Vålerenga overrumplet Oilers

(Vålerenga - Stavanger Oilers 5-2). Sondre Olden ble hentet for å styrke Vålerenga foran sluttspillet. Han startet med å score to mål da VIF tok sesongens første seier over serielederen tirsdag kveld.

JORDAL AMFI: Vålerenga viser endelig muskler etter en lang og traurig hockeysesong. Førsteperioden mot Stavanger var sesongbeste der de kjempet til seg en tomålsledelse etter høyt press og stor agressivitet. Daniel Sørvik hamret inn sin 17 scoring for vinteren, Stefan Espeland fulgte opp i åpningsperioden der VIFs ledelse burde vært enda større. Men Sørvik er landets mestscorende back og toppscorer i Vålerenga.

Og akkurat denne kvelden så de ut som de Iskrigerne de har fortalt oss om i den tv-serien de selv har vært hovedpersoner.

Ble temmet

Da Simon Gamache ga VIF 3-0 tidlig i midtperioden kunne dette se ut som en ren overkjøring. Men Vålerenga anno 2014/15 er ikke seg selv uten en lang downperiode. Plutselig ga de fra seg initiativet og Stavanger kunne redusere to ganger. Først ved Tommy Kristiansen, deretter ved latvieren Rudolfs Balcers som leverte kveldens største enkeltprestasjon. Han skjøt fart på midten og brukte raske bevegelser til å finte seg gjennom VIF-forsvaret og score.

Resten handlet om Sondre Olden. Sesongdebuten og comebacket for VIF kunne ikke blitt bedre. Han var nest sist på pucken ved VIFs andre mål og han avgjorde kampen ved å sette det fjerde og femte i siste perioden. Den siste kom i åpent mål sekunder før slutt da Stavangers Ruben Smith hadde forlatt målet.

Banens beste

- Og scoring nummer fire var også litt heldig, sa en kledelig beskjeden Sondre Olden etter at han hadde fått bestemannspremien overrakt av VIF-direktør Jan Tore Kjær etter kampen.

Utlånet fra Brynäs har kommet i stand for å gi ham mer spilletid, skader i Sverige har satt ham ut av laget. Nå kan han i stedet redde avslutningen av en tung VIF-sesong. For i sluttspillet kan alt skje.

- Deilig å komme tilbake til Jordal. Og ekstra artig å få denne opplevelsen her. Viktig for Vålerenga inn mot sluttspillet, sier Sondre Olden.

- Motstanderne våre er mer agressive enn oss i startfasen. Og VIF var mye bedre enn oss i overtall, sier Oilers-trener Petter Thoresen til TV 2. Han virket ikke veldig overrasket, men ser betydningen av at Vålerenga er i ferd med å reise seg.

- De er vel landets beste og mest effektive lag i power play, sier han.

For VIF-trener Espen Knutsen var det godt å se at toppnivået til Vålerenga fortsatt er mulig å mane fram. I denne kampen måtte de klare seg uten Morten Ask, men Sondre Olden kompenserte for det.

- Han har et veldig klyv på skøytene. Han styrker oss. Og den gode følelsen vi får av dette er viktig på veien inn i sluttspillet, sier VIF-trener Espen Knutsen.

Må kjempe

For Vålerenga kan ikke ta igjen Stavanger i kampen om seriemesterskapet. Men de kan komme voldsomt inn i kampen om NM-pokalen.

Og Stavanger kan ikke ta seriemesterskapet for gitt. Nå venter Lørenskog i neste kamp lørdag. Vålerenga har Kongsvinger borte lørdag før Storhamasr kommer til ny toppkamp på Jordal i neste uke.

- Vi begynte ikke å spille hockey før vi lå under 0-3 og da er det vanskelig å vinne mot VIF, var keeper Ruben Smiths nøkterne analyse.

Kampen ga oss også sesongens heftigste slåsskamp. Vålerengas David Bräck og Stavangers Martin Blakseth Huse kastet hanskene og gjøv på hverandre fire minuttter før slutt. Bräck mistet både hjelmen og trøya. Og begge ble sendt rett i garderoben.

PS. Vålerenga Fotball var også representert på Jordal ved Kjetil Rekdal. Han hadde tatt seg en pause i spissjakten. Og ble inspirert av det han fikk se denne kvelden.

Vålerenga – Stavanger 5-2 (2-0, 2-2, 1-0)

Jordal amfi: 4427 tilskuere.

Mål:

1. periode: 1-0 (2.08) Daniel Sørvik (Andreas Stene, Tobias Lindström), 2-0 (7.24) Stefan Espeland (Lindström, Sondre Olden).

2. periode: 3-0 (20.38) Simon Gamache (Sørvik, Brian Ihnacak), 3-1 (22.56) Tommy Kristiansen (Henrik Solberg), 3-2 (25.03) Rudolfs Balcers (Nick Plastino), 4-2 (36.49) Olden (Ihnacak, Brede F. Csiszar).

3. periode: 5-2 (59.38) Olden (Sørvik, Anders H. Jørgensen).

Dommere: Tor Olav Johnsen, Manglerud Star og Per Gustav Solem, Astor.

Utvisninger: Vålerenga 4 x 2 min. 1 x 5 min. (matchstraff), Stavanger 4 x 2 min. og 1 x 5 min. (matchstraff).