Sport

Valle-returen var akkurat det Kjartansson trengte. Men 2021 kan bli storscorerens siste Vålerenga-år

Vidar Örn Kjartansson (30) har ikke hatt en ordentlig sesongoppkjøring på lenge. Nå får han det i VIF, og sikter mot toppscorertittelen og seriegull i 2021. Men den ambisiøse islendingen innrømmer at han også har et blikk mot et nytt utenlandseventyr.

VALLE (Dagsavisen): Vidar Örn Kjartansson re-debuterte med hat-trick og storform da han vendte tilbake til Eliteserien og Vålerenga i høst. Etter hvert dabbet det litt av for islendingen, men han noterte seg likevel for sterke ni mål på 14 seriekamper siden ankomsten. Nå sikter han høyt for 2021-sesongen.

– Det er bra å ha en ordentlig sesongoppkjøring – min første på to år. Det er litt sykt. Da jeg kom tilbake til Vålerenga i høst, hadde jeg ikke trent med et lag på en måned. Jeg hadde en god start her, men etter seks-sju kamper følte jeg at jeg ikke var like «fit» som de andre på laget. For når du har en «preseason», trener du skikkelig hardt. Så begynner du å spille. Når man da kommer et stykke ut i sesongen, kjenner man nytten av å ha en god oppkjøring i beina, sier Kjartansson til Dagsavisen.

– Så da kan VIF-fansen se fram til effekten av at du endelig får en oppkjøring i beina igjen?

– Ja, jeg ser også veldig fram til det selv. Da jeg kom hit i 2014 hadde jeg tre måneder der jeg fikk trent skikkelig hardt før sesongstart. Jeg var virkelig klar. Og formen varte. Jeg følte meg veldig bra nesten hele sesongen. Det var samme greia i Sverige og Israel. Så kom låneopphold i Russland og Tyrkia, da ble det annerledes for meg. Jeg fant ikke flyten.

Les mer om Kjartansson: Fotballnomadens lange reise (+)

Tynn stall

– Du var virkelig «on fire» da du kom tilbake til VIF i høst. Så dabbet det litt av etter hvert?

– Ja, sånn var det. I starten tenkte jeg «jeg er så godt trent», for jeg scoret i hver kamp. Så kom det etter hvert tre-fire kamper der jeg ikke scoret, og jeg følte at jeg ikke engang kom til sjanser. Jeg følte da at de andre spillerne var bedre rustet enn meg. Jeg ble mer sliten i 2. omgang, mens resten av spillerne holdt hele matchen ut, sier han ærlig.

Det får han gjort noe med i år.

– Men mot slutten av sesongen begynte jeg å score igjen, laget spilte bra. Sesongen var veldig god, men jeg ønsker å kunne beholde momentumet over lang tid. Nå er det fantastisk å ha en sesongoppkjøring der laget og jeg personlig får jobbet med de tingene vi ønsker. Det hadde vært bra å kunne dra til Spania eller noe sånt, men vi på grunn av koronasituasjonen dro vi i stedet noen dager til Telemark nylig. Det var bra for laget, fortsetter måltyven.

Oslo 20200919. 
Vidar Örn Kjartansson jubler  under eliteseriekampen mellom Vålerenga og Molde på Intility Arena.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Vidar Örn Kjartansson gjorde sine saker bra for VIF i fjor. Men han vil ha mer. Foto: NTB

– Dag-Eilev Fagermo har uttalt at han ønsker nye spillere inn. Hvor viktig mener du det er å forsterke laget, slik at dere kan konkurrere i toppen?

– Vel, se på klubber som Molde, Rosenborg og Bodø/Glimt. De har virkelig gode lag. Andre klubber har også styrket seg. Det er helt sikkert at vi trenger en litt større stall. Det vil alltid komme skader og sånne ting. Vi trenger et par spillere. Vi har noen unge, lovende gutter, men hvis noen må ut med skader er det ikke fair overfor de yngre spillerne å gi dem alt ansvaret og presset som følger med. Det er bedre å gjøre det på den riktige måten. Så det er plass til noen flere spillere her, det er helt sikkert, svarer den tidligere Rubin Kazan-, Malmö- og Maccabi Tel Aviv-spissen.

Selv har han hårete mål på egne og lagets vegne. Kjartansson ble toppscorer med 25 fulltreffere for VIF i 2014. Nå vil han toppe listen igjen – for så kanskje å dra videre.

