Sport

Velkommen til OBOS-ligaen, Grorud!

(Grorud - Fram 4-1). For første gang i historien skal Grorud spille på nest øverste nivå i norsk fotball. En seier for hele Groruddalen i Oslo som aldri har vært så høyt i fotballen før.

Bilde 1 av 3

GRORUD IDRETTSPLASS (Dagsavisen): Det ble en nervepirrende lørdag for Groruds innbitte tilhengere. Og dramatikken ble stor i en kamp der Fram pådro seg to røde kort.

Men det endte som 101 år gamle Grorud Idrettslag hadde lagt opp til. Opprykk og en ny tilværelse i 1. divisjon fra neste år.

– Dette er helt vilt. Da jeg kom hit var ikke dette noe tema, men vi har bygd år for år. Og det er så fortjent for så mange talentfulle spillere, sier kaptein Preben Mankowitz til Dagsavisen.

Drømt om dette øyeblikket

– Nå skal jeg feire i en uke, så går det kanskje opp for meg, sier veteranen i Grorud.

– Jeg har drømt om dette øyeblikket i mange år. Nå har det skjedd. Vi har klart det, sier Groruds suksesstrener og mannen som ble kåret til årets unge trener i norsk fotball i fjor, Eirik Kjønø.

– Vi måtte vinne ettersom Åsane vant sin kamp. Men vi har en gjeng som jeg ikke ville byttet ut med noen. Vi mistet toppscoreren, men gutta reiste seg. I de to siste kampene hadde vi et ekstremt press på oss, så slår vi både Alta borte og Fram her. Jeg er stolt av disse spillerne, jeg er stolt av at vi har mange groddøler på laget, sier en begeistret Kjønø til Dagsavisen.

Han syntes det også var moro at det kom over 1200 tilskuere for å se på den historiske kampen.

Presset av Åsane og Kjelsås

Han er stolt av hva laget hans har fått til i en sesong der laget har ledet store deler av sesongen, men der Åsane og Kjelsås har utfordret dem. Det ble Åsane som endte på andreplassen, som gir kvalifiseringsspill om opprykk.

For få uker siden tapte Grorud stort for Kjelsås, og da var det naboen som så ut til å ha flyt i avslutningen.

For klubblegende Richard Pedersen ble det også en stor dag. Pedersen har tatt seg av topp og breddefotballen i Grorod i mange tiår og opplever opprykket samtidig som ny hall og ny arena er i ferd med å reise seg. Nå skal han klargjøre Grorud  som klubb til et høyere nivå.

Men han vil for alltid være opptatt av talentutviklingen i klubben og at alle skal få være med.

Tomålsscorer

For Thierry Dabove ble det en spesiell dag. Han åpnet scoringsballet allerede etter fire minutter og roet dermed noe av nervene som hadde preget mange av spillerne.

Og han satte fortgang i festen ved å score det avgjørende 3-1 målet seks minutter før slutt. Siden fulgte Oscar Aga på med det fjerde målet, men da var allerede feiringen i gang, i hvert fall på tribunene.

2-0 målet kom ved kaptein og veteran Preben Mankowitz etter 25 minutters spill.

Det kom som direkte resultat etter at frispark der Frams Arnar Gudjonsson fikk direkte rødt kort etter å ha taklet sistemann ulovlig. I sluttminuttene måtte også Henrik Byklum forlate banen etter å ha fått sitt andre gule kort.

Grorud rykker opp med ett poengs margin til Åsane. Og nå ønsker de seg en bredere publikumsmasse også. For nå vil mange få øynene opp for det som har skjedd på Grorud.

KAMPFAKTA

2. divisjon, avdeling 2 lørdag:

Grorud - Fram 4-1 (2-1)

Grorud idrettsplass: 1204 tilskuere.

Mål: 1-0 Thierry Dabove (4), 2-0 Preben Mankowitz (25), 2-1 Mame Nor Ndiaye, 3-1 Thierry Dabove (83), 4-1 Oscar Aga (89).

Gule kort: Sindre Lie, Mats Diego Skårdal, Henrik Byklum, Fram, Fredrick Pettersen, Thierry Dabove, Grorud.

Røde kort: Henrik Byklum (tp gule), Arnar Tor Gudjonsson, Fram

2. divisjon menn lørdag, 26. runde, avdeling 2:

Elverum – Åsane 1-3, Florø – Oppsal 4-3, Grorud – Fram 4-1, Kjelsås – Sotra 2-1, Mjølner – Bærum 3-0, Odd 2.-lag – Asker 0-3, Senja – Alta 1-2.

Fasit: Grorud rykker opp, Åsane spiller kvalifisering. Elverum, Oppsal og Mjølner rykker ned i 3. divisjon.

Avdeling 1:

Brattvåg – Byåsen 3-2, Bryne – Egersund 1-1, Hødd – Arendal 0-3, Kvik Halden – Nardo 1-0, Moss – Levanger 1-2, Stjørdals-Blink – Sola 4-1, Vidar – Fredrikstad 4-4.

Fasit: Stjørdals/Blink rykker opp, Kvik Halden spiller kvalifisering, først mot Åsane fra avdeling 2. Vidar, Sola og Byåsen rykker ned i 3. divisjon.

Mer fra Dagsavisen