Vålerenga tapte, Dønnum så rødt. Nå øker presset på Ronny Deila

(Vålerenga – Stabæk 0-2). VIFs optimisme fra Odd-kampen sist ble pulverisert av Stabæk på Intility Arena lørdag. Bæringene vant 2-0 og forlenget VIFs rekke uten seier til elleve kamper. I tillegg måtte Aron Dønnum tidlig i dusjen for vertene.

VALLE (Dagsavisen): Forrige Vålerenga-trepoenger i Eliteserien kom 5. juli mot Bodø/Glimt – da vant VIF hele 6-0 på eget kunstgress. Så begynte en blytung høstsesong for Ronny Deilas mannskap. Etter sommerpausen har resultatene vært skrekkelige, så også i lørdagens kveldskamp. Det er nå 107 dager siden forrige trepoenger for VIF. Det er den verste resultatrekken for VIF siden 1994.

En ekstra nedtur er at Aron Dønnum, som ble utvist kvarteret før slutt, mister neste seriekamp mot Lillestrøm.

Vålerenga (29 poeng) har grunn til å frykte nedrykksstrid om rekken fortsetter. Deilas mannskap har bare seks poeng ned til Strømsgodset på kvalifiseringsplass, og drammenserne har en kamp mindre spilt.

VIFs rekke i serien etter Glimt-seieren i juli er som følger: Uavgjort mot Kristiansund (1-1, h), tap mot Strømsgodset (2-3, b), uavgjort mot Stabæk (1-1, h), tap mot FK Haugesund (1-2, h), tap mot Glimt (0-4, b), uavgjort mot Rosenborg (1-1, h), tap mot Sarpsborg (0-1, b), tap mot Viking (0-4, h), uavgjort mot Ranheim (1-1, h) uavgjort mot Odd (1-1, b) og nå 0-2 mot Stabæk (h). VIF har heller ikke holdt nullen i perioden.

Saken fortsetter under bildet

Oslo 20191019.
Eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Stabæk på Intility Arena.

Aron Dønnum ble utvist etter en takling på tidligere VIF-spiller Daniel Braaten. Hans andre gule for dagen medførte en tidlig dusj. Foto: NTB scanpix

Tidlig baklengs

Stabæk tok ledelsen på matchens første sjanse, etter kun seks minutters spill i frostrøyken på Valle. Adam Larsen Kwarasey maktet bare å parere et skudd fra Luc Kassi ut i boksen, og returen ekspederte bortelagets Sammy Skytte kontant i mål bak Vålerengas burvokter.

Etter et drøyt kvarter sto det plutselig 2-0. Daniel Braaten tok ned ballen i VIF-boksen, vendte opp og slo 45 grader ut. Der stanget nevnte Kassi ballen forbi Adam Larsen Kwarasey og inn i nettmaskene.

«Ligger under 0-2 hjemme mot Stabæk, så står laget på egen banehalvdel. Hva med løpe, presse, jobbe og krige sammen. Stusselig første 30 min.», skrev tidligere VIF-spiller Tom Henning Hovi på Twitter etter en halvtimes spill.

Både VIF og Stabæk hadde sjanser til scoring før pause, etter 2-0-scoringen. Daniel Braaten skjøt i stolpen for Stabæk, det samme gjorde Mohammed Abu for VIF. Dessuten fikk Matthias Vilhjalmsson en stor mulighet etter corner, men islendingens hodestøt fra kloss hold gikk over buret til tidligere VIF-keeper Marcus Sandberg i Stabæk.

Sløste

Også etter pause hadde VIF en rekke sjanser til å redusere. Både Bård Finne og Matthias Vilhjalmsson hadde hver sin kjempesjanse inne i boksen fra kort hold, men ingen av dem maktet å overliste Sandberg.

Ronny Deila kastet innpå Mohammed Fellah og Sam Adekugbe i jakten på utligning. Deyver Vega ble for øvrig byttet ut allerede etter en halvtimes spill, da VIF lå under 0-2. Herolind Shala kom inn.

VIF presset på mot slutten, men Stabæk-spillerne holdt hodet kaldt og sto imot. I tillegg måtte Dønnum ut etter dagens andre gule.

– Vi har alle odds mot oss. Det er ræva å slippe inn de målene. Jeg skjønner faen ikke hva vi driver med, sa samme mann til Eurosport i pausen, tydelig frustrert..

VIF-fansen måtte konstatere et nytt tap da dommeren blåste. Det ebbet det ut i tomålsseier til bæringene og ny skuffelse for vertene.

Ronny Deila og co. må nå satse på å snu trenden i rivaloppgjøret mot Lillestrøm på Åråsen neste runde. LSK vant hele 3-0 på Intility Arena da lagene møttes i vår, så revansjlysten bør være stor hos VIF-spillerne.

Vålerenga – Stabæk 0-2 (0-2)

Mål: 0-1 Sammy Skytte (6), 0-2 Luc Kassi (17).

Dommer: Tom Harald Hagen, Grue.

Gult kort: Aron Dønnum, Vålerenga.

Rødt kort: Dønnum.

Vålerenga (4-2-3-1): Adam Larsen Kwarasey – Amin Nouri, Johan Lædre Bjørdal, Pierre Kanstrup, Ivan Näsberg (Sam Adekugbe fra 81.) – Magnus Lekven (Mohammed Fellah fra 68.), Mohammed Abu – Deyver Vega (Herolind Shala fra 31.), Aron Dønnum, Bård Finne – Matthías Vilhjálmsson.

Stabæk (4-2-3-1): Marcus Sandberg – Ronald Hernandez, Yaw-Ihle Amankwah, Andreas Hanche-Olsen, Jeppe Arctander Moe – Tortol Lumanza (Kristoffer Askildsen fra 55.), Sammy Skytte – Ola Brynhildsen, Luc Kassi, Youssef Toutouh (Hugo Vetlesen fra 66.) – Daniel Braaten (Kasper Junker fra 75.).