Sport

Vålerengas suksessformel

Best i kamp, best på trening. Tre faktorer og noen eventyrlige poengplukkere ligger bak VIFs første seriemesterskap på fem år, skriver Reidar Sollie.

Tre faktorer ble avgjørende for VIFs seriemesterskap nummer 30 i ishockey: 1. Best trent. 2. Få skader. 3. Brukte ikke energi på Jordal-skandalen.

De to første elementene hører sammen. De best trente spillerne unngår også lettere skader. Samtidig ble det gitt rom for restitusjon i de små lommene som fantes.

Da Roy Johansen overtok treneransvaret i VIF gikk intensiteten opp. Han tok med seg den filosofien han hadde innført på landslaget. «Camp Roy» ble etter hvert beryktet de gangene landslaget hadde lengre samlinger. Det er annerledes å trene et klubblag og «Camp Roy» kunne ikke pågå hele tida. Men Roy Johansen så et større potensial i de spillerne han hadde tilgjengelig.

Da sesongen startet opplevde Vålerenga et mareritt da det ble klart at Jordal Amfi ville bli kraftig forsinket. Det første til full krisemaksimering rundt VIF. Klubben kunne visstnok gå konkurs og det ville bli mindre attraktivt å spille for VIF i en lånt og iskald hall foran et mye mindre publikum.

Men Roy Johansen og sportssjef Espen Knutsen nektet å la tungsinnet overta. Ting de ikke får gjort noe med, kunne de ikke bruke kalorier på. I stedet utviklet de en lagmaskin der førsterekka ble historisk. Lagets offensive kvaliteter ble denne sesongens overraskelse. Rasmus Ahlholm (81 poeng) og Tobias Lindström (77) topper poengligaen foran tirsdagens siste runde. Bare Storhamars Partick Thoresen kom seg foran Stefan Espeland (61 poeng) og hindret tredobbelt VIF på poengtoppen.

Med traurige treningsforhold og en stusslig hjemmebane snudde de negative tanker til noe positivt. Resultatet av det fikk sin belønning søndag kveld. Allerede torsdag begynner sluttspillet med kvartfinalene. Sluttspillet kan også bli en maraton i utholdenhet. I teorien kan det bli 21 kamper på rappen (best av 7 kamper i hver runde), men det vil neppe bli så ekstremt. Etter siste serierunde i kveld får vi kabalen for oppsettet.

Søndag fikk Lyn verdensmesteren i langrenn og Vålerenga seriemesteren i ishockey. En merkedag for de to merkevarene på hver sin side av elva.

Mer fra Dagsavisen