Fotball

Vi er på lag med Josimar

JOSIMAR: Gjennom et samarbeid mellom Dagsavisen og fotballmagasinet Josimar får leserne masse ekstra stoff om fotball under VM. Klikk deg inn på www.dagsavisen.no.

Dagsavisen er på plass i Brasil og serverer naturligvis daglige reportasjer fra VM-landet. Men for lesere som ytterligere vil dypdykke i VM-stoff, er dagsavisen.no et godt sted å ty til.

Gjennom et samarbeid med det anerkjente norske fotballmagasinet Josimar presenterer Dagsavisen masse relevant VM-stoff. Foruten å være anerkjent, er Josimar Norges lengstlevende fotballmagasin. Både VG og Dagbladet har prøvd seg, men begge har lagt inn årene.

Siden 2009

Det er magasinets redaktør, Frode da Costa-Lia, som startet opp det hele i 2009.

- Ideen kom fordi det var så mye fotballstoff jeg ikke fant i avisene, og norsk fotball var veldig konsensusorientert.

- På den tida var fotballdekningen veldig kjendisorientert. Jeg husker foran en landskamp mot Kypros. Da skrev alle om tatoveringene til John Carew eller om keeperen som hadde fått ei ny datter. Jeg ville ha mer faglig innhold. Dessuten ville jeg dra opp en debatt om spillestil. Også der var debatten i Norge veldig konsensuspreget. Det eneste laget jeg fant som spilte ballbesittende fotball, var Frigg i tredje divisjon under Viggo Strømme, sier han.

- Nå har dette endret seg. Avisene skriver om mer faglige og historiske emner. Jeg tror at det eneste som slår sex-lysten er lærelysten, enten gjennom å se eller lese.

Brasiliansk back

At magasinets navn ble Josimar har en egen historie.

- Jeg drodlet på navn - Goal, Straffe og sånne navn. Men siden jeg var influert av måten latinamerikanerne skrev om fotball på, en veldig subjektiv måte, kunne et navn derfra være bra. Jeg tenkte først Socrates, men det ble feil. Da ville alle tenke på filosofi. Og dermed ble det navnet til Brasils back i 1986 - Josimar. Jeg møtte forresten ham nå i november, og han var virkelig glad for å ha fått et magasin oppkalt etter seg, forteller han.

Frode da Costa-Lia knyttet fort til seg anerkjente internasjonale fotballskribenter.

- I begynnelsen var det lettere å få internasjonale skribenter enn norske skribenter, sier han.

Gjennom samarbeidet med Dagsavisen håper jeg at våre tekster blir spredd så mye som mulig, sier han.

VM 2014

Frode da Costa har naturligvis meninger om det VM som startet i går.

- For en brasilianer er følelsene delte. Det er mye sinne, og dette er et VM med bismak - med god grunn. Den vanvittige pengebruken gjør at dette VM koster mer enn det i Tyskland og Sør-Afrika til sammen. Og det i et land der det bor 100 millioner mennekser som ikke har kloakk. Det er bygd 12 nye stadioner. I Tyskland ble det bygd ett. En av stadionene tar 55.000 og har et lokallag som trekker 3.000. I Sao Paulo har de bygd en ny stadion til tross for at de allerede har mange flotte, begynner han.

Fantastisk sportslig

- Men sportslig tror jeg dette blir et fantastisk VM. Det er også interessant å se hvordan fotballen har endret seg. Nå går det ikke lenger an å skille fotballkulturen mellom kontinenter og land. De to lagene som ligner mest på hverandre gjennom formasjon, stil og taktikk, er Brasil og Tyskland. Hadde det ikke vært for hudfarge eller drakter kunne du ikke se hvem som var hvem, sier han.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen