Vålerenga slo Gintra og kvalifiserte seg for hovedrunden i Champions League

(Gintra Universitetas – Vålerenga 0-7) Med fem mål etter dødball sikret Vålerenga seg det historiske avansementet som gir dem muligheten til å spille i hovedrunden av Champions League for første gang.

Vålerengas damelag tok for første gang turen ut i Europa for å spille i den andre kvalifiseringsrunden til Champions League torsdag. Motstander i Litauen var Gintra Universitetas, og med seier ville Vålerenga være klare for hovedrunden i Champions League for første gang i historien.

Vålerenga slet med å få gang på pasningsspillet sitt det første kvarteret. Begge lagene hadde hver sin halvfarlighet i starten, uten at noen av sjansene var spesielt farlig på den ikke helt strålende gressmatta i Telsiai, drøye tre timer nord for hovedstaden Litauen.

Det var likevel Vålerenga som kunne juble først, da Rikke Marie Madsen skaffet VIF corner. Den ble tatt av Sherida Spitse, som slo en nydelig corner inn i feltet. Gintra-keeper Meda Seskute var på en aldri så liten bærtur, mens Ingibjörg Sigurdardottir steg opp mellom to Gintra-spillere og stanget Vålerenga i ledelsen

To cornere ga to mål for Vålerenga

Fem minutter senere scoret Vålerenga igjen, men denne gangen ble det annullert for offside. Synne Jensen kom seg ned til dødlinjen og la ballen 45 grader ut til Sherida Spitse på 16-meteren. Vålerengas midtbanesjef fikk ikke helt dreisen på skuddet, som endte i beina på Ajara Njoya. Hun snudde seg rundt og plasserte ballen i det lengste hjørnet, men sto i offside da hun mottok ballen.

Synne Jensen viste seg fram et par minutter senere, da hun først kjørte en frekk tunnell på Gintra-spiller Abby Carchio og stormet mot Seskute i Gintra-buret. Angriperen skjøt fra en 10-12 meters hold, men skuddet gikk like over mål.  Etter at hjemmelaget startet best de første minuttene, tok Vålerenga mer og mer over den første halvtimen, og skapte de største sjansene mot de litauiske seriemesterne de siste 15 årene.

To minutter over halvtimen spilt scoret Vålerenga igjen, og nok en gang er det på corner. Sigrid Heien Hansen skyter fra distanse, via en Gintra-spiller og ut til corner. Den ble på ny tatt av Spitse, som fant Ajara inne i boksen. VIF-spissen dempet ballen ned til Rikke Marie Madsen, som fikk to muligheter og satte inn 2-0 på retur fra keeper.

Alle gode ting er tre – også på corner

På overtid kom kampens tredje mål, og som på de første to målene kom målet etter en corner fra Sherida Spitse. Denne gang ble den første corneren avverget, før ballen ble lagt ut igjen til Spitse på kanten. Nederlenderen la ballen inn igjen i feltet, der Rikke Marie Madsen headet ballen på mål. Keeper reddet det første forsøket, men slo ballen i en uheldig Gintra-kaptein Vestina Neverdauskaite og i mål.

Dermed gikk altså Vålerenga til pause med en særdeles solid 3-0-ledelse, etter å ha scoret tre mål på corner de første 45 minuttene. Gintra startet kampen best, og hadde noen skuddforsøk før Vålerenga ble ordentlig vant til underlaget og spiste seg inn i kampen. Den siste halvtimen var det i realiteten bare ett lag på banen, og etter Sigurdadottirs majestetiske heading til 1-0 hadde Vålerenga full kontroll.

Vertene fra Litauen hevet seg etter pause, og var betraktelig friskere de første ti minuttene enn de var i avslutningen av den første omgangen. Men bortsett fra et par cornere, og noen halvdårlige skuddforsøk, var det ikke noe som truet VIF-keeper Jalen Tompkins i nevneverdig grad.

Sherida Spitse fortsatte assistshowet

Som i den første omgangen startet Gintra best, før Vålerenga spiste seg inn i kampen og scoret. For fjerde gang i kampen slo Sherida Spitse en nydelig dødball fra litt inne på Gintras banehalvdel, og denne gang traff nederlenderens strålende serve hodet til Dejana Stefanovic som satte inn Vålerengas fjerde mål på dødball etter timen spilt.

Som om ikke det var nok økte Vålerenga ledelsen sin til hele 5-0 bare minuttet senere. Denne gang kom det etter åpent spill, da Synne Jensen la et innlegg fra venstre inn mot Rikke Marie Madsen. Dansken rakk ikke fram på innlegget, men det tvang Gintra-keeper Seskute til å gjøre en redning. Returen landet i beina på Ajara Njoya, som enkelt kunne sette den inn i åpent bur.

Sherida Spitse var åpenbart ikke fornøyd med at hun ikke var involvert i 5-0-målet, og brukte sin gode dødballfot til å skaffe Vålerenga sitt sjette mål for kampen. Igjen slo hun inn en corner inn i feltet, og selv om corneren denne gang ikke var spesielt god, sleivet Gintra-kaptein Navardauskaite inn sitt andre selvmål for dagen.

Synne Jensen fastsatte sluttresultatet til 7-0

Ti minutter før slutt satte Synne Jensen inn mål nummer sju, etter at Ajara Njoya hadde skutt i stolpen. Returen falt til Jensen som satte ballen i det åpne buret, men målet ble annullert for en offside på Njoya i forkant av scoringen. Noen minutter senere var Jensen på farten igjen, da hun trillet rundt med et par slitne Gintra-forsvarere, men avslutningen gikk like utenfor mål.

To minutter før slutt kom målet endelig for Synne Jensen også. Kantspilleren dro seg inn fra kanten, og passerte en spiller før hun skjøt via ryggen til Navardauskaite og i mål. Skuddet var nok på vei mot mål, slik at Gintra-kapteinen slapp å få notert sitt tredje selvmål for dagen.

Dermed endte det med 7-0-seier til Vålerenga, akkurat som det gjorde i den første kvalifiseringskampen mot KI Klaksvik. Det gjør at Vålerenga for første gang i historien skal spille i hovedrunden i Champions League, som blir trukket 24. november og spilt 9/10. desember og 15/16.desember.

Champions League-kvalifisering, andre runde

Gintra Universitetas – Vålerenga 0-7 (0-3)

Centrinis stadionas, Telsiai

Mål: 0-1 Ingibjörg Sigurdadottir (19.), 0-2 Rikke Marie Madsen (33.), 0-3 Vestina Neverdauskaite selvmål (45.). 0-4 Dejana Stefanvic (61.), 0-5 Ajara Njoya (62.). 0-6 Vestina Neverdauskaite selvmål (70.) 0-7 Synne Jensen (88.).

Vålerenga (4-3-3): Jalen Tompkins – Andrine Tomter (Catherine Bott fra 65.), Ingibjörg Sigurdadottir (Maruschka Waldus fra 45.), Stine Ballisager Pedersen, Janni Thomsen – Dejana Stefanovic (Rikke Nygård fra 65.), Sherida Spitse, Sigrid Heien Hansen (Celin Ildhusøy fra 65.) – Rikke Marie Madsen (Tine Celine Karstensen fra 79.), Ajara Njoya, Synne Jensen.

Gule kort: Ruvimbo Mucherera, Algimante Mikutaite, Gintra.

Dommer: Victoria Beyer, Frankrike