Verdens nye dopingjegere

Polske Witold Banka blir den nye toppsjefen i WADA fra nyttår. Blir det et skritt framover?

At 35 år gamle Banka ville bli ny president i Verdens antidopingbyrå (WADA), var avklart før denne ukas kongress i Katowice i Polen. Han etterfølger briten Craig Reedie.

Solidaritetsfond

Bankas første oppgave blir å øke budsjettene og han vil etablere et solidaritetsfond for land som ikke har eget antidopingorgan.

Kinesiske Yang Yang (43) ble valgt til ny visepresident. Den dobbelte OL-mesteren i skøyter kortbane etterfølger dermed Linda Hofstad Helleland.

Den norske idrettsledelsen var på plass i Polen og vil følge arbeidet nøye. Ikke minst hvordan man håndterer problemene med Russland. WADAs håndtering har vært omstridt.

Økte ressurser

– Nasjonale antidopingorganisasjoner må bli mindre sårbare for ytre påvirkning, både fra idretten og myndighetene nasjonalt. Regler som styrker deres uavhengighet er viktig, men regler er ikke alt. WADAs tilsynsfunksjon må styrkes. Vi må unngå flere tilfeller som i Russland, sier idrettspresident Berit Kjøll.

Hun tok til orde for å etablere et fond for å styrke antidopingarbeidet.

– Vi ønsker at våre utøvere som deltar internasjonalt skal møte utøvere som har vært underlagt et kompetent antidopingarbeid. Så lenge ressurser er så forskjellige nasjonalt, kan vi ikke forvente at alle land har ressurser til dette arbeidet, sier Kjøll.

Selv om det ble vedtatt en rekke endringer i WADAs regelverk, mener NIF at forslagene kunne gått lenger. Men 2. Visepresident Johann Olav Koss er glad for vedtaket om åpne høringer i dopingsaker.

– Høringer skal være åpne dersom den som er anklaget for et regelbrudd krever det. Dette er et skritt i riktig retning for å styrke utøvernes rettssikkerhet, noe NIF har vært en pådriver for, sier Koss.

Beckie Scott ble takket av som leder av utøverkomiteen og erstattes av Ben Sandford fra New Zeland.