Les også: Kjartansson-overgangen et ledd i VIFs gullstrategi (+)

Veien videre

– Du er en ambisiøs spiller. Og da du kom til VIF i fjor, sa du at en god 2021-sesong kunne bety at du ville dra ut igjen. Kanskje til Tyskland. Har du fortsatt den ambisjonen?

– Ja, selvfølgelig. Selvfølgelig. Jeg er i en alder der jeg tror jeg har et par gode år igjen. Noen veldig gode år igjen. Det kan til og med være at jeg har mine beste år igjen på banen. Nummer én for meg nå er å spille bra her, gjøre det bra for klubben. Jeg tenker ikke akkurat nå på en sånn måte at «jeg må dra i sommer» og så videre, men jeg tenker at jeg skal spille bra og hjelpe laget til å være så nært tabelltoppen som mulig. Og selvfølgelig, hvis man spiller bra vil det komme interesse fra andre klubber. Slik er det alltid. Så hvis det kommer et fristende tilbud, vil jeg selvfølgelig tenke på det, sier Kjartansson og fortsetter:

– Men jeg håper jeg får en full sesong nå. Kanskje etter det, hvis vi setter oss ned sammen og jeg har hatt en god sesong, og jeg får beskjed om at klubber vil ha meg, så vil vi diskutere det. Ambisjonen min er å spille i en virkelig bra liga. Den norske serien er bra, og den blir stadig bedre, men det er noen andre ligaer som.. Vel, jeg har ikke gjort mitt siste ute i Europa, tror jeg. Men hvis jeg blir kontrakten ut her, er det også helt fint.

Les om VIFs spillerjakt her: VIF om jakten på Molde-talentet: – Har egentlig vært interessert i flere år (+)

Sikter mot 20

 – Er drømmen å skyte VIF til gull, for så få drømmeovergangen til en større klubb i Europa?

– Min ambisjon for denne sesongen, er å gjøre det bedre enn året før. For Vålerenga er det perfekt å være topp tre – det er det man sikter mot – men man ønsker alltid å gjøre det bedre enn forrige sesong. Hvis man tok bronse sesongen i forveien, er det åpenbart at man ønsker å vinne gull den neste. Personlig ønsker jeg bli toppscorer i serien igjen. Det er mange gode spisser i serien, men hvis jeg klarer det, har vi en bedre sjanse til å vinne gullet, påpeker islendingen.

###

Kjartansson utfor medieinngangen på Intility Arena tirsdag. Foto: Jørn H. Skjærpe

– Hvor mange mål trenger du?

– Rundt 20. 20 er et godt tall, sier han smilende.

– Hvis du scorer 15-20 mål som spiss i denne ligaen, er det bra. Men vi får se. Det var jo noen som scoret opp mot 30 i fjor, poengterer han.

Gullvinner Bodø/Glimts Kasper Junker endte på hele 27 fulltreffere i 2020-sesongen.

– Jeg vil prøve å score hver eneste kamp denne sesongen. Jeg har egentlig ikke noe spesifikt antall mål jeg sikter mot, men det holder meg motivert å sikte mot toppscorertittelen. Klarer jeg det, vil laget mitt også ende i en god posisjon, sier Vidar Örn Kjartansson.

Les også: Dønnum om utenlandsplanen: – Har vært klar lenge (+)

Fakta om Vidar Örn Kjartansson:

  • Nasjonalitet: Islandsk
  • Født: Selfoss, 11.3.1990
  • Alder: 30 år
  • Høyde: 187 cm
  • Posisjon: Spiss
  • Tidligere klubber (seniornivå): Selfoss (2006-2008), IBV (2009), Selfoss (2010-2012), Fylkir (2013), Vålerenga (2014), Jiangsu Sainty FC (2015), Malmö FF (2016), Maccabi Tel Aviv (2016-2018), FC Rostov (2018-2020), Hammarby (lån, 2019), Rubin Kazan (lån, 2019), Yeni Malatyaspor (lån, 2020), Vålerenga (2020-).
  • A-landskamper: 28 (4 mål)
  • Ble Eliteseriens toppscorer da han var i Vålerenga i 2014-sesongen. Kjartansson satte inn 25 mål på 29 kamper. Scoret ni mål på 14 seriekamper etter VIF-returen i 2020.

Kilder: Altomfotball, Transfermarkt

Mer fra Dagsavisen