Sport

Vålerengas tryllekunstnere

Supertvillingene Tyler og Justin Donati har tryllet Vålerengas iskrigere til tabelltopp. Eliteseriens heteste stjerner åpner for å bli i Norge.

JORDAL (Dagsavisen): - Vi får se hva som hender etter sesongen, men vi vil gjerne bli i Vålerenga. Vi vet imidlertid ikke hva klubben tenker om saken, sier VIF-duoen til Dagsavisen.

Men er det én ting som er sikkert, er det at Vålerenga kommer til å gjøre mye for å beholde brødrene fra Canada på Jordal. En rask titt på lista over seriens beste poengplukkere viser at Tyler og Justin er henholdsvis nummer én og tre.

- Alt handler om penger, men Donati-gutta er ikke spesielt dyre for oss å ha. De er i alle fall verdt det de får i lønn, sier Jan Tore Kjær, direktør i VIF Hockey, til Dagsavisen.

Både Kjær og trener Espen «Shampo» Knutsen berømmer importene for deres kvaliteter både på og utenfor banen.

- De er helt spesielle gutter. For dem er det viktigst å ha det gøy med hockeyen. De har glidd utrolig godt inn i laget, sier «Shampo» til Dagsavisen.

Man kan kanskje undre seg over hvorfor så gode spillere havner i Norge. Donati-brødrene understreker at det på ingen måte er noen nedtur å spille i norsk eliteserie.

- Den norske ligaen er bra. Taktisk er den veldig god, og den er også fysisk tøff, sier brødrene som har slått seg ned på Mortensrud i Oslo.

Justin spilte for Vålerenga også i fjor, men skader ødela mye av sesongen.

- Jeg hadde lyst til å komme tilbake denne sesongen. Det var fint at jeg også kunne ta med meg broren min, sier han.

Luke til Stavanger

Nå nyter VIF-spillerne livet på toppen av tabellen. Torsdag var supertvillingene igjen sentrale da Vålerenga slo seriefavoritt Lørenskog for tredje gang på like mange forsøk denne sesongen. Etter 3-1-seieren borte har Vålerenga åtte poeng ned til serietoer Stavanger.

- Vi har fått med oss at Vålerenga har jubileum denne sesongen, så da hadde det vært ekstra gøy å ta gull, sier Donati-brødrene.

Før sesongen var Stavanger og Lørenskog de heteste gullkandidatene. Få eksperter trodde Vålerenga kunne innfri drømmen om gull i sesongen klubben fyller 100 år.

- I treningskampene før sesongen var vi ikke i nærheten, men da vi fikk Morten Ask, fikk vi plutselig også en fin balanse i laget. I tillegg skjedde det noe med innstillingen da serien startet opp, sier Espen Knutsen.

I tillegg til suksessen til Tyler og Justin Donati - som står med henholdsvis 40 og 34 poeng hver til nå - har keeperspillet til Steffen Søberg vært viktig.

Kan hente flere

Selv om Vålerenga har prestert jevnt og solid i år, sier «Shampo» at han «alltid» er på jakt etter forsterkninger.

- Jeg er fornøyd med hvordan stallen har prestert, men man kan alltid ønske seg en bredere tropp. Dessuten har vi fortsatt flere importplasser åpne, sier VIF-treneren.

I høst gikk det rykter om at Vålerenga forsøkte å hente store navn fra verdens beste ishockeyliga, NHL, til klubben. Direktør Kjær sier at dette ikke er aktuelt ennå. I Nord-Amerika har ennå ikke sesongen kommet i gang grunnet uenighet mellom eierne og spillerne.

- Nå har vi et lag som fungerer, så sånn sett er det ikke noe stress å hente nye folk. Vi har per dags dato fire utenlandske spillere, og vi kan ha sju. Men vi vil ikke foreta oss noe før det eventuelt blir en total lockout i NHL, sier Jan Tore Kjær.

are.kolstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen