Sport

VIF-kapteinen: - Frontene var steile, men det ga oss energi og samhold

Jonatan Tollås Nation er kaptein for Vålerengas første medaljelag på ti år. Han føler at sesongen har vart i over to år. Nå kan han være ferdig i VIF.

Bilde 1 av 3

VALLE (Dagsavisen): Det startet i januar med uvisshet og spekulasjoner om hvem som skulle bli ny trener. Det fortsatte med koronasituasjon og permitteringer på ubestemt tid. Sesongen tok slutt 22. desember med bronsemedalje og Europacup-spill neste år.

Midt i striden: Kaptein Jonatan Tollås Nation som midt opp i det hele ikke er blitt enig med klubben om ny kontrakt og går inn i julefeiringen i total uvisshet om hvor han spiller neste år.

Tøffe permitteringer

- Jeg kjenner en utrolig stolthet over dette laget, på vegne av alle spillerne. Vi har vært gjennom veldig tøffe tider. Jeg husker forhandlingene om permitteringer i vår der frontene var steile og det ble brukt harde ord. Jeg tror den energien som ble skapt der gradvis ble forvandlet til harmoni og en fantastisk høstsesong, sier Jonatan Tollås Nation til Dagsavisen lenge etter at lysene har sluknet etter tirsdagens bronsefeiring på Intility.

Han har bronsemedaljen rundt halsen, den første han har erobret i sin karriere.

- Jeg har to cupgull med Aalesund (2009, 2011), men ingen seriemedalje, så dette er stort, sier han.

- Hva er  stikkordene bak den suksesen som plutselig kom?

Tollås Nation tenker seg om mens glade lagkamerater svinser rundt og deprimerte Start-spillere forsvinner ut i natta.

Jubel og nedrykk

Kontrasten blir knapt større når det vinnende laget tar medalje og det tapende laget rykker ned.

- Defensiv struktur og harmoni, svarer han om de to viktigste momentene sesongen har handlet om.

- Vi er blitt bunnsolide defensivt med flere strenger å spille på. Og, som sagt, så¨tror jeg bråket og usikkerheten i vår da sesongstarten ble utsatt, gjorde noe med oss som gruppe. Vi ble sammensveiset på en ny måte. De nye unge spillerne og veteranene gled fint i sammen. Og det har fulgt oss hele denne lange høsten, sier han.

- Fra treningsleiren på Kypros i januar til i dag føler jeg det har gått to og et halvt år. Så mye har skjedd og så mye usikkerhet har spredd seg.

Ros til makker Näsberg

- Din makker, Ivan Näsberg, ble kåret til årets VIF-spiller. Kommentar?

- Veldig fortjent. Han er blitt utrolig stabil og vokst gjennom å bli satset på. Men den største jobben har han gjort sjøl på treningsfeltet og i styrkerommet, sier kapteinen, som opplevde å bli feiret foran nesten tomme tribuner, men med fyrverkeri og nisseluer i de snodige omgivelsene.

Etter kampen ble han takket av på linje med de spillerne som faktisk forlater klubben. Eller som speaker var instruert til å si: "Spillere med uavklart kontraktsituasjon".

Har kun spilt for to klubber

Og det er situasjonen for Tollås Nation. Han er blitt tilbudt ett års kontrakt, men har sagt nei takk til den. Han ønsker seg en mer langsiktig avtale. Men det sier klubben nei til.

- Det blir feil å snakke om min egen situasjon nå når vi har tatt denne bronsemedaljen sammen, sier han.

Men bekrefter at situasjonen er uavklart. Om en uke har han ikke lenger noen arbeidsgiver.

Det er uvant, for Jonatan Tollås Nation er ikke spilleren som skifter klubb i tide og utide.

Han har kun spilt for to klubber på toppnivå de siste tretten årene: Aalesund og VIF. Kjetil Rekdal fikk ham til Vålerenga i 2014 og nå har han fullført sin sjette sesong her.

30-åringen trives i Oslo og håpet på en lengre fotballkarriere.

Men Vålerengas strategi er å satse ungt og avle fram nye lokale talenter. Da kan det bli tatt tøffe valg. Å si nei til Tollås Nations kontraktskrav er ett av dem.

Det har vært mye fokus på at skader er en del av "problemet" Tollås Nation, men i år har han spilt 23 av 30 kamper, nesten dobbelt så mange som i fjor.

Hvis pandemien går over kan det bli både publikum og Europaspill på Intility neste år. Det er høyst uvant for Jonatan Tollås Nation ikke å vite om han blir en del av det. Han har allerede tatt i mot blomster som avskjedsgave...

Mer fra Dagsavisen