Sport

Velta vrakes fra det nye hopplandslaget

Verdensmester Rune Velta vrakes etter marerittsesongen. Selv ikke på et utvidet A-landslag får Lommedalen-hopperen plass av landslagssjef Alexander Stöckl.

Av Steinar Bjerkmann

– Rune klarte ikke å prestere i fjor. Da ble det vanskelig å ta ham ut. Vi håper han kommer tilbake på samme nivå som under VM i Falun. Det får han muligheten til gjennom tilbud fra Skiforbundet via B-landslaget, sier Stöckl til NTB.

Heller ikke talentet Phillip Sjøen får fornyet tillit.

Stöckl tok ut bare fem hoppere på fjorårets A-landslag. 2016/17-laget utvides til seks mann. Som ventet får Kenneth Gangnes, Johann André Forfang og Anders Fannemel fornyet tillit. Daniel-André Tande ble vraket forrige sesong, men slo tilbake med seier i verdenscupåpningen i Klingenthal. Kongsberg-hopperen får landslagsplass sammen med Andreas Stjernen og Joachim Hauer.

– Det var ikke så vanskelig å gjøre årets uttak. Det ble vanskelig å unngå dem som kom langt opp på resultatlistene gjennom hele forrige sesong, sier Stöckl.

Gangnes (nummer tre), Forfang (fem), Tande (sju) og Fannemel (ti) er alle garantert rennstart i sesongåpningen.

Det ble også umulig å unngå Stjernen (nr. 12) og Hauer (nr. 20) i forrige sesongs verdenscupsammendrag.

Bedre enn ventet

I hele 20 av 29 renn var de norske hopperne på pallen. 28,8 prosent av pallplassene besto også av de norske hopperne.

– Det gikk over alle forventninger. Vi mistet to av våre mest profilerte utøvere, i Anders Jacobsen og Anders Bardal, men de unge og uerfarne hopperne kom inn på verdenscuplaget og var i stand til å vinne renn eller være på pallen konstant gjennom sesongen. Det kunne ingen forvente, sier Stöckl.

Men at Velta «forsvant» plager ham. Nå jobber østerrikeren på spreng for å unngå flere døgnfluer i norsk hoppsport.

– Det er alltid en fare for å miste nysgjerrigheten etter en slik god sesong. Folk må fortsatt ville mer, på alle områder. Det er den største faren, og vi har sett det skje mange ganger, ikke bare i hoppsporten. Vi ser at folk som gjør det bra faller helt bort sesongen etter. Hopp er en teknisk idrett hvor mye skjer i hodet, og da er den faren enda større, sier Stöckl.

Reisebelastning

– Frykter du det skjer igjen?

– Jeg frykter det ikke, men vi er forsiktige. Vi kan ikke si at alt er på plass nå. Gutta må ikke miste fokus på grunn av den økte statusen de har fått, advarer hopptreneren.

Hva som skjer med Sjøen er helt i det blå. Fagerstrand-hopperen fikk fri fra landslaget sist sesong. Resultatene i bakken uteble fullstendig.

– Status er at han er frisk og motivert. Jeg pratet med ham for noen uker siden. Han elsker fortsatt skihopping. Det er det viktigste. Han har det bra som person, og det er kanskje enda viktigere. Det er en god forutsetning for at han kommer tilbake og finner formen, sier Stöckl.

– Men det høres vrient ut å klage på reisebelastningen om du skal være med i verdenstoppen?

– Det er absolutt en vanskelig kombinasjon. Vi har rundt 200 reisedøgn, men jeg tror det var mer en unnskyldning for problemene som lå bak, sier Stöckl. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen