Vålerenga punkterte på Lillehammer

(Lillehammer - Vålerenga 4-0). Det ble med fem strake. Vålerenga er fortsatt serieleder i ishockey, men det så ikke slik ut tirsdag kveld.

Sesongens første nederlag kom med et brak i Eidsiva Arena der hjemmelaget hadde marginene med seg samtidig som de var best i spillets avgjørende faser.

Hvor tung denne kampen ble for Vålerenga fikk vi et eksempel på midt i den svake midtperioden da de heller ikke klarte å utnytte fem mot tre i overtall i to minutter. Pucken gikk altfor sakte i forsøket på å finne åpningene.

Mye som manglet

Var det den lange bussturen gjennom økende grad av vinterlandskap langs Mjøsa som satt i beina? Ikke vet vi. Men både tempoet i pasningsspillet og presisjonen manglet i dette oppgjøret.

Da laget var enig i at førsteperioden hadde vært svak og passiv der de lå under med ett mål, startet den andre enda verre.

Før Vålerenga hadde fått avgårde sin første avslutning på mål sto det 3-0 til hjemmelaget og 8-0 i skuddprotokollen. Hva skjedde?

– Helt rævva, var VIF-spillernes folkelige reaksjon på vei inn til den andre pausen.

Nevekamper

Frustrasjonen ga seg også utslag på isen i form av rene nevekamper. Boksekduellen mellom hjemmelagets Christian Fosse og VIFs Magnus Brekke Henriksen endte med at begge ble sendt i garderoben.

Det er kanskje tilfeldig hvordan mål og uttelling oppstår. Thomas Olsen fikk kampens første sjanse da han kom alene med keeper, men Trym Gran i Lillehammers mål viste kveldens første bevis på at også han skulle bli en av kveldens matchvinnere.

– Morsomt å holde nullen, men jeg fikk god hjelp av hele laget, sa Trym Gran til TV2 etter kampen.

Målene kom slik:

1-0 etter seks minutter ble kreditert Emil Nyhus, men var egentlig selvmål etter at VIF-keeper Steffen Søberg slo pucken i skøyta til en medspiller.

2-0 tidlig i midtperioden kom da Julius Persson satte inn en returredning fra Steffen Søberg.

3-0 kom to og et halvt minutt senere da Stian Nystuen dro til med et volleyskudd på en flyvende puck ettere en kontring.

4-0 kom snaut fem minutter før slutt da Austin Cangelosi ble kreditert scoringen som var et langskudd som så ut til å bli styrt i mål.

Flaks og dyktighet

Som man skjønner, tilfeldighetenes spill rundt alle scoringene, men Lillehammer vant de avgjørende duellene i forkant av scoringene. Og det avgjør hockeykamper der flaks og dyktighet alltid hører sammen.

Begge lag hadde skudd i stengene, men spørsmålet ble til slutt om Vålerenga i det hele tatt skulle score denne kvelden.

Det skulle de ikke.

Laget manglet både Daniel Sørvik og Colin Spaberg Olsen i denne kampen, men skulle likevel ha nok av kraft i mannskapet. Men alle har ikke slått til ennå, blant dem forrige sesongs store poengplukker, kaptein Tobias Lindström.

Hjemmelaget jublet over Andreas Martinsens første poeng for sesongen, åtte år etter at han var i OL-byen sist.

– Dette var sesongbeste av oss, sa veteranen etterpå.

Vålerenga får trøste seg med at de fikk fem strake seire i serieåpningen, har 15 poeng i banken og har mye å bygge på. Lillehammer er tre poeng bak. Men at VIF skulle reise målløse hjem fra Lillehammer var det få som så for seg. De gjorde et forsøk ved å ta ut keeper fire minutter før slutt, men heller ikke det overtallet førte til noe.

Men den lange sluttspurten førte til at Vålerenga vant skuddstatistikken 25-29 (6-7, 11-8, 8-14)

Og kanskje de får forsterkninger også på grunn av koronaviruset som setter andre ligaer ut av spill.

Etter det TV 2 erfarer jobbes det med å hente hjem tysklandsproffene Stefan Espeland og Mathis Olimb, dersom den tyske ligaen avlyses. Espeland sier at det i såfall er naturlig å spille for Vålerenga. VIF-trener Roy Johansen bekrefter at de er i dialog med spillerne.