balansen der. Så kan det være en fordel for oss at de spiller torsdag. Men vi får konsentrere oss mest om oss selv. Har vi en god dag, vet vi at vi kan slå dem, sier Lekven.

AC Milan's Swedish forward Zlatan Ibrahimovic (R) fights for the ball with Bologna's Polish goalkeeper Lukasz Skorupski during the Italian Serie A football match AC Milan vs Bologne at the San Siro stadium in Milan on September 21, 2020. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)

Bodø/Glimt må bryne seg på Zlatan Ibrahimovics AC Milan torsdag kveld. Foto: NTB

Les også: Endelig trener VIF Hockey i nye Jordal – men foreløpig får ingen slippe inn (DA+)

– Utrolig fart

Midtbanemannen peker på det han mener blir viktige elementer i søndagens oppgjør:

– Det er utrolig fart i de to kantene (Hauge og Zinckernagel). Glimt er gode til å spille hverandre opp, det er ingen egoisme å spore der. Vi må stå oppi dem. Vi må ta gjenvinningen. Vi kan ikke la dem vende opp. Og defensivt må vi stenge rom på kantene. Skyve godt med laget. Der kan noe av nøkkelen ligge, sier Lekven.

– Vi har mye selvtillit nå, så jeg har tro på at vi kan ta tre poeng mot dem, avslutter han.

Vålerenga er tabellfemmer i Eliteserien, 18 poeng bak Glimt.

Mer fra Dagsavisen