Sport

Vålerenga skal satse lokalt. Da må de tåle feil på veien

KOMMENTAR: (Odd - Vålerenga 4-1). Kristoffer Klaesson kunne reddet to av fire scoringer da Vålerenga gikk på sesongens første tap. Men bruken av keepertalentet er et av VIFs uttalte mål.

Bilde 1 av 4

SKAGERAK ARENA (Dagsavisen): Det lå selvsagt i lufta at Dag-Eilev Fagermos første nederlag som VIF-trener skulle komme akkurat her. På banen som han i fjor ville jublet hemningsløst over samme resultat. Her fikk han se VIF ta ledelsen, men skusle den bort gjennom personlige feil. I en kamp der VIF var best i en snau time, endte det med tremålstap. Det eneste som er stabilt med Vålerenga, er ustabiliteten.

Torgeir Børven fikk sine tre første scoringer (ekte hat trick) for sesongen (det siste på overtid) bare dager eller uker før han forsvinner til Rosenborg. På den andre siden leverte Sondre Rossbach klasseredning da Matthias Vilhjalmsson kunne blitt tomålsscorer.

Les også: Klaesson tok på seg skylda

Både Børven og Rossbach har fått prøve og feile mye under Fagermo de siste årene. Denne kvelden ble de matchvinnere. Slik er det å drive spillerutvikling. Børven ble toppscorer i Eliteserien i fjor.

Så de som fortsatt håper at Vålerenga kan bli et topplag i år, kan leve i håpet. Det avhenger av at lokalt utviklede spillere hever seg. Og da må de lære av feilene fra Skien. Enda en Oslo-gutt, Christian Borchrevink, må minne om at holding i feltet er farlig.

Mange feil

Fotball er prøving og feiling. Hvor mange feil kan ligge bak en scoring?

Bare spør Kristoffer Klaesson, Magnus Lekven og Vebjørn Hoff da Odd utlignet til 1-1 tidlig i kampen. Klaesson feilet fatalt i feltet, Vebjørn Hoff fikk avgårde et mislykket lompeskudd og Lekven bommet på ballen på streken.

Slikt blir det scoringer av og slikt blir det ofte poeng av i denne tilfeldighetens sport. Før det hadde mannen som fikk rødt kort i forrige kamp, Herolind Shala, skaffet VIF straffespark.

Det eneste som ikke var tilfeldig her var at Matthias Vilhjalmsson setter slike straffespark i mål.

Dag-Eilev Fagermos ambisjon med Vålerenga er tredelt: Å vinne fotballkamper, å vinne dem med underholdende fotball, å vinne dem med mange lokale spillere.

Fikk ikke hjelp

Skal det siste kriteriet innfris må de lokale også få sjansen selv om de mislykkes. Klaesson er VIFs uttalte førstekeeper, er ikke bare ekte Oslo-gutt, men også VIF-gutt og ansett som et av landets største keepertalenter. Han leverte en tabbe i sluttsekundene i siste bortekamp, men ble berget av lagkameratene. Det burde han blitt denne kvelden også, det var tid til å rydde unna ballen etter Klaessons skovtur.

Fagermo, som hadde vært hjemme på Akkerhaugen og klipt hekken før avspark, hadde en spesiell kveld, men engasjementet var akkurat det samme som den gang han sto ved hjemmelagets benk. Fagermo messer kontinuerlig om bevegelse og høyt press, men i 27 grader i skyggen kan man ikke presse høyt i 90 minutter.

Derfor ble dette en kamp mellom to sterke forsvar som dra seg tilbake i trygge rammer når de måtte ha hvile fra løpingen. For Odd har jo naturlig nok nøyaktig samme spillefilosofi.

Suksess med byttene

Klaesson nøyde seg altså ikke bare med en feil, men to. For han skulle selvsagt også tatt Torgeir Børvens styring etter pause. Scoringen kom etter at VIF hadde dominert etter hvilen.

Men Fagermos etterfølger og kamerat i Odd, Jan Frode Nornes, lyktes godt med byttene. De endret kampbildet.

For Vålerenga er det hjem og restituere foran lørdagens kamp mot Viking på Intility. Hvordan vil det laget se ut?

Det vakte litt oppsikt at Dag-Eilev Fagermo ikke dukket opp i pressesonen etter kampen. Han hadde kjørt hjem til Akkerhaugen for å returnere til Oslo torsdag. Pressefunksjonæren på Skagerak Arena trodde Fagermo hadde misforstått ettersom pressesonen var flyttet fra det vanlige stedet til ut på banen. Det medførte at Fagermo kun uttate seg til rettighetshaver Eurosport etter kampen.

– Vi var gode i 35 minutter. Resten må vi legge bak oss, sa han.

PS. Enda en Oslo-gutt, Felix Horn Myhre, fikk jobben som midtbanesentral i Fredrik Oldrup Jensens skadefravær. Også han viste at han e en del av Vålerengas framtid. Men for dem der fotbal er her og nå,ble kvelden ubehagelig.

PSII. Vålerengas nye spiss, Benjamin Stokke, fikk sin debut ti minutter før slutt. Født i Oslo! Men han bodde i byen bare i to år før familien flyttet til Tønsberg.

VIF har innledet sesongen med en seier, en uavgjort og et tap. Neste oppgaver er Viking hjemme (lørdag) og Rosenborg borte (onsdag).

Eliteserien fotball menn onsdag, 3. runde:

Haugesund – Kristiansund 2-2 (0-1)

Stabæk – Sandefjord 2-0 (1-0)

Start – Molde 2-3 (1-2)

Viking – Mjøndalen 1-1 (1-1)

Aalesund – Brann 2-2 (1-0)

Odd – Vålerenga 3-1 (1-1)

Spilles torsdag: Sarpsborg – Strømsgodset, Rosenborg – Bodø/Glimt.

Mer fra Dagsavisen