Sport

Vålerengas kampplan like smart som den var effektiv

(Vålerenga - Bodø/Glimt 6-0). Etter tolv baklengs kom ti forlengs. Vålerenga tok et svalestup inn i ferien og varsler medaljekamp til høsten. For i denne snodige ligaen ser de nå bare muligheter.

Bilde 1 av 4

KOMMENTAR

Det var mange som kløp seg i armen etter 4-0 etter en snau halvtime på Intility Arena denne fredagskvelden. Bodø/Glimt hadde ballen, Vålerenga scoret målene. VIF overtok Glimts gamle varemerke som landets beste kontringslag. Men Vålerenga gjorde det med enda større klasse.

Med Sam Adekugbe og Chidera Ejuka har VIF to av landets raskeste spillere. Kunsten er å utnytte det. Den første en ekstremt offensiv venstreback, den andre en mer målrettet spiller i lengderetning i år enn i fjor. Legg til Aron Dønnums frekkhet og Bård Finnes avslutningsegenskaper, så kan man forstå hvorfor toerlaget i Eliteserien ble utklasset så det holdt.

Effektivitet er det gyldne ordet alle trenere lengter etter. Det handler om å utnytte sjansene man skaper. Vålerengas fire første avslutninger gikk alle i mål. Noen ganger er det helt motsatt. Ingenting vil inn. Men forspillet og detaljene rundt Vålerengas scoringer viser hvordan vilje matcher individuelle ferdigheter.

4-1 borte over Haugesund og 6-0 hjemme over Bodø/Glimt. Hvordan kunne dette laget slippe inn fem mål i cupen mot Bærum? Dette er et av fotballens mange ubegripelige spørsmål. Men det skjer. Igjen og igjen.

Bodø/Glimt kom til Oslos som årets store positive overraskelse. De reiser hjem med sesongens største nederlag. Glimt forbinder vi med høy fart og effektive kontringer. Slik kan roller endres. Og Ronny Deilas smarte plan var å utnytte det faktum at han visste at Glimt er blitt gladere i å ha ballen. Værsågod! Bruk den! Vålerengas kampplan var like smart som den var effektiv.

For ballbesittelse har aldri avgjort fotballkamper. Det er særlig danskene som lever etter den gamle regelen at så lenge du har ballen i laget, kan ikke motstanderen score. Det er jo selvsagt riktig, men det er ingen lag som klarer å holde ballen i laget hele tida. Kunsten er å vri kampbildet inn i den ramma man ønsker seg. Det klarte VIF denne tidlige julikvelden.

Forrige helg debuterte Kristoffer Klaesson som keeper i Eliteserien. Denne kvelden kom debuten på hjemmebane. Hvordan skal Adam Larsen Kwarasey skyve ut dette stortalentet. Han hadde ikke veldig mye å gjøre fredag, men de gangene Glimt kom var det med krutt. Og Klaesson viste reaksjonsevne på høyeste nivå. Det er ikke opplagt for en så storvokst keeper.

Nå skal han videre til EM-sluttspillet for G19-landslaget. Klaesson sto en bragdkamp da Tyskland ble slått i kvalifiseringen. I det skjulte har Vålerenga skapt en ny klassekeeper. For gutten er ekte VIF-gutt.

Det er ikke Aron Dønnum, men han er sesongens gjennombrudd i blå trøye. Dønnum er foredlet i VIF-systemet og har skapt en aggressiv og direkte spillestil. Og jubelsaltoene hans bekrefter hans fysiske kapasitet og positive fotballhode.. Dette er en lekende fotballspiller, men med styrke og klokskap. Det gjør noe med ham når han går av banen til stående ovasjoner. Det fikk også Bård Finne, vel fortjent etter kampens mest elegante scoring.

Herolind Shalas og Chidera Ejukes scoringer kom i skyggen fordi de  fullførte bare en transportetappe av en annen omgang. Slik kan også fotballen være. Men de  fikk gleden av å score foran Klanen. Det smaker også ekstra godt.

"Fortsetter vi slik blir vi et topplag", var Ronny Deilas umiddelbare kommentar etter kampen. Det har han jo ganske rett i. Men det fortsetter ikke med 6-0 i hver kamp. Men fortsetter det med et stabilt VIF som ikke snubler som de har gjort i vårsesongen, blir ønsket og målsetningen raskt innfrid.

Vålerenga har til nå vunnet halvparten av kampene sine, sju av 14. Etter fredagens målfest er det nå bare serieleder Molde som har scoret flere. Glimt ligger likt med VIF med 28 scoringer. VIF er to poeng fra sølvplassen, men har en kamp mer spilt enn de to lagene foran seg.

Det eneste Vålerenga kan beklage nå er at laget må vente en hel måned på neste seriekamp. Den terminfestede kampen mot Molde er allerede spilt. Ronny Deila er mildt fortvilet over de lange pausene i norsk fotball når klimaet tilsier full guffe. Men dette får han ikke gjort noe med. Nå blir det snaut to ukers ferie før oppkjøringen til høstsesongen starter og et seriespill som ikke avslutes før første søndag i advent.

I den pausen er det også et overgangsvindu som åpner. Det gir mye utfordringer. Hvordan ser dette laget ut i desember? God ferie!

KAMPFAKTA

Vålerenga – Bodø/Glimt 6-0 (4-0)

Intility arena: 8836 tilskuere.

Mål: 1-0 Aron Dønnum (7), 2-0 Dønnum (17), 3-0 Bård Finne (25), 4-0 Matthías Vilhjálmsson (str. 29), 5-0 Herolind Shala (84), 6-0 Chidera Ejuke (90).

Dommer: Sigurd Smehus Kringstad, Valder.

Ingen kort.

Lagene:

Vålerenga (4-2-3-1): Kristoffer Klaesson – Efraín Juárez, Johan Lædre Bjørdal, Ivan Näsberg, Sam Adekugbe – Magnus Lekven, Herolind Shala – Aron Dønnum (Felix Myhre fra 74.), Matthías Vilhjálmsson (Mohammed Abu fra 68.), Chidera Ejuke – Bård Finne (Fitim Azemi fra 78.).

Bodø/Glimt (4-3-3): Ricardo Friedrich – Erlend Dahl Reitan (José Isidoro fra 77.), Marius Lode, Brede Moe, Fredrik André Bjørkan – Morten Konradsen, Patrick Berg, Ulrik Saltnes (Jens Petter Hauge fra 46.) – Håkon Evjen, Geir André Herrem (Philip Zinckernagel fra 46.), Amor Layoni.

Eliteserien fotball menn fredag, 14. runde:

Brann – Mjøndalen 0-0

Kristiansund – Lillestrøm 5-2 (3-1)

Odd – Molde 2-2 (0-2)

Strømsgodset – Stabæk 0-2 (0-1)

Tromsø – Sarpsborg 2-0 (1-0)

Vålerenga – Bodø/Glimt 6-0 (4-0)

Viking – Haugesund 0-0.

Spilt torsdag: Ranheim Rosenborg 2-3.

Mer fra Dagsavisen