Annonse
«River litt»: Åge Hareide tenker fortsatt på tida som landslagssjef for Norge. Det «river litt» i ham at han ikke klarte å ta landslaget til mesterskap. Nå får trenerveteranen en ny sjanse, denne gang med Danmark.FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/NTB SCANPIX

Vår mann i Parken

Han snublet i siste hinder med Norge. Skal Åge Hareide (64) lykkes med Danmark?

Annonse
Sport

KØBENHAVN: Åge Hareide har fortsatt småvondt av å tenke på gigantnedturen han opplevde som norsk landslagssjef i EM-kvalifiseringen i 2007.

I kveld kan hans Danmark ta et langt steg mot VM neste år. I Parken spilles første av to kamper mot Irland i playoff.

Hareides norske mannskap hadde et visst tak på EM-billetten for ti år siden, men to skjebnesvangre kamper mot Tyrkia snudde det hele.

I bortekampen, spilt på nøytral bane i Frankfurt, gjorde keeper Thomas Myhre to kjempetabber som kostet Norge seieren.

Kostbart

Kampen endte 2–2. I hjemmekampen på Ullevaal tok Norge ledelsen 1-0, men to svake involveringer av keeper Håkon Opdal snudde det hele til tyrkisk 2–1-seier. Det ble kostbart og endte med at Hareides menn måtte se et nytt internasjonalt sluttspill fra TV-stolen.

– Vi hadde på mange måter én fot i EM, også røk vi på den måten. Det sitter faktisk i meg ennå. Vi gjorde nok, vi spilte bra, vi var gode mot de svake nasjonene og delvis gode mot Hellas to ganger og Tyrkia to ganger, sier Hareide til NTB.

– Det dukker opp i hodet ditt fortsatt?

– Av og til så skjer det. Det river litt i meg, og det har det gjort hele tida, sier trenerveteranen.

– God prestasjon

Med til historien hører det at Hareide også hadde vært svært nær ved å lede Norge til VM-sluttspillet i Tyskland i 2006.

– Jeg har jo litt vondt av den norske landslagstida. Vi var jo i playoff mot Tsjekkia allerede i 2005, og det synes jeg var en bra prestasjon av oss. Vi gjorde en veldig god fotballkamp borte, mens på hjemmebane i sandkassa på Ullevaal ble det aldri noe til fotballkamp, sier Hareide.

Både hjemmekampen og bortekampen endte med 0–1-tap.

Hjalp lite

– I den siste kampen er jeg veldig fornøyd med måten vi spilte, og at vi utfordret Tsjekkia som da var nummer to på FIFA-rankingen. Men det hjalp ikke det. Vi kom jo ikke til VM, sier Danmarks landslagssjef.

Foran den påfølgende EM-kvalifiseringen bygde Hareide opp det han omtaler som «et nesten nytt lag».

Det ga gode resultater, men de to nevnte kampene mot Tyrkia ødela Norges sjanser.

– Vi ga det fra oss. Det er forbasket ergerlig. Det hadde betydd mye for norsk fotball om vi hadde kommet oss inn og fått deltatt i et EM, for vi hadde mange gode spillere og et bra lag på gang, påpeker han.

Riise og co.

– Vi hadde folk som spilte regelmessig i Premier League, sier Hareide og nevner Brede Hangeland, John Arne Riise, Morten Gamst Pedersen, Steffen Iversen, John Carew og Ole Gunnar Solskjær som eksempler.

Billett til sluttspillet i Østerrike og Sveits ble det altså likevel ikke. Åge Hareide måtte bokføre sin andre strake «nære på»-opplevelse som norsk landslagssjef. Nå jakter treneren igjen sin første VM-opplevelse – med Danmark.(NTB)

Annonse