Sport

Vålerengas restart: Vi likte VIFs stigning i kampen

(Mjøndalen - Vålerenga 0-2). Tolv dager før seriestart fikk Vålerenga seier etter tidenes lengste oppkjøring. Den følelsen er viktig når det blir rakettstart av Eliteserien. Og spissene scoret målene.

Bilde 1 av 2

KOMMENTAR

Det er ikke vanlig å spille treningskamp 4. juni, men dette året er det lite som er vanlig. For Vålerenga handler det om å spille på seg selvtillit i løpet av tre treningskamper og torsdagens 2. omgang ble et løft for VIF. Da tok de grepet på Consto Arena, der det bare var folk på terrassene i leilighetene bak mål. Der var det til gjengjeld fullt.

Matthias Vilhjalmsson fikk den scoringen har lengtet etter i hele fjor høst.  Og scoringen kom etter kveldens fineste angrep, spillvending og smarte bevegelser. Bård Finne og Herolind Shala fant åpningene som gjorde at Matthias Vilhjalmsson kunne løpe ballen i mål fra kort hold sju minutter etter pause. Men det var kanskje enda sterkere prestasjon av Bård Finne å sette inn 0-2 fra nesten død vinkel sju minutter før slutt.

Vilhjalmsson kunne scoret sitt andre mål (som han gjorde mot Mjøndalen i serieåpningen i fjor), men keeper ga retur og Magnus Lekven headet returen utenfor. I begynnelsen av denne annen omgang fikk vi se Vålerenga med en mer bevisst plan etter mye nøling før pause.

Hadde det vært seriestart i kveld, tror vi dette hadde vært Vålerengas første-ellever. Den etablerte elleveren skulle i prinsippet spille hele kampen ettersom en helt ny ellever spiller treningskamp mot Jerv på Intility fredag. Der skal Vålerengas vedtatte største talenter opptre.

Hva vi fikk se fra start: Et Vålerenga som i beste Fagermo-ånd ønsker å presse høyt, men som også må være bevisst på  variere presshøyden. Og da Mjøndalen fikk ha ball før pause fikk de ha ganske mye ball. Vi noterte 4-1 i målsjanser til hjemmelaget før pause: Lars Oldsen Larsens langskudd fra 22 meter som VIFs erklærte førstekeeper måtte gi retur rett ut i feltet. Tony Brochmann da han kom mistenkelig lett fri på venstrekanten, men skjøt svakt utenfor, Markus Nakims heading etter frispark  og Christian Gauseth som fikk ballen i veldig god posisjon fra Lars Olsen Larsen, men som ikke fikk stokket beina og gitt noe kraft i avslutningen.

Les også: VIF-treneren har en førsteellever i hodet (DA+)

Typisk nok var det Oslo-importene Lars Olden Larsen (KFUM Oslo) og Markus Nakkim som var to av de mest synlige før pause. De går åpenbart rett inn på laget. Det ville de ikke gjort i VIF.

På den andre siden kom Vålerenga til for få målsjanser. Den største kom da Ivan Näsberg leverte en flott langpasning som endte med at Sam Adekugbe fikk lagt inn i feltet der Magnus Lekvens heading ble blokkert til corner.

Det var dette vi, og antagelig også Dag-Eilev Fagermo ville se mer av, og som kom etter pause. Da var det mer aggressivitet over hele linja og det var mer kreativitet med ballen. Man kan ikke forvente det perfekte etter uker med liksom-trening og mange joggeturer rundt Sognsvann. Alle lag i Eliteserien føler at de nå har kort tid før racet begynner med tre kamper i uka fra 16. juni.

Men etter pause var det Vålerenga som skapte mest og hjemmelaget kom til få avslutninger. Men så byttet også Mjøndalen langt flere spillere enn VIF utover i omgangen. Bård Finne måtte tøye ut etter sin scoring som kom etter lettere kaos i feltet. Og det krevde et lite C-moment å vri den ballen i mål.

Hva er nytt i 2020? På banen: At Fredrik Oldrup Jensen får den dype rollen i 4-3-3 på midten. I prakis lå han ikke langt foran midtstopperne, men vi fikk se klokskapen hans i korte glimt. Magnus Lekven må slåss om indreløperplass. Denne kvelden var han aktiv og god og mye involvert. På sidelinja: Dag-Eilev Fagermo som pisker spillerne sine, og som blir en fargeklatt på mange områder. Men også for ham er det viktigste å vinne fotballkamper. Det klarte han i kveld.

Fagermo sa i vinter at laget var dårlig trent. Det kunne han gjøre noe med, men fikk sine korona-utfordringer. Derfor var Vålerengas stigning og utholdenhet viktig å se i denne kampen. For når serien begynner holder det ikke med en førsteellever, da må han ha rundt 20 mann som helt enkelt kan gå inn og ta sin rolle.

PS. VIFs neste treningskamper er mot Jerv fredag 5. juni og Bodø/Glimt tirsdag 9. juni, begge på Intility Arena.

KAMPFAKTA

Mjøndalen - Vålerenga 0-2 (0-0)

Mål: 0-1 Matthias Vilhjalmsson (52), 0-2 Bård Finne (82).

Consto Arena: Stengt for publikum, men mye folk på balkongene bak det ene målet.

Gule kort: Sondre Solholm Johansen, Mjøndalen, Sam Adekugbe og Brage Skaret, VIF.

VIFs lag: Kristoffer Klaesson - Amin Nouri (Christian Borchrevink 46), Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg (Brage Skaret 68), Sam Adekugbe - Herolind Shala (Felix Horn Myhre 81), Fredrik Oldrup Jensen, Magnus Lekven - Bård Finne (Erik Israelsson 88), Matthias Vilhjalmsson, Aron Dønnum.

PS. Planen til VIF var å spille med startelleveren i hele kampen, byttene kom på grunn av skader.

Mer fra Dagsavisen