Sport

Vålerengas trøst: Foran Sarpsborg

KOMMENTAR: (Vålerenga - Sarpsborg08 0-0). Heller ikke på tredje forsøk klarte VIF å slå Sarpsborg 08 på den drøyt ett år gamle arenaen.

Men da kan man i det minste bruke søndagens ene poeng som tegn på sportslig framgang. I hvert fall resultatmessig mot et av høstens mest omtalte lag. Syltynn oppsummering? Ja, men i tråd den senhøsten vi har fått servert på den vakre arenaen på Helsfyr.

For igjen var det en VIF-kamp som ble glemt i det den ble avblåst. Kritikerne kan bruke den til fornyet ammunisjon om at Vålerenga under Ronny Deila er en foreløpig fiasko, mens de med litt mer velinstilte øyne kan tolke det som sportslig framgang. Men det var i sannhet ikke så mye av det heller. Vi fikk se noen tilløp etter pause, denne gangen var det førsteomgangen som snek seg avgårde uten en eneste reell måsjanse for VIF.

Høstens glimt av suksess ble skapt på basis av den tryggheten Mohammed Abu og Daniel Fredheim Holm skapte på midten. Men begge ute i andre kamp på rad, sier det seg sjøl at forutsetningene endrer seg noe. Men VIF skal ha en bred nok stall til å takle det også. Fredheim Holm ble feiret for å ha passert 300 kamper for VIF, uten at han selv fikk bidra.

Sarpsborg kunne vunnet på corner-bonanzen i sluttminuttene og sine mange forsøk på brudd høyt i banen, VIF kunne vunnet da Sam Johnson headet i tverrliggeren rett før slutt. Det var helt typisk VIF-høsten 2018 at det endte 0-0. Laget som gnistret for en drøy måned siden har tatt alt oktober-og november-mørket innover seg. Laget får være glade for at plassen ble sikret da det ennå var potens i det vi fikk se.

For hovedinntrykket står fast. Vålerenga limer seg til 8. plassen på tabellen fordi de fortjener det.

Eneste formildende omstendighet er jo at de faktisk ligger foran Sarpsborg 08 på tabellen, et av høstens mest roste lag på grunn av suksessen i Europaligaen. At de knapt har vunnet en eneste seriekamp i høst, godtas tilsynelatende i Sarpsborg. Hadde VIF tapt sju seriekamper på rad, hadde det blitt uro. Nå har VIF to tap og to uavgjorte siden siste seier. For Sarpsborg var det første kamp her uten scoring etter seieren i åpningskampen i fjor høst og senere i semfinaen i cupen.

Men Vålerenga er nummer 8, de kan maks nå 44 poeng i år og vil neppe avansere mye. Bodø/Glimt borte og Ranheim hjemme er resten av november-menyen for VIF, kamper som ikke gnistrer av forventning før start.

Derfor er 2019-sesomgen i gang allerede på Valle. Hvordan skal dette laget se ut om et halvt år når det allerede er uttalt at det skal kjempe om medaljer?

Det blir Ronny Deilas store utfordring. Nå får han i hvert fall arbeidsro. Og de som kjenner til ambisjonsnivået hans, både på egne og lagets vegne, vet hvordan han ønsker å slå tilbake. For han ønsker noe mer enn det han sa etter denne kampen: At forsvaret holdt unna og laget holdt nullen. Geir Bakke sa akkurat det samme om sitt lag. Men for begge trenerne var det det samme som framgang. Og det var reelt nok.

Banens beste aktører søndag fant vi utenom det grønne kunstgresset. Supporterne til Vålerenga og Sarpsborg har begge evne til å holde ut og skape liv selv om det ikke er så mye hjelp å få fra dem som skal prestere sportslig.

KAMPFAKTA

Vålerenga – Sarpsborg 0-0

Intility Arena, Valle: 7918 tilskuere.

Dommer: Sigurd Smehus Kringstad, Valder.

Lagene:

Vålerenga (4-2-3-1): Adam Larsen Kwarasey – Amin Nouri, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg, Sam Adekugbe – Magnus Lekven, Felix Myhre – Chidera Ejuke, Erik Israelsson (Magnus Grødem fra 80.), Bård Finne (Samuel Kari Fridjonsson fra 73.) – Sam Johnson.

Sarpsborg (4-4-2): Aleksandr Vasyutin – Jon-Helge Tveita, Jørgen Horn, Joackim Jørgensen (Joonas Tamm fra 68.), Amin Askar – Ole Jørgen Halvorsen, Matti Lund Nielsen, Harmeet Singh (Gaute Vetti fra 82.), Kristoffer Larsen (Mikkel Agger fra 60.) – Patrick Mortensen, Tobias Heintz.

Øvrige resultater:

Haugesund – Ranheim 2-0 (1-0)

Rosenborg – Odd 3-1 (1-0)

Sandefjord – Start 4-1 (3-1)

Tromsø – Molde 2-4 (1-2)

Senere kampstart: Brann – Strømsgodset (20.00).

Spilt lørdag: Stabæk – Kristiansund 0-1.

Spilles mandag: Lillestrøm – Bodø/Glimt.

Mer fra Dagsavisen