Ishockey

Vålerenga til semifinale med mange skader

(Vålerenga - Frisk Asker 3-1, 4-2 sammenlagt). Vålerenga presset all saft ut av Frisk Asker i den sjette kvartfinalen. I semifinalen venter Stavanger Oilers.

Bilde 1 av 2

Av Per Erik Moen

JORDAL AMFI (Dagsavisen):  Den største overraskelsen på Jordal amfi kom drøye 20 minutter etter kampslutt. Som serievinner hadde Stavanger fordelen av å velge mellom Sparta og VIF i semifinalen. Direkte på TV 2 spurte Davy Wathne hvem siddisene ville ha. Svaret var Vålerenga og VIF-trener Espen Knutsen utbrøt:
- Jeg så ikke helt den komme. Det er overraskende, men greit. Skal vi vinne sluttspillet, så må alle lag slås, sa en undrende VIF-trener.
- Det var egentlig det samme for meg. Storhamar er veldig gode denne sesongen de også. Det var litt hipp som happ, sa Morten Ask til Dagsavisen etter kampslutt mandag kveld.
Første semifinale spilles i Stavanger fredag. I den andre semifinalen møtes Storhamar og Sparta.

Frisk skapte trøbbel
Etter at VIF vant 7-3 og 8-1 i de to siste oppgjørene, trodde de fleste på grei skuring til semifinalen. Den gang ei. Askerbøringene ga VIF kamp helt til døra. 39 minutter tok det før VIF var i ledelsen.
VIF hadde problemer i første periode. Frisk Asker kom ikke til Jordal som fortapte menn, tross de to siste stortapene. Taktikken var den samme, ligge lavt og slå kjappe kontra da sjansene kom. Det ble stille på Jordal da Frisks taktikk bar frukter og Brett Sonne sendte bortelaget i føringen etter 11.46 minutters spill.
Espen Fanøy Salo hadde ikke mindre enn tre store sjanser til nye nettkjenninger for Frisk, men det sto 0-1 til den første hvilen.
Midtperioden var ikke to minutter gammel før Tobias Lindstrøm utliknet. VIF var det beste laget, og da måtte Frisk ofte ty til ulovligheter for å holde hjemmelaget unna. De mange utvisningene ble på mange måter Frisks bane også denne kvelden. Det tærer på å spille så mye i undertall. Rett før siste hvile sendte Andreas Stene VIF i ledelsen for første gang i kampen. Morten Ask hadde jobbet glimrende og beholdt pucken inne i sonen, Stene leverte på fremspillet.

Forløsende scoring
Fire minutter ut i siste periode var Jørgen Karterud helt alene med Frisks gode keeper Nicklas Dahlberg. Sistnevnte kom seirende ut av den duellen, som så mange ganger tidligere.
Den forløsende 3-1-scoringen kom etter åtte minutter av siste periode. Hvem andre enn Simon Gamache? Han har virkelig våknet i de siste kampene. Fire scoringer og fem målgivende på tre kamper er meget sterkt.

Skadeproblemer
Spillerstatus for VIF før semifinalene: David Brekk er ute resten av sesongen etter skaden i Askerhallen sist. Sondre Olden slo skuldra ut av ledd i samme kamp, og er ute resten av sesongen. Et stort tap for VIF.
Jonas Oppøyen er ferdigsonet etter karantene og klar igjen nå. Årets kaptein Brede Csiszar har lenge vært ute med skulderskade, men meldes å være høyaktuell for spill igjen. Sannsynligvis allerede i første semifinale kommende fredag. Da passet det svært dårlig at Daniel Sørvik forlot banen med blodet rennende fra munnen i midtperioden. Det ble et langt avbrekk i spillet, isen måtte vaskes for blod, men allerede før pausen var hardhausen tilbake på isen.
All ære til Frisk Asker, som ga Vålerenga tøffere motstand enn de fleste hadde regnet med i disse seks kvartfinalekampene, to stortap til tross.
- Jeg er stolt av spillerne mine. De gjorde heroisk innsats i hele kvartfinelspillet. Vi måtte spille som vi gjorde for å ha en sjans, og vi var nær ved å lykkes. Vi kunne ledet 3-0 etter første periode, sa Frisk Askers trener Sune Bergman til Dagsavisen etter kampen.

Kvartfinaler NM i ishockey, sjette kamp mandag kveld:

Vålerenga – Frisk Asker 3-1 (0-1, 2-0, 1-0), sammenlagt 4-2

Jordal amfi: 2718 tilskuere.

1. periode: 0-1 (11.46) Brett Sonne (Eric Castonguay).

2. periode: 1-1 (21.48) Tobias Lindström (Nicklas Bröms, Erik F. Johansen), 2-1 (38.23) Andreas Stene (Morten Ask, Lindström).

3. periode: 3-1 (47.51) Simon Gamache (Francois Fortier, Brian Ihnacak).

Dommere: Tommy Søstumoen, Storhamar og Lars-Arve Kronborg, Lillehammer. Utvisninger: Vålerenga 5 x 2 min. Frisk Asker 9 x 2 min.

Lørenskog – Sparta Sarpsborg 0-4 (0-0, 0-2, 0-2), sammenlagt 2-4

Lørenskog ishall: 1436 tilskuere.

2. periode: 0-1 (36.24) Dion Knelsen (Niklas L. Roest, Marius Hagberg), 0-2 (38.57) Nathan Condon (David Hallström, Josh Godfrey).

3. periode: 0-3 (54.01) Condon (Eirik Børresen), 0-4 (59.25) Condon (Mats C. Weberg, Magnus Nilsen).

Dommere: Robert Hallin, Jordal og Tor Olav Johnsen, Manglerud Star. Utvisninger: Lørenskog 6 x 2 min. og 1 x 10 min, Sparta Sarpsborg 8 x 2 min.

SEMIFINALE-OPPSETT

Stavanger valgte Vålerenga i semifinalen. Den andre kampen går mellom Storhamar og Sparta. Slik spilles kampene i best av sju:

Fredag 20/3: Stavanger – Vålerenga, Storhamar – Sparta Sarpsborg.

Søndag 22/3: Sparta Sarpsborg – Storhamar, Vålerenga – Stavanger.

Tirsdag 24/3: Stavanger – Vålerenga, Storhamar – Sparta Sarpsborg.

Torsdag 26/3: Sparta Sarpsborg – Storhamar, Vålerenga – Stavanger.

Lørdag 28/3: Evt. Stavanger – Vålerenga, Storhamar – Sparta Sarpsborg.

Mandag 30/3: Evt. Sparta Sarpsborg – Storhamar, Vålerenga – Stavanger.

Onsdag 1/4: Evt. Stavanger – Vålerenga, Storhamar – Sparta Sarpsborg.