Julius Yego har sendt avgårde vinnerkastet i Beijing. FOTO: ADRIAN DENNIS/NTB SCANPIX

Verdens beste spydkaster

Kenya har overtatt spydtronen også. Da vet Andreas Thorkildsen hva han skal jobbe mot i OL neste år.

Av Per-Kristian Eriksen

BEIJING: Kenyaneren Julius Yego har vært den beste spydkasteren denne sesongen. Han hadde det lengste kastet før VM, og i Fugleredet slo han til med 92,72 meter og sikret gullet.

Han hadde bare to gyldige kast i konkurransen etter å ha innledet med et dødt kast. Deretter ble det ordinære 82,42 meter, før han dro til med ny årsbeste i verden og 92,72 i tredje omgang. Tidligere i år hadde Yego 91,39 som best.

Deretter sto han over de to neste omgangene, men gjorde et nytt forsøk i den sjette og siste omgangen. Det endte med et nytt langt kast, men han tråkket over, så det ble dømt dødt.

-Etter at jeg fikk opp kastet på over 92 meter, merket jeg litt smerter i foten. Det var grunnen til at jeg roet det helt ned og sto over de to neste omgangene. Jeg ville ikke ta noen sjaner. Det gjaldt å sikre litt, sa den glade kenyaneren etter at gullet var hans.

Han kom tilbake og prøvde seg i gjen i siste omgang, men det ble dødt. For den kenyanske muskelbunten holdt det å ta VM-gull med bare to gyldige kast.

Sikker på seier

-Da jeg fikk opp kjempekastet på over 92 meter, var jeg temmelig sikker på at ingen kunne slå meg. Det var et vinnerkast. At det kom i den tredje omgangen var også bra, sa Yego.

Han jublet med det kenyanske flagget på indre bane etter triumfen, akkurat som Andreas Thorkildsen gjorde med det norske i 2008 etter å ha vunnet OL-gullet på den samme arenaen. Thorkildsens gullkast i 2008 hadde holdt til sølv i 2015.

-Jeg har ikke ord for hva jeg føler akkurat nå. Det er helt utrolig at jeg, som er fra Kenya, skulle klare å vinne gullet i spyd her. Det er nesten så jeg ikke tror det selv, jublet han.

Jiulius Yego fortalte også at gullet ikke var kommet av seg selv. Han understreket at det var mye hardt arbeid som lå bak.

-Nå tenker jeg tilbake på Moskva. Der lå jeg på bronseplass, men mistet medaljen i den siste omgangen for to år siden. Dette var en flott revansj for det som skjedde da, slo Julius Yego fast.

Finsk bronse

Finnene Tero Pitkämäki og Antti Ruuskanen slåss om bronsemedaljen lenge, men i den fjerde omgangen gikk Pitkämäki forbi landsmannen sin da han fikk opp et kast på 87,64 meter. Før det hadde Ruuskanen ligget på bronseplass med 87,14 meter.

Det stoppet med den lengden for Ruuskanen, og dermed gikk bronsen til den gamle Thorkildsen-konkurrenten Pitkämäki. Han falt ned en plass fra VM for to år siden. Det ble sølv til finnen i Moskva i 2013.

-Jeg er glad for at jeg klarte en medalje. Det var en utrolig konkurranse, kanskje den beste jeg har vært med i i løpet av min karriere. Jeg kan ikke si meg annet enn fornøyd heller. I dag følte jeg meg fin og trodde det skulle være mulig å kaste over 90 meter, men det ble litt vel mye, og jeg var for sliten etter tre tøffe omganger, sa finnen.

Pitkämäki ble verdensmester i Osaka i 2007. Etter det har han sikret flere medaljer, men aldri stått helt på toppen i VM-sammenheng igjen.

Sølvet i onsdagens spydfinale gikk til Ihab Abdelrahman El Sayed fra Egypt. Han fikk 88,99 i sitt lengste kast. Det kom i annen omgang, og da ledet han konkurransen. Det er første gang egypteren står på seierspallen i et VM. (©NTB)